Εκδοτικό σημείωμα ] Με τα αιγοπρόβατα ] [ 17η Μαρτίου ] Τα πιστόλια... ] Ταβέρνα Λαλούδες ] Κ. Νάντια Σερεμετάκη ] Η Μανιατοπούλα... ] Ο Βλάχος... ] Καρδαμύλη ] Το πιστόλι... ] Μανιάτικη Διπλωματία ] Η στάση των... ] Άνθη και Φυτά... ] Οι όμορφες... ] Η ιστοσελίδα... ] Γυμνάσιο - Λύκειο... ] Τρέχει σαν... ] Κάστρο Πασσαβά ] Λας ] Χωσιάρι ] Πυγμαχικοί θρύλοι ] Η ιστορία της... ]

 

Κεντρική
Επάνω

 

Επικοινωνία


Ηλεκτρονικό Ταχυδρομείο

Τηλέφωνα
27330 53670 &
210 7622266

Κατασκευή ιστοσελίδας
Γ.Η. Βενιζελέας

17η ΜΑΡΤΙΟΥ – Η ΜΕΓΑΛΗ ΜΕΡΑ

Επίκαιρο γίνεται τις μέρες αυτές ένα παλαιότερο αίτημα της Μάνης και των όπου γης Μανιατών: η 17η Μαρτίου να είναι η μέρα που το Έθνος μας θα γιορτάζει τον ξεσηκωμό του Γένους! Οκτώ (8) ολόκληρες μέρες πριν την επίσημη επέτειο της 25ης Μαρτίου, στις 17 Μαρτίου 1821, οι περίπου 12.000 (δώδεκα χιλιάδες) Μανιάτες πολεμιστές είχαν κηρύξει τον πόλεμο στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, μετά από πανηγυρική δοξολογία στον Ιερό Ναό των Παμμεγίστων Ταξιαρχών, στην Αρεόπολη. Την καθοριστική συμβολή των προγόνων μας στην Εθνεργεσία αποδεικνύει περίτρανα στο έξοχο κείμενο που ακολουθεί, ο ιστορικός - συγγραφέας Ανάργυρος Κουτσιλιέρης. Εδώ θα σταθούμε σε κάτι άλλο: δεν πρέπει να υπάρχει Μανιάτης-Μανιάτισσα, όπου κι αν ζει, που να μη συμμετέχει στις λαμπρές εορταστικές εκδηλώσεις που κάθε χρόνο οργανώνει ο Δήμος Οιτύλου (Δυτική Μέσα Μάνη) στην Αρεόπολη! Πως απ' τη μια... ξιφουλκούμε για την αναβάθμιση της Εορτής κι απ' την άλλη δείχνουμε απροθυμία συμμετοχής;! Η γιορτή δεν αφορά την Αρεόπολη, ούτε τη μέσα Μάνη μόνον, αφορά όλους μας! Και για την αναβάθμιση της και την προβολή της στους Πανέλληνες, πρέπει να καθήσουν και οι πέντε (5) Δήμαρχοι της Μάνης γύρω απ' το ίδιο τραπέζι. Και με την κινητοποίηση συλλόγων, φορέων και προσώπων να καταξιωθεί η μέρα αυτή πρώτιστα στη συνείδηση μας. Γιατί αλλοίμονο αν οι δεσμοί μας με την πατρώα γη εξαντλούνται στα θερινά μας μπάνια ή με τη συμμετοχή μας στο χορό ή το πανηγύρι του χωριού και του συλλόγου μας!

Ο ΦΕΤΙΝΟΣ ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ
Ειδικά για φέτος, η 17η Μαρτίου είναι ημέρα Κυριακή και η επομένη 18η Μαρτίου είναι η Καθαρή Δευτέρα. Κανείς λοιπόν δεν δικαιολογείται να είναι μακριά!

Οι εκδηλώσεις αρχίζουν με Δοξολογία, στις 10:00 π.μ. και στην μικρή πλατεία της "17ης Μαρτίου" λαμβάνει χώρα η συγκινητική αναπαράσταση του Ιερού Όρκου των μανιατών - από μαθητές και μαθήτριες Λυκείου, ντυμένους με τις παραδοσιακές στολές της Μάνης. Ακολούθως γίνεται απαγγελία ποιημάτων και εκφωνείται ο πανηγυρικός της ημέρας - φέτος η τιμή ανήκει στον Χρίστο Γούδη εκλεκτό συμπατριώτη μας, Καθηγητή Πανεπιστημίου Πατρών και δόκιμο συγγραφέα. Ακολούθως γίνεται μετάβαση στην κεντρική πλατεία ("πλατεία Αθανάτων") κατάθεση στεφάνων, παρελάσεις, παραδοσιακοί χοροί, κ.λπ. Πραγματικά νοιώθει περήφανος για την καταγωγή του όποιος παρακολουθήσει τα δρώμενα της μέρας αυτής - όλοι λοιπόν παρόντες, να στείλουμε μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση!

Να "βουλιάξει" η Μάνη απ' τα όπου γης παιδιά της...


Προηγούμενη Επόμενη