Αρχική Ιστορία Δήμοι - Χωριά Ήθη - Έθιμα Μοιρολόγια Ποίηση Απόδημοι Αρχιτεκτονική
Εκκλησίες Κάστρα Ταΰγετος Χλωρίδα Πανίδα Σπήλαια Προϊόντα Άρωμα Μάνης
Δημιουργοί Απόψεις Εκδρομές Σύλλογοι Σύνδεσμοι Wallpaper Περιεχόμενα Βιβλιογραφία

 

Προηγούμενη

 

Επικοινωνία

karioupoli1.jpg (47636 bytes)Καρυούπολη (ή Μηνιάκοβα): Παραδοσιακοί οικισμοί σε οχυρή θέση που μαζί με τους συνοικισμούς Βρύσες, Λαγκάδα και Πρωτοβά, απαριθμεί 160 κατοίκους και αποτελεί Δημοτικό Διαμέρισμα του Δήμου Γυθείου.

karioupoli_kastro.jpg (64042 bytes)Στο ύψωμα του λόφου βρίσκεται το επιβλητικό οχυρό των Καβαλλιεράκη – Φωκά που εμπόδιζε την διέλευση προς την Μάνη και αποτελείται από δύο κύρια κτιριακά συγκροτήματα με τοξωτές πύλες, περίβολο και πολεμίστρες, που αρκετές είναι δίδυμες.

karioupoli4_eisodia.jpg (47912 bytes)Δυτικά βρίσκεται ο ναός του Αγίου Πέτρου και ανατολικά ο Πύργος του Κοσονάκου, που κτίστηκε στα χρόνια της επανάστασης του 1821 και δεσπόζει στην περιοχή, ενώ δίπλα του είναι ο Ναός των Εισοδίων της Θεοτόκου. Ο Ναός περιλαμβάνει τοιχογραφίες του 19ου αιώνα και αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα όψιμης μεταβυζαντινής τέχνης της Μάνης (1749).

karioupoli_monastiki_periohi1.JPG (53879 bytes)Η παλιά Καρυούπολη βρίσκεται σε κατάφυτο λόφο, δυτικά της Δροσοπηγής και αναπτύχθηκε από το 15ο αιώνα, εποχή που η Μεσαιωνική πόλη αποτέλεσε σημαντικό Βυζαντινό Κέντρο της Μάνης. Ο Κων/νος Παλαιολόγος διέθετε βυζαντινή φρουρά στο Κάστρο της Καρυούπολης που ήταν και έδρα Επισκόπου, ενώ παρήκμασε μετά την πτώση του Μυστρά.

Σήμερα διακρίνουμε ανατολικά ένα τμήμα του επιβλητικού πύργου με τους λαξεμένους λίθους και ΒΔ ένα εντυπωσιακό ορθογώνιο κτίσμα, με πολεμίστρες που διέθετε θολοσκέπαστους εσωτερικούς χώρους και χρησίμευε μάλλον για Επισκοπείο. Έξω από το κάστρο υπάρχουν ίχνη από κτίσματα, τάφους, στέρνες, λατομεία κλπ. Στη βόρεια πλευρά βρίσκονται οι ναοί του Αγίου Γεωργίου και του Αγίου Νικολάου του 13ου αιώνα.

karioupoli31_kosonakou.jpg (58987 bytes)
Πύργος Κοσονάκου
karioupoli1_kosonakou.jpg (69394 bytes)
Πύργος Κοσονάκου
karioupoli_pirgos2.jpg (49935 bytes)
Πύργος Κοσονάκου
 
karioupoli_paliokotrones1.JPG (60474 bytes)
Παλιά Καρυούπολη (Παλιοκοτρώνες). Ερείπια με χαμηλή πόρτα, όμοια με το καμινοβίγλιο στα Βιγκλατόρια Οιτύλου
karioupoli_monastiki_periohi2.JPG (42559 bytes)
Η παλιά Καρυούπολη από τις Παλιοκοτρώνες
karioupoli_paliokotrones_aigiorgis2.JPG (51060 bytes)
Άγιος Γεώργιος στη Παλιά Καρυούπολη (Παλιοκοτρώνες).
karioupoli_paliokotrones_aigiorgis1.JPG (54201 bytes)
Ιερό Αγίου Γεωργίου στη Παλιά Καρυούπολη (Παλιοκοτρώνες).


Μετονομασίες ] Οικοτουρισμός ] Πληθυσμιακή εξέλιξη ] Διάγραμμα χρήσης Γης ] Γύθειο ] Άγιος Βασίλειος ] Αιγιές ] Δροσοπηγή ] Καλύβια ] Καρβελάς ] [ Καρυούπολη ] Κονάκια ] Κρήνη ] Λυγερέας ] Μαραθέα ] Μυρσίνη ] Νεοχώρι ] Πλάτανος ] Πολυάραβος ] Σιδηρόκαστρο ] Σκαμνάκι ] Σκουτάρι ] Χωσιάρι ]