Αρχική Ιστορία Δήμοι - Χωριά Ήθη - Έθιμα Μοιρολόγια Ποίηση Απόδημοι Αρχιτεκτονική
Εκκλησίες Κάστρα Ταΰγετος Χλωρίδα Πανίδα Σπήλαια Προϊόντα Άρωμα Μάνης
Δημιουργοί Απόψεις Εκδρομές Σύλλογοι Σύνδεσμοι Wallpaper Περιεχόμενα Βιβλιογραφία

 

Προηγούμενη
Σκουφομύτης
Εκκλησία Ζαχαριά

 

Επικοινωνία

Λυγερέας: Είναι Δημοτικό Διαμέρισμα του Δήμου Γυθείου μαζί με το Άνω και Κάτω Αστέρι (ή Σολά) που έχει 19 κατοίκους. Ο οικισμός έχει 60 κατοίκους με διάσπαρτα παραδοσιακά κτίσματα και απέχει 13 χλμ. από το Γύθειο.

Στο Άνω Αστέρι υπάγεται ο Ιστορικός Σκουφομύτης που μαζί με το γειτονικό Πολυάραβο είναι κτισμένα σε οχυρή θέση, στα υψηλότερα σημεία του Ταΰγέτου έναντι των υπολοίπων χωριών της Μάνης. Στο Αστέρι διακρίνουμε το πυργοσυγκρότημα των Βασιλουνιάνων.

 

ligereas01.JPG (69124 bytes)
Λυγερέας
ligereas02.JPG (47056 bytes)
Άνω Αστέρι και δεξιά ο Σκουφομύτης
ligereas_polkentro.JPG (73450 bytes)
Πολιτιστικό κέντρο Λυγερέα
ligereas_simaia.JPG (59755 bytes)
Σημαία Συλλόγου Λυγερέα
ligereas2.jpg (45223 bytes)
Λυγερέας - Σωτήρας
ligereas_sotiras01.JPG (29698 bytes)
Λυγερέας - Σωτήρας
ligereas_sotiras02.JPG (54099 bytes)
Λυγερέας - Σωτήρας
ligereas_zpigi.JPG (41102 bytes)
Λυγερέας - Ζωοδόχος Πηγή

 

Σκουφομύτης: Είναι πραγματική αετοφωλιά που ο ξακουστός κλέφτης του Μοριά Καπετάν Ζαχαριάς Μπαρμπιτσιώτης, είχε ως βάση των εξορμήσεών του.  Λίγο πριν από το Σκουφομύτη διακρίνουμε το Πυργοσυγκρότημα των Βασιλουνιάνων, ενώ πάνω στο ύψωμα βρίσκεται η εκκλησία της Παναγίας (του Ζαχαριά) με μοναδικές τοιχογραφίες και γύρω της διακρίνουμε τον ερειπωμένο οικισμό.

Στον απέναντι λόφο και σε απόσταση 600μ. βρίσκονται τα χαλάσματα των πύργων του Καπετάν Ζαχαριά, ενώ κάτω από τα χαλάσματα υπάρχει σπηλιά με την ονομασία «Τρύπα του Ζαχαριά».

Η παράδοση... λέει ότι η σπηλιά είχε τρεις εξόδους σε μεγάλη απόσταση από τη σημερινή είσοδο, οι οποίες δεν έχουν βρεθεί ίσως λόγω των κατολισθήσεων που διακρίνουμε στο εσωτερικό της. Την  χρησιμοποιούσε ο Ζαχαριάς ως αποθήκη πολεμοφοδίων και έξοδο κινδύνου. Μέσα από τη σπηλιά διακρίνεται χαρακτηριστικά ο Σκουφομύτης.

 

skoufomitis9.jpg (94968 bytes)
Σκουφομύτης

Χαλάσματα

Χαλάσματα
vasilounianika02.JPG (72261 bytes)
Βασιλουνιάνικα
vasilounianika01a.JPG (77694 bytes)
 
Βασιλουνιάνικα
vasilounianika05.JPG (54786 bytes)
 
Βασιλουνιάνικα
vasilounianika04.jpg (80125 bytes)
 
Βασιλουνιάνικα
 


Μετονομασίες ] Οικοτουρισμός ] Πληθυσμιακή εξέλιξη ] Διάγραμμα χρήσης Γης ] Γύθειο ] Άγιος Βασίλειος ] Αιγιές ] Δροσοπηγή ] Καλύβια ] Καρβελάς ] Καρυούπολη ] Κονάκια ] Κρήνη ] [ Λυγερέας ] Μαραθέα ] Μυρσίνη ] Νεοχώρι ] Πλάτανος ] Πολυάραβος ] Σιδηρόκαστρο ] Σκαμνάκι ] Σκουτάρι ] Χωσιάρι ]