Αρχική Ιστορία Δήμοι - Χωριά Ήθη - Έθιμα Μοιρολόγια Ποίηση Απόδημοι Αρχιτεκτονική
Εκκλησίες Κάστρα Ταΰγετος Χλωρίδα Πανίδα Σπήλαια Προϊόντα Άρωμα Μάνης
Δημιουργοί Απόψεις Εκδρομές Σύλλογοι Σύνδεσμοι Wallpaper Περιεχόμενα Βιβλιογραφία

 

Προηγούμενη
Ο Παλιόπυργος

 

Επικοινωνία

skoutari2.jpg (45261 bytes)Σκουτάρι: Όμορφη και ηρωική κωμόπολη με βαθιά ιστορική παράδοση, που έχει 148κ. και αποτελεί Δημοτικό Διαμέρισμα του Δήμου Γυθείου, μαζί με τον παραδοσιακό οικισμό του Παρασυρού (62 κατ.), στην περιοχή του οποίου διακρίνουμε το Μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου.

skoutari3.jpg (67043 bytes)Πιθανολογείται ότι ήταν μια από τις τρεις πελοποννησιακές πόλεις με το όνομα Ασίνη, που μνημονεύει ο Όμηρος, αλλά είναι άγνωστο αν ήταν στο Σκουτάρι ή στην Επίδαυρο Λιμηρά. Ίσως θα πρέπει να αναζητηθεί στο κόλπο του Σκουταρίου, όπου εκβάλλει ο Σκύδρας ποταμός. Πάντως είτε σαν Ασίνη είτε σαν επίνειο του Λα, ο ομώνυμος όρμος ήταν ένα οχυρό παράλιο πόλισμα που κατοικήθηκε από τα πανάρχαια χρόνια.

kalkantides2.jpg (30781 bytes)Το χωριό που αναπτύχθηκε στα μέσα του 18ου αιώνα χρησιμοποιήθηκε και σαν ορμητήριο πειρατών, ενώ εδώ έγινε η θυσία της οικογένειας των Καλκαντήδων, που το 1780 από το πύργο τους, αντιμετώπισαν και καθυστέρησαν τις ορδές του Χατζή-Οσμάν, δίνοντας έτσι καιρό στους Μανιάτες να οργανωθούν και να τον αντιμετωπίσουν νικηφόρα στη θέση Τρικεφάλια. Ο γενάρχης Καλκανδής ήταν από τη γενιά των Κομνηνών – Στεφανοπουλαίων. 

Το Σκουτάρι ήταν η κοιτίδα των Γρηγοράκηδων και στο ύψωμα του λόφου διακρίνουμε τα ερείπια του ισχυρού Πολεμόπυργου, ενώ στο κέντρο του χωριού είναι η πλατεία των Ηρώων με υπέροχη θέα προς την θάλασσα.

skoutari7.jpg (48594 bytes)Στη περιοχή υπάρχουν πολλές εκκλησίες ορισμένες ερειπωμένες με λείψανα τοιχογραφιών και άλλες σε καλή κατάσταση, όπως η Κοίμηση της Παναγίας, το τέμπλο της οποίας δώρισε το 1688, ο Λυμπεράκης Γερακάρης που το έφερε από τη Κωνσταντινούπολη.

skoutari8.jpg (51048 bytes)Η Παναγία (18ου αι.) έχει εξαίρετη αγιογράφηση, αλλά κινδυνεύει από κατάρρευση και οι δίδυμες εκκλησίες του Αγίου Ιωάννη του Χρυσόστομου και της Αγίας Παρασκευής έχουν ωραία αγιογράφηση του 1750. Η δίδυμη εκκλησία του Αγίου Νικολάου (με ωραίο καμπαναριό του 19ου αιώνα) και του Αγίου Στυλιανού, είναι κατασκευασμένες από τη κόκκινη ντόπια πέτρα, που τους δίνει εξωτερικά ιδιαίτερη χάρη.

skoutari1.jpg (52618 bytes) skoutari4.jpg (56249 bytes) skoutari5.jpg (57244 bytes) skoutari9.jpg (47911 bytes)
skoutari6.jpg (63717 bytes) kalkantides3.jpg (23205 bytes)
Μνημείο Πύργου Καλκαντήδων
skoutari_topio.JPG (38107 bytes)  

        

ΣΚΟΥΤΑΡΙ

Κείμενο Χρήστου Πλειώτα, Κοινωνιολόγου

Από έρευνες που πραγματοποίησε ο κ Γ. Κουράκος φαίνεται ότι η ιστορία του Σκουταρίου αρχίζει περίπου το 2.500 π.Χ. Την εποχή εκείνη υπήρχαν στην ευρύτερη περιοχή 2 πόλεις: η Ασίνη και η Βορδώνη στις περιοχές με τα γνωστά ονόματα σήμερα Στενολάκωμα και Αγία Βαρβάρα αντίστοιχα. Οι 2 αυτές πόλεις που αναφέρονται από τον Στράβωνα, καταποντίσθηκαν.

Όσοι επέζησαν ανέβηκαν στο σημερινό Σκουτάρι όπου και εγκαταστάθηκαν, δίνοντας το όνομα ΒΟΡΔΩΝΗ, το οποίο διατηρήθηκε μέχρι το 595μ.Χ. Από τότε μέχρι το 785 μ.Χ. ονομάζεται Γοτθία που σημαίνει απομεινάρι.

