Αρχική Ιστορία Δήμοι - Χωριά Ήθη - Έθιμα Μοιρολόγια Ποίηση Απόδημοι Αρχιτεκτονική
Εκκλησίες Κάστρα Ταΰγετος Χλωρίδα Πανίδα Σπήλαια Προϊόντα Άρωμα Μάνης
Δημιουργοί Απόψεις Εκδρομές Σύλλογοι   Σύνδεσμοι Wallpaper Περιεχόμενα Βιβλιογραφία

 

Προηγούμενη

 

Επικοινωνία

«ΔΙΑΣΟΣΟΝ ΑΠΟ ΚΙΝΔΙΝΟΝ ΤΟΥΣ ΔΟΥΛΟΥΣ ΣΟΥ ΘΕΟΤΟΚΕ»

Μια Εικόνα - Μια Ιστορία!

του Γιώργου Δημακόγιαννη

kargkeze_pan.jpg (39424 bytes)

Δέκα βρύσες με νερό κι εξηνταδυό πηγάδια
δε μας τη σβήνουν τη φωτιά μεσ' απ' τα φυλλοκάρδια
Φύγαμ' από τον τόπο μας κι' από τα γονικά μας,
μας διώξαν απ' τα σπίτια μας κι' απ' όλα τα καλά μας
ανάθεμα τον αίτιον και την κακήν αιτίαν
αλλά δεν του ευχόμαστε, την ίδιον καταντίαν.

Γλυκεία που 'ταν η Μάνη μας, πικρός ο χωρισμός της
πικρότερος στην ξενητειά θε να 'ναι ο καημός της.
Είμαστε απ' το Οίτυλο και Στεφανοπουλιάνοι
κι ήρθαμε
στην Κορσική καταδιωγμένοι και φτωχοί.
- Κορσικανοί μου καημένοι κι απ' τον Οίτυλο φερμένοι!

Οι 800 τσακισμένοι Μανιάτες-Οιτυλιώτες που άφηναν πίσω τους την ιδιαίτερη πατρίδα, στη γειτονιά του «αρσενικού βουνού» - Ταϋγέτου, ήταν απαρηγόρητοι. Το παραπάνω μοιρολόι που τραγουδιέται ακόμη και σήμερα - στην Κορσική και στο Οίτυλο - αναφέρεται στον ξεριζωμό τους, το 1675, και είναι χαρακτηριστικό του «πως» νοιώθανε φεύγοντας. Ο πόνος τους, ο πόνος του χωρισμού από την πατρογονική γη, έδωσε αυτό το αριστουργηματικό θρηνιτικό άσμα ανώτερο σε ποιότητα από αντίστοιχα μοιρολόγια σε προσφιλείς νεκρούς (στο χώρο της Έξω Μάνης). Εντύπωση ιδιαίτερη προκαλούν οι στίχοι: «ανάθεμα τον αίτιον και την κακήν αιτίαν / αλλά δεν του ευχόμαστε την ίδιαν καταντίαν», στίχοι που κάθε άλλο παρά έναν «απολίτιστο», «εκδικητικό» και «βάρβαρο» λαό δείχνουν! Αυτήν την τραγική ώρα της προσφυγιάς τους, οι Μανιάτες εκείνοι, δείχνουν και μας διδάσκουν ότι την αξιοπρέπεια, τα ευγενή συναισθήματα και την ηθική ποιότητα δεν πρέπει να τα απεμπολούμε ούτε και στις πλέον δύσκολες περιστάσεις της ζωής. Μιλάμε για πραγματικό μεγαλείο!

Ένας τέτοιος λαός, γεμάτος Πίστη, Αξιοπρέπεια και Περηφάνεια δεν θα μπορούσε παρά να δημιουργήσει το Έπος που δημιούργησε. Και παρά το γεγονός ότι τρεις φορές βρέθηκε ξεριζωμένος(!), έμεινε εκεί στην μακρινή Κορσική όρθιος και δυνατός, διδάσκων και μεταλαμπαδεύων την ουσία και το περιεχόμενο της Ελληνικής Ψυχής του έως σήμερα.

Ο δεύτερος ξεριζωμός των Μανιατών Προγόνων μας από την Παόμια - το χωριό της πρώτης εγκαταστάσεώς τους στην «Καλλίστη» μεγαλόνησο (σημ. στην Παόμια αναφέρονται επόμενες σελίδες του τεύχους τούτου), τους οδήγησε στην Πρωτεύουσα της Κορσικής, στο Αιάκειον (ή Αζάκσιο, όπως το λένε οι ντόπιοι) όπου έμειναν 44 χρόνια (1731-1775).

Για τη σωτηρία τους εκείνη (1731), που επετεύχθη με πολυήμερες μάχες και μία επιτυχημένη ηρωική έξοδο - κατά την ανηλεή πολιορκία των ντόπιων - ΑΦΙΕΡΩΣΑΝ στην Υπέρμαχο Στρατηγό την Ιερή Εικόνα που βλέπετε στην προηγούμενη σελίδα. Φυλάσσεται στο Αιάκειον και παριστά την βρεφοκρατούσα Παναγία συνοδευόμενη από εφτά οπλισμένους Μανιάτες, με τις χαρακτηριστικές παραδοσιακές φορεσιές τους (όσοι έχουν παρακολουθήσει τις εορτές της 17ης Μαρτίου στην Αρεόπολη κάθε χρόνο, μπορούν να κάνουν σχετικές αναγωγές). Η Παναγία φυλάσσει και ...φυλάσσεται από τους αποφασισμένους Μανιάτες!

Στο πάνω μέρος της Εικόνας υπάρχει (φθαρμένη τώρα) η επιγραφή: ΔΙΑΣΟΣΟΝ ΑΠΟ ΚΙΝΔΙΝΟΝ ΤΟΥΣ ΔΟΥΛΟΥΣ ΣΟΥ ΘΕΟΤΟΚΕ και παρακάτω (στην Ιταλική):

VΟΤΟ FΑΤΤΟ DΑLΙ GRECΙ (περίπου, «Τάμα των Ελλήνων»).

Η Ιερή Εικόνα του 1731 - μοναδικό και ανεπανάληπτο ιερό κειμήλιο και σύμβολο της επικής Ιστορίας μας - δικαίως προκαλεί ρίγη συγκινήσεως και υπερηφάνειας στους Μανιάτες, στους αδούλωτους Έλληνες κάθε εποχής...


Ελλήνων κοινότητες ] Μανιάτες Πεταλιδίου ] Μανιάτες Κορσικής ] Ελληνικό Καργκέζε ] Μανιάτες & Ναπολέων ] Θρησκεία & Καργκέζε ] [ Εικόνα Παναγίας ] Καργκέζε Άρθρο ] Ελληνόφωνοι ] Καλαβρία ] Το νησί των Μανιατών ] Απόδημοι Πραστιώτες ]