Αρχική Ιστορία Δήμοι - Χωριά Ήθη - Έθιμα Μοιρολόγια Ποίηση Απόδημοι Αρχιτεκτονική
Εκκλησίες Κάστρα Ταΰγετος Χλωρίδα Πανίδα Σπήλαια Προϊόντα Άρωμα Μάνης
Δημιουργοί Απόψεις Εκδρομές Σύλλογοι Σύνδεσμοι Wallpaper Περιεχόμενα Βιβλιογραφία

Αρχική
Προηγούμενη
Μήπως τελικά οι Μανιάτες δεν συμμετείχαν στον αγώνα του 1821;

Αναφέρω παρακάτω ορισμένα από τα σημαντικότερα γεγονότα της Ελληνικής Επανάστασης, που περιέχει το παραπάνω έντυπο:

Σύμφωνα με τους συντάκτες στα σημαντικότερα γεγονότα της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, που παρουσιάζονται με έγκυρο και επιστημονικό τρόπο, δεν αναφέρονται:

σελ. 21. 17 Μαρτίου 1821: Έλληνες αγωνιστές υπό τον Σωτήρη Χαραλάμπη και τους Πετμεζαίους πολιορκούν τους Τούρκους, οι οποίοι έχουν κλειστεί στους τρεις πύργους των Καλαβρύτων. Οι Τούρκοι παραδίδονται έπειτα από λίγες μέρες (21 Μαρτίου). Η κήρυξη του πολέμου των Μανιατών κατά της Τουρκικής αυτοκρατορίας, που άρχισε στις 17 Μαρτίου 1821 από την Αρεόπολη και που έλαβε συγκεκριμένη μορφή με την άλωση της Καλαμάτας.

22 ή 23 Μαρτίου 1821: Οι επαναστάτες εισέρχονται στην πόλη των Πατρών και κηρύσσουν την Επανάσταση. Ο Ανδρέας Λόντος φέρνει μαζί του κόκκινη σημαία με μαύρο σταυρό, ενώ ο επίσκοπος Παλαιών Πατρών Γερμανός ορκίζει τους επαναστάτες σε ξύλινο σταυρό που έχει στερεώσει στο χώμα στην πλατεία του Αγίου Γεωργίου. Οι επαναστάτες θα εκδιωχτούν από την πόλη λίγες ημέρες αργότερα από τουρκικά στρατεύματα (3 Απριλίου 1821).

23 Μαρτίου 1821: Ο Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης, ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης και ο Παπαφλέσσας απελευθερώνουν την Καλαμάτα από τους Τούρκους.

Η ίδρυση της Μεσσηνιακής Γερουσίας και η αποστολή στις 28 Μαρτίου της διακήρυξης προς τις Ευρωπαϊκές Αυλές, την οποία υπέγραψε ο Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης σαν αρχιστράτηγος και τα άλλα μέλη της Γερουσίας.

Δεν αναφέρει δηλαδή το πρώτο πολιτικό κείμενο από την πρώτη απελευθερωμένη πόλη της Ελλάδας.

27 Μαρτίου 1821: Η Πύλη προβαίνει σε αποκεφαλισμό ομογενών της Κωνσταντινούπολης…(σημ. ακολουθούν ονόματα). Η μάχη στη γέφυρα του Αγίου Αθανασίου, στη Καρύταινα στις 28 Μαρτίου του 1821. Είναι η πρώτη εκ παρατάξεως σύγκρουση Ελλήνων και Τούρκων όπου τριακόσιοι (300) Μανιάτες πολέμησαν με χίλιους οκτακόσιους (1.800) Τούρκους και για την οποία μάχη ο Κολοκοτρώνης συγκινημένος αφηγείται στην Βιογραφία του ότι «οι Μανιάτες έκαναν ένα πόλεμο που εμιμήθηκαν τους τρακόσους του Λεωνίδα στις Θερμοπύλες». Γι’ αυτό άλλωστε το πεντοχίλιαρο που κυκλοφορούσε μέχρι το 2001, είχε στην μια του όψη τον Κολοκοτρώνη και στην άλλη του όψη το χωριό Καρύταινα, για να μας θυμίζει την ιστορική Μάχη που έγινε εκεί.
σελ. 22. 26 Μαΐου 1821: Με την Πράξη της Συνέλευσης των Καλτετζών (μοναστήρι στην Αρκαδία) ιδρύεται η Πελοποννησιακή Γερουσία με πρόεδρο τον Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη.

