Αρχική Ιστορία Δήμοι - Χωριά Ήθη - Έθιμα Μοιρολόγια Ποίηση Απόδημοι Αρχιτεκτονική
Εκκλησίες Κάστρα Ταΰγετος Χλωρίδα Πανίδα Σπήλαια Προϊόντα Άρωμα Μάνης
Δημιουργοί Απόψεις Εκδρομές Σύλλογοι Σύνδεσμοι Wallpaper Περιεχόμενα Βιβλιογραφία

Αρχική
Προηγούμενη

1o ΜΑΝΙΑΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ 2.6.2001

Ψ Η Φ Ι Σ Μ Α

Με βάση τις 2 θεματικές ενότητες του προγράμματος του συνεδρίου (πολιτισμός, σύγχρονη Μάνη) που καλύπτουν τα βασικά ζητήματα της περιοχής

Α Π Ο Φ Α Σ Ι Σ Θ Η Κ Ε

Ως προς τη διαφύλαξη της μακράς και σημαντικότατης πολιτιστικής κληρονομιάς της Μάνης:

- Η με κάθε δυνατό και αποτελεσματικό τρόπο συντήρηση των πολύτιμων αρχαιολογικών, ιστορικών και αρχιτεκτονικών μνημείων της περιοχής (Εκκλησίες, Πύργοι, πέτρινα γεφύρια , καλντερίμια κ.λπ.)

- Η διαφύλαξη του σημαντικού γλωσσικού πλούτου της περιοχής με την ενίσχυση ειδικών σχετικών Ερευνών και Μελετών .

- Κυρίως η μέριμνα για την αντικειμενική παρουσίαση της Ιστορίας της Μάνης διαχρονικά.
Πρέπει να στιγματίζεται από όλους τους αρμόδιους φορείς, η κατά καιρούς επιχειρούμενη παραχάραξη και αλλοίωση της τεράστιας συμβολής της Μάνης και των Μανιατών στον αγώνα για την Εθνική μας ανεξαρτησία.

- Τονίστηκε με ιδιαίτερη έμφαση από όλους τους σύνεδρους η ανάγκη της ιδρύσεως στην ευρύτερη περιοχή της Μάνης, και μεταξύ των άλλων, στο πλαίσιο του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, τμημάτων Βυζαντινών Σπηλαιολογικών και Παλαιοντολογικών Σπουδών με Ευρωπαϊκές Προδιαγραφές για τη περαιτέρω έρευνα και ανάδειξη των ανεκτίμητων μνημείων της Μάνης και της ιστορίας της περιοχής στη Βυζαντινή περίοδο (Μυστράς, Μάνη, Διρό, Γεράκι, Μονεμβασία).

- Η ίδρυση σπηλαιολογικού κέντρου στη περιοχή του Διρού, κατά τα πρότυπα αντίστοιχων Ευρωπαϊκών, για την επιστημονική μελέτη των 70 σπηλαίων που είχε καταγράψει η αείμνηστη «κυρία των Σπηλαίων » Άννα Πετροχείλου, γεγονός που θα αναδείξει τη περιοχή σε παγκόσμιας φήμης σπηλαιολογικό συγκρότημα κατά το πρότυπο της πόλης «Ποστόϊνα» της Γιουγκοσλαβίας .

- Η ανακήρυξη του Ταϋγέτου σε Εθνικό Δρυμό , η μελέτη της χλωρίδας και πανίδας και η εκπόνηση προγράμματος για τα 28 - καταγεγραμμένα - ενδημικά φυτά που διαθέτει, τα μοναδικά γιγάντια πεύκα ρομπόλα του Δάσους της Βασιλικής και τη νότια κατάληξη «Σαγγιά » που αποτελεί μοναδικής παγκόσμιας σημασίας βιότοπο για τα αποδημητικά πουλιά. Η ανάδειξη των φαραγγιών Ρίντομο, Κοσκάραγα και Βύρος, η σήμανση και η συντήρηση στα πέτρινα καλντερίμια που οδηγούν σε αυτά, αποτελεί σημαντικό παράγοντα ανάπτυξης της περιοχής, στα πλαίσια προώθησης των ήπιων μορφών τουρισμού, αλλά και της διατήρησης της φυσικής και αρχιτεκτονικής μας κληρονομιάς.

- Αποκατάσταση ιστορικής μνήμης αλήθειας αποτελεί και η αναγκαία ανέγερση του ανδριάντα του αρχηγού της επανάστασης Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη και τοποθέτησης του στην πλατεία Κοραή, που διαθέτει κατάλληλο χώρο και θα ικανοποιήσει ιδιαίτερα τους Μανιάτες του Πειραιά. Επίσης ανέγερση και τοποθέτηση στην Πλατεία Λουδοβίκου ανδριάντα της Μανιάτισσας Γυναίκας.

- Να ανακηρυχθεί ως Εθνική Επέτειος η 17η Μαρτίου , και η 25η Ιουνίου ως Ημέρα της «Ελληνίδας Ηρωϊδας Γυναίκας».

