Αρχική Ιστορία Δήμοι - Χωριά Ήθη - Έθιμα Μοιρολόγια Ποίηση Απόδημοι Αρχιτεκτονική
Εκκλησίες Κάστρα Ταΰγετος Χλωρίδα Πανίδα Σπήλαια Προϊόντα Άρωμα Μάνης
Δημιουργοί Απόψεις Εκδρομές Σύλλογοι Σύνδεσμοι Wallpaper Περιεχόμενα Βιβλιογραφία

Αρχική
Ατοπήματα
1ο Μανιάτικο Συνέδριο
Προς Βουλή
Προς κ. Κακλαμάνη
Προς κ. Δαβάκη
Κείμενο κ. Κουτσιλιέρη
Άρθρο κ. Νικολούδη
Επιτροπές
Ψήφισμα Δ. Οιτύλου
Καλαμάτα 18.10.03
e-mail

Το συγκλονιστικό αποτέλεσμα της ενότητας των Μανιατών και Μανιατισσών:
η
Βουλή των Ελλήνων επανέκδοσε το Χρονολόγιο, γιατί
«Οντά ειν' η Μάνη σύφωνη, βγάνει άρματα μεγάλα»

Στην επανέκδοση (Ιανουάριος 2004) περιλαμβάνονται οι μάχες Βέργας, Δυρού, Πολυαράβου και η κήρυξη του πολέμου κατά της Οθωμανικής αυτοκρατορίας στις 17 Μαρτίου από την Αρεόπολη.

Ατοπήματα της Βουλής των Ελλήνων εις βάρος της Μάνης και όχι μόνο...

Η Βουλή των Ελλήνων για να τιμήσει τα 180 χρόνια από την Ελληνική Εθνεγερσία του 1821, προχώρησε στην έκδοση αναμνηστικών μεταλλίων, απ’ όπου απουσιάζει η μορφή του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη. Παράλληλα το 2002, προχώρησε στην έκδοση εντύπου με τίτλο «Χρονολόγιο των σημαντικότερων γεγονότων της Επανάστασης του 1821».

Την έκδοση προλογίζει ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, κ. Απόστολος Χρ. Κακλαμάνης, ο οποίος μεταξύ άλλων αναφέρει, ότι «…με έγκυρο και επιστημονικό τρόπο οι Έλληνες πολίτες, έχουν την ευκαιρία να προσεγγίσουν εκείνα τα γεγονότα της ελληνικής ιστορίας, που έχουν ιδιαίτερη σημασία όχι μόνο για τον Ελληνισμό, αλλά και για την Ευρώπη και την οικουμένη ολόκληρη…».

Στο έντυπο αυτό, η λέξη Μάνη αναφέρεται μία φορά. Ανύπαρκτες είναι οι λέξεις Μανιάτες, Μανιάτισσσες, Καρύταινα, Στύρα, Σπλάντζα, Βέργα, Διρός, Πολυάραβος, ενώ από ονόματα Μανιατών αναφέρεται μόνο ο Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης.

Ιστορικό ενεργειών

Οκτώβριος 2002
Συνάντηση ορισμένων Μανιατών στο σπίτι του Ιστορικού κ. Ανάργυρου Κουτσιλιέρη και ενημέρωση των παρισταμένων για το «Χρονολόγιο…», από τον Ευάγγελο Νικολούδη και τον Γ.Η. Βενιζελέα.

Νοέμβριος 2002
Αποστολή επιστολής από Γ.Η. Βενιζελέα σε Πρόεδρο Βουλής, Βουλευτές και φορείς.

Δημοσίευση άρθρου του κ. Ευάγγελου Νικολούδη στην εφημερίδα «ΚΑΠΕΤΑΝ ΖΑΧΑΡΙΑΣ».

Δεκέμβριος 2002
Ανακοίνωση για το «Χρονολόγιο…» της Πανελλήνιας Ένωσης Γυναικών Μάνης, σε θεατρική παράσταση στον Πειραιά, που είχε οργανωθεί από την Ένωση. Ενημέρωση πολλών παρισταμένων Βουλευτών με σχετική επιστολή από τον Γ.Η. Βενιζελέα.

Ιανουάριος 2003
Δημοσίευση άρθρου του κ. Ανάργυρου Κουτσιλιέρη στο περιοδικό «ΜΑΝΗ, χθες, σήμερα, αύριο».

Μάρτιος 2003
Αναλυτικό άρθρο του κ. Νίκου Καλαποθαράκου στην εφημερίδα «Η ΦΩΝΗ της Μάνης»

Απρίλιος 2003
Η Πανελλήνια Ένωση Γυναικών Μάνης
στην 5η επέτειο από την ίδρυσή της το Σάββατο 12 Απριλίου, παρουσία πολλών Βουλευτών, φορέων και Συλλόγων ανακοινώνει τη λήψη πρωτοβουλιών. Όλοι οι παριστάμενοι συμφωνούν ότι πρέπει να υπάρξει αντίδραση.

Ιούνιος 2003
Η Πανελλήνια Ένωση Γυναικών Μάνης για να τιμήσει την Ιστορική Επέτειο της Μάχης του Διρού και τη θρυλική Ηρωίδα Μανιάτισσα, διοργάνωσε εκδήλωση στην Αθήνα (ξενοδοχείο «Τιτάνια»), με θέμα «Την προσφορά της Μανιάτισσας στην Ιστορία και την κοινωνία».
Αποφασίζεται η δημιουργία Επιτροπής για την αποκατάσταση της Ιστορικής Αλήθειας.

Ιούλιος 2003
Αποστολή επιστολής προς τον Πρόεδρο της Βουλής κ. Απόστολο Κακλαμάνη, από την Επιτροπή.
Αποστολή επιστολής προς τον Πρόεδρο και τα μέλη της Επιτροπής Σύνταξης του Χρονολογίου, από την Επιτροπή.
Ο συγγραφέας κ. Αντώνης Ξεπαπαδάκος διανέμει στους παριστάμενους και αλλού, έντυπο με ιστορικά ντοκουμέντα, που αναδεικνύουν τη συμμετοχή των Μανιατών και Μανιατισσών στην Εθνεγερσία του 1821.

Οργανώνεται η διευρυμένη επιτροπή για την αποκατάσταση της Ιστορικής Αλήθειας.

Συλλογή υπογραφών από Βουλευτές, Νομάρχες, Δημάρχους, Συλλόγους, Προσωπικότητες, Μ.Μ.Ε., Μανιάτες και Μανιάτισσες, Πειραιά Λακωνίας και Μεσσηνίας. Ψηφίσματα Δήμων.

Οκτώβριος 2003
Εκδήλωση της Πανελλήνιας Ένωσης Γυναικών Μάνης στην Καλαμάτα. (Δελτίο Τύπου). Δημοσίευση στην ημερήσια εφημερίδα της Καλαμάτας, η ομιλία του Γ.Η. Βενιζελέα.

Στείλτε μας τις απόψεις σας mani@mani.org.gr και θα προωθηθούν σε Βουλή, Βουλευτές, Νομάρχες, Δήμαρχους, Συλλόγους, Φορείς, Έντυπα κλπ.