Στη μάχη του Βαλτετσίου η σημαντική προσφορά των Μανιατών και του αρχηγού τους, Κυριακούλη Μαυρομιχάλη, στον οποίο οφείλεται η μεγάλη νίκη των Ελλήνων.

Η εμπνευσμένη προκήρυξη που απηύθυνε ο Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης προς τον Αμερικανικό Λαό (τέλη Μαΐου 1821).

σελ. 29. 18 Σεπτεμβρίου 1822: …Λίγες μέρες αργότερα αναχωρούν και οι Παλαιών Πατρών Γερμανός και Γεώργιος Μαυρομιχάλης με επιστολές που απευθύνονται στο Πάπα. Η προσπάθεια για επίτευξη διεθνούς αναγνώρισης της Ελληνικής Επανάστασης αποτυγχάνει αφού το Συνέδριο της Βερόνας την αποκηρύσσει με τη διακήρυξή του (2 Δεκεμβρίου 1822).

Η πολιορκία και κατάληψη του κάστρου της Μονεμβασιάς (4/8/1821).

Η μάχη στα Στύρα της Εύβοιας (12/1/1822) όπου έπεσε ο Ηλίας Μαυρομιχάλης και ο Πετρόμπεης είπε στον Δ. Υψηλάντη που του το ανακοίνωσε: «Μη με λυπάσαι. Έκαμα γιο στρατιώτη, ο οποίος επλήρωσε το χρέος του προς την Πατρίδα».

Η μάχη στη Σπλάντζα της Ηπείρου (4/7/1822) όπου έπεσε μαχόμενος ο αδελφός του Πετρόμπεη, Κυριακούλης Μαυρομιχάλης, από τις ηρωικότερες μορφές της οικογένειας Μαυρομιχάλη.

σελ. 31. Φθινόπωρο 1823 – Καλοκαίρι 1823: …Στις 26 Νοεμβρίου 1823 το Νομοτελεστικό, ουσιαστικά ο Θ. Κολοκοτρώνης, αποστέλλει στο Άργος τον Νικηταρά, τον Δημήτριο Τσόκρη και τον Πάνο Κολοκοτρώνη για να διαλύσουν βίαια το Βουλευτικό. Οι βουλευτές καταφεύγουν στο Κρανίδι. Οι πολιτικές αντιθέσεις εκφράζονται με την παρουσία δυο κυβερνήσεων: η μια στην Τριπολιτσά υπό τον Πετρόμπεη και η άλλη, η οποία σχηματίσθηκε από μέλη του Βουλευτικού, στο Κρανίδι υπό τον Κουντουριώτη (17 Ιανουαρίου 1824). Οι κυβερνητικοί κατορθώνουν να καταλάβουν την Τριπολιτσά (5 Απριλίου). Τον Μάιο του 1824 τερματίζεται η πρώτη φάση του εμφυλίου πολέμου με την κατάληψη του Ναυπλίου από τους κυβερνητικούς μετά την απόφαση του Θ. Κολοκοτρώνη να υποχωρήσει και να αποδεχτεί την εξουσία της κυβέρνησης Κουντουριώτη… Το γεγονός ότι οι Μανιάτες δεν έλαβαν μέρος σε κανένα εμφύλιο πόλεμο της περιόδου του 1821 και δεν έστρεψαν όπλα, σε αδελφούς Έλληνες.
σελ.36 και 37. 3-5 Ιουνίου 1826: Διάλυση του στρατιωτικού σώματος των Γενιτσάρων στην Κωνσταντινούπολη μετά από διαταγή του Σουλτάνου Μαχμούτ Β’. Το νέο ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ του Γιωργάκη Μαυρομιχάλη προς τον Ιμπραήμ: «Ελάβομεν το γράμμα σου, εις το οποίον είδωμεν να μας φοβερίζεις ότι αν δεν σου προσφέρομεν την υποταγήν μας θέλεις εξολοθρεύσεις τους Μανιάτες και την Μάνην. Διά τούτο και ημείς σε περιμένομεν με όσας δυνάμεις θελήσεις». Και τον περίμεναν στη μάχη της Βέργας τον Ιούνιο του 1826, την οποία δεν αναφέρει το «Χρονολόγιο…»

Η αντίσταση των Μανιατισσών στο Δυρό (23-24/6/1826), που δεν έπεσαν σε γκρεμό, όπως οι ηρωικές Σουλιώτισσες, αλλά προτίμησαν να πεθάνουν πολεμώντας. Με ηρωισμό και αποφασιστικότητα γκρέμισαν τους Τουρκοαιγύπτιους στη θάλασσα και τα όνειρα του Ιμπραήμ για τη κατάκτηση της Μάνης, που θα σήμαινε και το σβήσιμο της επανάστασης.

