Αρχική Ιστορία Δήμοι - Χωριά Ήθη - Έθιμα Μοιρολόγια Ποίηση Απόδημοι Αρχιτεκτονική
Εκκλησίες Κάστρα Ταΰγετος Χλωρίδα Πανίδα Σπήλαια Προϊόντα Άρωμα Μάνης
Δημιουργοί Απόψεις Εκδρομές Σύλλογοι Σύνδεσμοι Wallpaper Περιεχόμενα Βιβλιογραφία

Αρχική
Προηγούμενη

Αθήνα 26 Νοεμβρίου 2002

Προς: κ. Απόστολο Χρ. Κακλαμάνη
Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων

Θέμα: Συμμετείχαν οι Μανιάτες στον αγώνα του 1821;

Αξιότιμε κ. Πρόεδρε,

λαμβάνω την τιμή να απευθυνθώ σε εσάς για ένα ζήτημα υψίστης σημασίας, για την ιδιαίτερη πατρίδα μου τη Μάνη, της οποίας έχω δημιουργήσει ιστοσελίδα (http://www.mani.org.gr) που έχει ήδη δεχθεί περισσότερες από 36.000 επισκέψεις (σήμερα 63.000).

Πρόσφατα διάβασα το έντυπο που έχει εκδοθεί από τη Βουλή των Ελλήνων με τίτλο «Χρονολόγιο των σημαντικότερων γεγονότων της Επανάστασης του 1821», το οποίο προλογίζετε αναφέροντας, εκτός των άλλων, ότι «…με έγκυρο και επιστημονικό τρόπο οι Έλληνες πολίτες, έχουν την ευκαιρία να προσεγγίσουν εκείνα τα γεγονότα της ελληνικής ιστορίας, που έχουν ιδιαίτερη σημασία όχι μόνο για τον Ελληνισμό, αλλά και για την Ευρώπη και την οικουμένη ολόκληρη…».

Πράγματι η έκδοση αυτή αποτελεί ένα χρήσιμο οδηγό για τους μαθητές, καθηγητές, ερευνητές, αλλά και γενικότερα τους Έλληνες πολίτες, που επιθυμούν να προσεγγίσουν την Ελληνική Εθνεγερσία του 1821.

Όμως, κ. Πρόεδρε, παράλληλα αποτελεί βαρύτατη προσβολή για τους Μανιάτες και τη Μάνη, αφού δεν περιλαμβάνει σημαντικότατα ιστορικά γεγονότα, κύριοι πρωταγωνιστές των οποίων υπήρξαν Μανιάτες και Μανιάτισσες της εποχής του 1821. Στο έντυπο αυτό, η λέξη Μάνη αναφέρεται μία φορά, ενώ ανύπαρκτες είναι οι λέξεις Μανιάτες, Μανιάτισσες, Καρύταινα, Στύρα, Σπλάντζα, Βέργα, Δυρός και Πολυάραβος.

Πως είναι δυνατόν να μην αναφέρει τη μάχη της Βέργας, που αποτέλεσε τη πρώτη νικηφόρα μάχη των Ελλήνων κατά του Ιμπραήμ πασά, για τον οποίο ο Θ. Κολοκοτρώνης ανέφερε ότι είναι ανίκητος; Η ιστορική αυτή μάχη, όπως σίγουρα γνωρίζετε, πραγματοποιήθηκε την εποχή που η Τουρκία ανακοίνωνε στις Ευρωπαϊκές αυλές ότι η επανάσταση έσβησε. Οι Μανιάτες στη Βέργα κράτησαν το όνειρο ζωντανό, παράλληλα με τη μάχη του Δυρού, όπου οι ηρωικές Μανιάτισσες, οι γέροι και τα παιδιά, προτίμησαν να πεθάνουν πολεμώντας και γκρέμισαν τα όνειρα του Ιμπραήμ για τη κατάκτηση της Αδούλωτης Μάνης. Ένα μήνα, περίπου, αργότερα ακολούθησε η μάχη του Πολυαράβου, όπου και πάλι νικήθηκε ο Ιμπραήμ από τους Μανιάτες.

Δεν θα σας κουράσω αναφέροντας άλλα ιστορικά γεγονότα για τη προσφορά των Μανιατών, που τότε, αλλά και αργότερα, πολέμησαν και έπεσαν για την Ελευθερία της Πατρίδας μας.