Το 785 μ.Χ. περίπου, οι Βυζαντινοί του έδωσαν το όνομα Σκουτάρι προερχόμενο κατά μία άποψη από την Λατινική λέξη Scutum, που σημαίνει ασπίδα, επειδή προστάτευε τον ομώνυμο όρμο λόγω της θέσης του. Μια άλλη εκδοχή είναι ότι εδόθη το όνομα από κατοίκους που ήρθαν από το Σκουτάρι Μ. Ασίας, έναντι της Κωνσταντινούπολης.

Στο Σκουτάρι δραστηριοποιείται ο «Εξωραϊστικός Εκπολιτιστικός Σύλλογος Σκουταρίου ‘’Η Βορδώνα’’», ο οποίος διοργανώνει κάθε χρόνο τα ΒΟΡΔΩΝΙΑ που είναι γιορτή που τελούνταν από τους κατοίκους μέχρι το 358 μ.Χ. και περιελάμβαναν διάφορες δραστηριότητες, μεταξύ των οποίων και ονοδρομίες.

Με την ίδρυση του Συλλόγου το 1992, το Δ.Σ. αποφάσισε την αναβίωσή τους προσαρμόζοντάς τα στις σύγχρονες απαιτήσεις. Περιλαμβάνουν κολυμβητικούς αγώνες, Λεμβολαμπαδηδρομίες, ψυχαγωγική ταβέρνα, καύση βεγγαλικών καθώς και έκθεση ζωγραφικής & φωτογραφίας πολιτιστικές εκδηλώσεις κ.α.

Ιεροί Ναοί Σκουταρίου

· Ιερός ναός Αγ. Ιωάννου Ριγανά: Είναι μονόχωρος, καμαροσκέπαστος, με ημικυκλική κόγχη ιερού και στο εσωτερικό του διατηρεί τοιχογραφίες λαϊκής τέχνης του 18 ου αιώνα.
· Αγία Βαρβάρα στην παραλία 15’ πεζό από το χωριό. Είναι βυζαντινών χρόνων. Είναι δικίονος, σταυροειδής εγγεγραμμένος μετά τρούλου. Εσωτερικά διατηρεί τοιχογραφίες που χρονολογούνται από το 1882.
· Ιερός ναός Ιωάννη Χρυσοστόμου μέσα στο χωριό. Είναι μονόχωρος καμαροσκέπαστος με σφενδόνιο στο μέσο της καμάρας. Είναι κατάγραφος με τοιχογραφίες του 1750.
· Ιερός ναός Παναγίας (Κοίμηση Θεοτόκου) μέσα στο χωριό. Είναι μονόχωρος καμαροσκέπαστος με σφενδόνιο στο μέσο της καμάρας και στο εσωτερικό του σώζονται τοιχογραφίες λαϊκής τέχνης του 18ου αιώνα.
· Ιερός ναός Αγ. Τριάδας (οικογ. Φαράκου): Είναι μονόχωρος καμαροσκέπαστος με ημικυκλική κόγχη ιερού μονόλοβο κωδωνοστάσιο στο Ν. τοίχο του και σώζονται τοιχογραφίες λαϊκής τέχνης του 18ου αιώνα στο εσωτερικό του.
· Αγ. Δημήτριος: Μονόχωρος με ημικυκλική κόγχη ιερού, όπου διατηρείται τοιχογραφία του 18ου αιώνα.
· Αγ. Χαράλαμπος: Είναι μέσα στο χωριό. Μονόχωρος καμαροσκέπαστος με τρίπλευρη αψίδα ιερού εξωτερικά και μονόλοβο κωδωνοστάσιο στο Ν. τοίχο και στο εσωτερικό διατηρούνται τοιχογραφίες λαϊκής τέχνης του 18ου αιώνα.
· Αγ. Αντώνιος: Είναι μονόχωρος καμαροσκέπαστος με ημικυκλική αψίδα μονόλοβο κωδωνοστάσιο στη ΝΑ γωνία και τοιχογραφίες λαϊκής τέχνης 18ου αιώνα στο κτιστό τέμπλο του.
· Κοίμηση Θεοτόκου (ενοριακός): Τρίκλιτη βασιλική μετά τρούλου που είναι κυλινδρικός. Στη κάτω ζώνη ανοίγονται παράθυρα. Η αψίδα πεντάπλευρη και δίκλινη. Διατηρεί τοιχογραφίες μεταβυζαντινής εποχής 18ου αιώνα. Τέμπλο ξυλόγλυπτο με φορητές εικόνες. Στο δάπεδο ενσωματωμένο θωράκιο παλαιοχριστιανικό. Οι κίονες φέρουν κιονόκρανα παλαιοχριστιανικά σε δεύτερη χρήση.

 


Μετονομασίες ] Οικοτουρισμός ] Πληθυσμιακή εξέλιξη ] Διάγραμμα χρήσης Γης ] Γύθειο ] Άγιος Βασίλειος ] Αιγιές ] Δροσοπηγή ] Καλύβια ] Καρβελάς ] Καρυούπολη ] Κονάκια ] Κρήνη ] Λυγερέας ] Μαραθέα ] Μυρσίνη ] Νεοχώρι ] Πλάτανος ] Πολυάραβος ] Σιδηρόκαστρο ] Σκαμνάκι ] [ Σκουτάρι ] Χωσιάρι ]