3 Αυγούστου 1826: Ο Γκούρας κλείνεται με τους άνδρες του στην Ακρόπολη. Η πόλη παραδίδεται στον Κιουταχή.

6-8 Αυγούστου 1826: Μάχες στο Χαϊδάρι με αρχηγούς τον Καραϊσκάκη και τον Φαβιέρο.

27-30 Αυγούστου 1826: Ναυτικές συγκρούσεις στη θαλάσσια περιοχή της Μυτιλήνης.

Η νικηφόρος μάχη των Μανιατών στο Πολυάραβο τον Αύγουστο του 1826 που με επιτυχία αντιμετώπισαν τους Τουρκοαιγυπτίους και τους αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν οριστικά τα σχέδια υποταγής της Μάνης.

σελ. 41-42. Ιούλιος 1830: Η παραίτηση του Λεοπόλδου σε συνδυασμό με την Ιουλιανή Επανάσταση στη Γαλλία ενίσχυσε εκείνους που αντιπολιτεύονταν τον Καποδίστρια. Η αντίθεση αυτή οδήγησε σε ορισμένες περιπτώσεις (Ύδρα, Μάνη, Αταλάντη) σε στάση απέναντι στη νόμιμη κυβέρνηση της χώρας, η οποία, αν και αντιμετωπίστηκε με επιτυχία από τον Καποδίστρια, υπέσκαψε, ωστόσο, το κύρος του Κυβερνήτη.

27 Σεπτεμβρίου 1831: Δολοφονείται στο Ναύπλιο ο Κυβερνήτης Ιωάννης Καποδίστριας. Παρά την προσπάθεια της Γερουσίας να καλύψει το κενό εξουσίας που δημιουργήθηκε από το θάνατο του Κυβερνήτη, με τον διορισμό μιας προσωρινής τριανδρίας (Αυγουστίνος Καποδίστριας, Θεόδωρος Κολοκοτρώνης και Ιωάννης Κωλέττης), ξεσπάει πάλι εμφύλιος πόλεμος, ο οποίος συνεχίζεται ως τον Ιούνιο του 1832 με τον διορισμό κυβερνητικής επιτροπής μάλλον αντιπροσωπευτικής των πολιτικών τάσεων της εποχής.

Η μοναδική φορά που αναφέρεται η λέξη ΜΑΝΗ...

Από τις 39 εικόνες που περιέχει η έκδοση, στη σελ. 30 βρίσκεται πίνακας με το Γεώργιο Μαυρομιχάλη.

Στο τέλος του εντύπου αναφέρονται περιληπτικά οι μετέπειτα προσαρτήσεις εδαφών και επέκτασης των ορίων του σημερινού Ελληνικού κράτους. Απουσιάζει η αναφορά στην μοναδική περίπτωση της προσάρτησης εδαφών στο Ελληνικό κράτος, χωρίς πόλεμο. Αναφέρομαι στο Μανιάτη Πρωθυπουργό Αλέξανδρο Κουμουνδούρο, που κατόρθωσε το 1881 με διπλωματικά μόνο μέσα, να προσαρτήσει τη Θεσσαλία, στο τότε Ελληνικό κράτος.

Στείλτε μας τις απόψεις σας mani@mani.org.gr και θα προωθηθούν σε Βουλή, Βουλευτές, Νομάρχες, Δήμαρχους, Συλλόγους, Φορείς, Έντυπα κλπ.


[ Ατοπήματα ] 1ο Μανιάτικο Συνέδριο ] Προς Βουλή ] Προς κ. Κακλαμάνη ] Προς κ. Δαβάκη ] Κείμενο κ. Κουτσιλιέρη ] Άρθρο κ. Νικολούδη ] Επιτροπές ] Ψήφισμα Δ. Οιτύλου ] Καλαμάτα 18.10.03 ] e-mail ]