Θα σταθώ όμως σε ένα ακόμα σημείο. Την 17η Μαρτίου 1821. Πως είναι δυνατόν να μην αναφερθεί ότι την ημέρα αυτή οι Μανιάτες ορκίστηκαν να νικήσουν ή να πεθάνουν; Ορκίστηκαν ΤΑΝ Ή ΕΠΙ ΤΑΣ, όπως έγραψαν στη Σημαία τους. Ο γιος του Πετρόμπεη, Ηλίας Μαυρομιχάλης, και ο ξεχασμένος Μανιάτης ήρωας Ηλίας Τσαλαφατίνος, ορκίστηκαν να μην ξαναγυρίσουν στη Μάνη και να μην κουρευτούν, αν δεν απελευθερωθεί η Πατρίδα.

Η Πατρίδα κ. Πρόεδρε και όχι η Μάνη, για την οποία η Ελευθερία ήταν δεδομένη. Και ο μεν Ηλίας σκοτώθηκε στα Στύρα της Εύβοιας, ο δε Τσαλαφατίνος αναγκάστηκε να γυρίσει στη Μάνη και να λάβει μέρος στις μάχες της Βέργας και του Πολυαράβου κατά του Ιμπραήμ.

Με ποιο δικαίωμα οι συγγραφείς του «Χρονολογίου…» σβήνουν τον Πετρόμπεη, τον Ηλία, τον Κυριακούλη, τον Τσαλαφατίνο, τους Γρηγοράκηδες, Τρουπάκηδες, Χρηστέους, Καπετανάκηδες; Με ποιο δικαίωμα περιφρονούν τις χιλιάδες Μανιάτισσες που μαυροφορέθηκαν, αφού δεν υπήρχε σπίτι χωρίς νεκρό; Με ποιο δικαίωμα αδιαφορούν για τους Μανιάτες που ποτέ δεν σήκωσαν όπλο εναντίον Ελλήνων, κατά τους εμφύλιους σπαραγμούς της Εθνεγερσίας του 1821;

Είναι δυνατόν να υπήρχε επανάσταση χωρίς τους Μανιάτες και τη Μάνη κ. Πρόεδρε; Κι όμως αυτό το συμπέρασμα αποκομίζει όποιος διαβάσει το συγκεκριμένο έντυπο, που έχει εκδοθεί υπό την αιγίδα και την εγκυρότητα των εκπροσώπων της Χώρας μας.

Πέραν αυτού η Βουλή των Ελλήνων για να τιμήσει τα 180 χρόνια από την Ελληνική Εθνεγερσία του 1821, προχώρησε στην έκδοση αναμνηστικών μεταλλίων, απ’ όπου απουσιάζει η μορφή του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη. Απουσιάζει η μορφή εκείνου που έθαψε γιους, αδελφούς, ανιψιούς και δεκάδες Μαυρομιχαλαίους, τα κιβούρια των οποίων είναι διάσπαρτα στα βουνά και τους κάμπους της Ελλάδας.

Πάντοτε η Μάνη υπήρξε για την Ελλάδα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι και η Ελλάδα υπήρξε για τη Μάνη. Αυτό τουλάχιστον δείχνουν οι παραπάνω ενέργειες, οι οποίες προσβάλουν βάναυσα τη Μάνη και τους Μανιάτες, ενώ παράλληλα αποτελούν καπήλευση της Ελληνικής ιστορίας που διδάσκονται τα παιδιά μας.

Διαμαρτύρομαι έντονα για το ατόπημα της Βουλής των Ελλήνων κατά της Μάνης και των Μανιατών και παρακαλώ για την άμεση παρέμβασή σας, προκειμένου να αποσυρθεί το εν λόγω έντυπο και να επανεκδοθεί αναφέροντας τουλάχιστον τα προαναφερόμενα ιστορικά συμβάντα.

Για την καλύτερη ενημέρωσή σας, σας επισυνάπτω σχετική επιστολή που θα αποσταλεί σε φορείς, Συλλόγους, έντυπα, Βουλευτές και Δημάρχους της Μάνης.

Είμαι στη διάθεσή σας για τυχόν διευκρινήσεις και παρακαλώ για τις ενέργειές σας.

Με τιμή
Γ.Η.Βενιζελέας

Στοιχεία επικοινωνίας: Τηλέφωνο 210/21..... – ηλεκτρονική διεύθυνση george@mani.org.gr


Ατοπήματα ] 1ο Μανιάτικο Συνέδριο ] Προς Βουλή ] [ Προς κ. Κακλαμάνη ] Προς κ. Δαβάκη ] Κείμενο κ. Κουτσιλιέρη ] Άρθρο κ. Νικολούδη ] Επιτροπές ] Ψήφισμα Δ. Οιτύλου ] Καλαμάτα 18.10.03 ] e-mail ]