Αρχική Ιστορία Δήμοι - Χωριά Ήθη - Έθιμα Μοιρολόγια Ποίηση Απόδημοι Αρχιτεκτονική
Εκκλησίες Κάστρα Ταΰγετος Χλωρίδα Πανίδα Σπήλαια Προϊόντα Άρωμα Μάνης
Δημιουργοί Απόψεις Εκδρομές Σύλλογοι Σύνδεσμοι Wallpaper Περιεχόμενα Βιβλιογραφία

Αρχική
Προηγούμενη

Μικρό χρονικό κεραιών στη Μάνη

Τη Μάνη στην μακραίωνη ιστορική της διαδρομή, την έχουν χτυπήσει μεγάλες συμφορές και αρκετές φορές βρέθηκε στα όρια εκείνα που θα καθόριζαν την ελευθερία, την ανεξαρτησία και την αξιοπρέπειά της. Και αφού πάλεψε, μάτωσε, προδόθηκε και εγκαταλείφθηκε έφτασε στα όρια της ερήμωσης. Όμως πριν μερικά χρόνια κάποιοι άρχισαν να την «ανακαλύπτουν» και να επιθυμούν να την κοσμήσουν με τα στολίδια της «προόδου», όπως αυτοί την εννοούν: αλόγιστη διάνοιξη δρόμων στα βουνά της, λατομεία στα σπλάχνα της, σκουπιδότοποι στα ρέματα και τα φαράγγια της, καμένες εκτάσεις, ρύπανση των θαλασσών, κακόγουστες απομιμήσεις και οικοδομές που καμιά σχέση δεν έχουν με την παραδοσιακή Μανιάτικη αρχιτεκτονική και τόσα άλλα.

Βιασμός και εξευτελισμός ενός τόπου πανέμορφου, περήφανου και αδούλωτου, ενός τόπου με ιδιομορφίες και ιδιαιτερότητες μοναδικές, ενός τόπου με μεγαλειώδη και ανεπανάληπτη φύση, με ευαίσθητες ισορροπίες και αδιάσπαστες μορφολογικές (και γιατί όχι ψυχικές) ενότητες. Και όλα εν ονόματι της «προόδου»…

Δεν μας έφταναν όλα αυτά, αλλά τα τελευταία χρόνια έχουμε και την εισβολή των κεραιών κινητής τηλεφωνίας που έρχονται να ολοκληρώσουν την εικόνα του βιασμού. Στο επιβλητικό βουνό ανατολικά της Αρεόπολης και δίπλα στο εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία, πρόσφατα ξεφύτρωσε και δεύτερη κεραία για να κάνει προφανώς «παρέα» σε αυτήν που πριν δύο χρόνια εμφανίστηκε με το προκλητικό της μέγεθος, ταπεινώνοντας όχι μόνο την αισθητική και την μεγαλοπρέπεια του χώρου, αλλά διασπώντας το χρόνο και τη Μάνη, σε προ και μετά κεραιών εποχή.

Φαίνεται ότι οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας με τις κεραίες της Αρεόπολης απέκτησαν το πρώτο τους προγεφύρωμα στη Μάνη και σχεδιάζουν πλέον την ολοκληρωτική της κατάκτηση.

Ο δρόμος για τη κορφή του βουνού του Αγίου Νίκωνα, έγινε για να τον βρει έτοιμο κάποια εταιρεία κινητής τηλεφωνίας (μήπως η Cosmote?) πετυχαίνοντας έτσι και την ελαχιστοποίηση του κόστους της εγκατάστασης; Θα στήσει την κεραία της δίπλα από τον πανάρχαιο ναό των Πέτρου και Παύλου, δίκην τερατόμορφου καμπαναριού;

Ακόμα, στους λόφους πάνω από τη Στούπα, τον Άγιο Νικόλαο και το Νιοχώρι, πάνω από το Ελαιώνα με το φημισμένης ποιότητας λάδι και σε απόσταση μόλις 150 μέτρα από το χωριό Πύργος Λεύκτρου, εκκρεμεί παρόμοιο θέμα κεραίας της Panafon. Και απορούμε γιατί η Telestet καθυστερεί…

Ειδικότερα για το Πύργο Λεύκτρου, τον Σεπτέμβριο του 2000 η Panafon προσπάθησε να εγκαταστήσει κεραία χωρίς καν να ρωτηθεί η Δημοτική αρχή, η Νομαρχιακή αυτοδιοίκηση και η τοπική κοινωνία. Τότε οι κάτοικοι του Δήμου Λεύκτρου, με πρωτοβουλία του Προέδρου του τοπικού Συμβουλίου Πύργου και κατοίκων της περιοχής, αντέδρασαν δυναμικά και άμεσα, πραγματοποιώντας πολυπληθή ειρηνική συγκέντρωση στο χώρο που γίνονταν οι εργασίες. Στη συγκέντρωση μίλησε ο Δήμαρχος Λεύκτρου κ. Ιωάννης Μαραμπέας, ο οποίος ανέλυσε διεξοδικά το θέμα, σχετικά με τις αρνητικές επιπτώσεις της κεραίας στην υγεία των κατοίκων, στο πανέμορφο φυσικό περιβάλλον και στη φυσιογνωμία του τόπου, καθώς και στην ανάσχεση της οικονομικής ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής.

Την επομένη, το Δημοτικό Συμβούλιο με ομόφωνη απόφασή του αντέδρασε και εξέδωσε ψήφισμα που στάλθηκε στους αρμόδιους φορείς (Υπουργείο Μεταφορών, Νομάρχη Μεσσηνίας, Βουλευτές του Νομού). Μετά τις αντιδράσεις αυτές και προκειμένου να κλιμακωθούν, η εταιρεία Panafon διέκοψε τις εργασίες στο χώρο αυτό και υποσχέθηκε να λυθεί το θέμα συναινετικά.

Όμως το Μάρτιο του 2002 υπήρξαν και πάλι φήμες για κινήσεις της εταιρείας για την εγκατάσταση της κεραίας στον ίδιο χώρο και αυτό παρά τις τότε δεσμεύσεις της. Μετά από όλα αυτά επόμενο είναι η Μάνη να βρίσκεται σε κατάσταση ανησυχίας και ετοιμότητας.

Συμπατριώτες και φίλοι της Μάνης, εσείς που μέσα από τις σελίδες αυτές απολαμβάνετε ότι έχει απομείνει από «το Κάστρο της Ελλάδας», όπως αποκαλούσε τη Μάνη, ο Μανιατο-αναθρεμμένος «Γέρος του Μοριά» Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, βοηθήστε ο καθένας με τον τρόπο του, ώστε να αποσοβηθούν τα εγκλήματα που σχεδιάζονται κατά της φυσιογνωμίας της και κατά της υγείας των κατοίκων και των επισκεπτών της.

Ας παραδώσουμε και στις επόμενες γενιές την Μάνη, αυτή που είναι: ΕΝΑ ΑΠΕΡΑΝΤΟ ΑΝΟΙΧΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

Νίκος Καπετανέας


[ Χρονικό κεραιών ] Μηνύματα ψηφοφορίας ] Ομιλία Υφυπουργού ] Αδίστακτη Πολιτική ] Καταγγελίες  ΑΤΕ ] Κινητή...Ορθοδοξία ] Ερωτήσεις Βουλευτών ] Χαλάνδρι ] Ισπανία ]