- Διεπιστώθη από όλους τους Ομιλητές - Εισηγητές, η απουσία του κράτους, για δεκαετίες, από ολόκληρη τη Μάνη - Λακωνική και Μεσσηνιακή, η έλλειψη κεντρικής κοινωνικής και αναπτυξιακής πολιτικής με συνέπεια να συντελεσθεί η υποβάθμιση, η ερήμωση και γενικά ο οικονομικός μαρασμός της περιοχής, με σοβαρά προβλήματα – δημογραφικά – κοινωνικά - ποιότητα ζωής – υγεία - παιδεία.

- Δεδομένου ότι ολόκληρη η περιοχή της Μάνης - Λακωνικής και Μεσσηνιακής, παρουσιάζει ενιαία ιστορική - οικονομική και πολιτιστική ζωή και ταυτότητα, ίσως θα πρέπει να εξετασθεί όπως κατ΄ εξαίρεση, η δημιουργία μιας ξεχωριστής Διοικητικής Ενότητας έστω και για μια 10ετία (ίσως επαρχείο ή ενοποίηση της Μάνης σε μία Μονοεδρική Νομαρχία) για τη διευκόλυνση εφαρμογής ειδικών αναπτυξιακών προγραμμάτων.

- Η διαδημοτική συνεργασία μεταξύ των 5 Δήμων της Μάνης (3 της Λακωνίας και 2 της Μεσσηνίας) κρίνεται απαραίτητη. Προς τούτο η ίδρυση μιας αναπτυξιακής Εταιρείας, η οποία θα στελεχωθεί από ειδικούς Επιστήμονες με σκοπό τη σύνταξη Ειδικών προγραμμάτων και Μελετών και την προώθηση για τμηματική υλοποίηση σύμφωνα με τις σύγχρονες μεθόδους και σε συνεργασία με την ιδιωτική πρωτοβουλία, είναι βέβαιο ότι θα αναδείξει και θα αντιμετωπίσει την σημερινή απογοητευτική κατάσταση.

- Η άμεση υπογραφή από τον κ. Υπουργό. Εθνικής Οικονομίας αποφάσεως χορηγήσεως πιστώσεων για την εκτέλεση αναπτυξιακών προγραμμάτων της Λακωνικής Μάνης ποσού 14 δις, οι μελέτες των οποίων έχουν εγκριθεί από το έτος 1993 και δυστυχώς μέχρι σήμερα ουδεμία θετική προοπτική υπάρχει για την υλοποίησή των. Σημειώνεται ότι σε ορισμένες περιοχές της Μάνης δεν υπάρχει κανονική ύδρευση, η δε ηλεκτροδότηση πολλάκις παρουσιάζει σημαντικά προβλήματα. Φυσικά η ίδια κατάσταση παραμένει και στη Μεσσηνιακή Μάνη και επομένως το επείγον αντιμετώπισης τέτοιων προβλημάτων υπάρχει και σ΄ αυτή τη περιοχή.

- Ανεξαρτήτως των ανωτέρω και εν΄ όψει της κατανομής από την Κεντρική Εξουσία πιστώσεων του Γ΄ Κοινοτικού Πλαισίου στήριξης, για την αντιμετώπιση της απαράδεκτης σημερινής κατάστασης της Μάνης να διατεθούν ανάλογα ποσά ώστε να καταστεί δυνατή ή άμεση έναρξη χρηματοδότησης προγραμμάτων, αφού ήδη υπάρχουν και οι σχετικές Μελέτες.

- Η αντιμετώπιση της ανάπτυξης του τουρισμού που σήμερα θεωρείται ως μοναδική πηγή αμέσου απόδοσης, προϋποθέτει την εκτέλεση σημαντικών έργων υποδομής .(βελτίωση του κακού και αντιαναπτυξιακού οδικού δικτύου , ανάπλαση παραλιών - λιμένων και δημιουργία Μαρινών για τουριστικά σκάφη, ύδρευσης της περιοχής της Μάνης κλπ.).

- Να δημιουργηθεί μια Ομοσπονδία από όλα τα σωματεία (Λακωνικά και Μεσσηνιακά), ώστε όλοι ενωμένοι να δύνανται να παρεμβαίνουν αποτελεσματικά στα άπειρα προβλήματα της Μάνης. Ο σημερινός κατακερματισμός των δυνάμεων και η αδιαφορία για συλλογική και δυναμική παρουσία των Πολιτιστικών Συλλόγων ενδέχεται να προκαλεί δυσχέρειες στην ευόδωση των επιδιωκομένων σκοπών.

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ. ΠΕΓΜ
Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΓΙΩΤΑ ΡΙΤΣΟΥ - ΣΚΛΑΒΟΥΝΟΥ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΛΑΚΩΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΚΩΣΤΑΣ ΜΠΕΚΙΑΡΗΣ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑ
ΞΑΝΘΑΚΗ - ΚΑΡΑΜΑΝΟΥ


Ατοπήματα ] [ 1ο Μανιάτικο Συνέδριο ] Προς Βουλή ] Προς κ. Κακλαμάνη ] Προς κ. Δαβάκη ] Κείμενο κ. Κουτσιλιέρη ] Άρθρο κ. Νικολούδη ] Επιτροπές ] Ψήφισμα Δ. Οιτύλου ] Καλαμάτα 18.10.03 ] e-mail ]