Αρχική Ιστορία Δήμοι - Χωριά Ήθη - Έθιμα Μοιρολόγια Ποίηση Απόδημοι Αρχιτεκτονική
Εκκλησίες Κάστρα Ταΰγετος Χλωρίδα Πανίδα Σπήλαια Προϊόντα Άρωμα Μάνης
Δημιουργοί Απόψεις Εκδρομές Σύλλογοι Σύνδεσμοι Wallpaper Περιεχόμενα Βιβλιογραφία

 

Προηγούμενη

 

Επικοινωνία

ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΙΔΙΑΙΤΕΡΟΥ ΚΑΛΛΟΥΣ (ΦΥΣΙΚΟΥ, ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΥ κλπ)

Το διεθνές μονοπάτι Ε (Ευρωπαϊκό μονοπάτι μεγάλων διαδρομών): ξεκινά από τα Πυρηναία περνά από τις Άλπεις, από την οροσειρά της Πίνδου, τα όρη της Πελοποννήσου και καταλήγει στη Κρήτη), διέρχεται από το Δήμο Γυθείου, γεγονός που επιτρέπει τη γνωριμία με τοπία ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, σημαντικούς βιότοπους, μοναδικούς μανιάτικους παραδοσιακούς οικισμούς και με τους ανθρώπους των ορεινών περιοχών μακριά από τις γνωστές παραμορφώσεις των ανεπτυγμένων τουριστικών περιοχών.

Το Ευρωπαϊκό Μονοπάτι Ε4 αφού διασχίσει τη βόρειο Λακωνία διαπερνά το διευρυμένο Δήμο Γυθείου κοντά στα χωριά Κρήνη, Αχουμάτου, Πλάτανο, Άγιο Βασίλειο, Γύθειο, Σκουτάρι, Καλύβια, πριν καταλήξει στο ακρωτήριο Ταίναρο (το νοτιότερο ηπειρωτικό σημείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης).

Παραθέτουμε μερικές περιοχές φυσικού κάλλους κοντά από τις οποίες διέρχεται το Ε 4 ή είναι προσεγγίσιμες απ’ αυτό.

Περιοχή Πολυάραβος: Ονομασία που προέρχεται από την μάχη που εδόθη στη περιοχή μεταξύ των Μανιατών και του Ιμπραήμ. Πολλοί Άραβες = Πολυάραβος, με πλούσια νερά, βλάστηση και πανοραμική θέα. όπως και για την περιοχή Μισοχώρι στη κοινότητα Σιδηροκάστρου.

Κοινότητα Μυρσίνης: Ρεματιά που σχηματίζει ο ποταμός Γλίνας που ξεκινά από το Σκαμνάκι και καταλήγει στη παραλία Βαθύ. Ακολουθώντας το δρόμο προς Σκαμνίτσα και Προφήτη Ηλία, υπάρχει υπόγειο σπήλαιο με σταλακτίτες αποτελούμενο από 3 αίθουσες όπου στη κάθε μία υπάρχει λίμνη. Η επίσκεψη (μη οργανωμένη) γίνεται από κάθετη είσοδο με σκοινί.

· Κοινότητα Κρήνης: οικισμός Αρβανίτη και στο Αχουμάτου υπάρχει σπήλαιο.

· Κοινότητα Κονακίων: Στη περιοχή “Κρεμαστές Πέτρες” βρίσκεται μονοπάτι με βλάστηση και σπηλαιώματα. Στο τέλος του μονοπατιού υπάρχει φυσική κρήνη και ο μονοκάμαρος ναός του Αγίου Νικολάου με τοιχογραφίες του 17ου αιώνα.

· Λυγερέας: ‘’Σπήλαιο καπετάν Ζαχαριά’’, προεπαναστατικός ήρωας του 1821, με σταλακτίτες. Η επίσκεψη (μη οργανωμένη) γίνεται από στενή δίοδο.

Κείμενο του κοινωνιολόγου Χρήστου Πλειώτα.


Μετονομασίες ] [ Οικοτουρισμός ] Πληθυσμιακή εξέλιξη ] Διάγραμμα χρήσης Γης ] Γύθειο ] Άγιος Βασίλειος ] Αιγιές ] Δροσοπηγή ] Καλύβια ] Καρβελάς ] Καρυούπολη ] Κονάκια ] Κρήνη ] Λυγερέας ] Μαραθέα ] Μυρσίνη ] Νεοχώρι ] Πλάτανος ] Πολυάραβος ] Σιδηρόκαστρο ] Σκαμνάκι ] Σκουτάρι ] Χωσιάρι ]