Εκδοτικό σημείωμα ] Με τα αιγοπρόβατα ] 17η Μαρτίου ] Τα πιστόλια... ] Ταβέρνα Λαλούδες ] Κ. Νάντια Σερεμετάκη ] Η Μανιατοπούλα... ] Ο Βλάχος... ] Καρδαμύλη ] Το πιστόλι... ] Μανιάτικη Διπλωματία ] Η στάση των... ] Άνθη και Φυτά... ] Οι όμορφες... ] Η ιστοσελίδα... ] Γυμνάσιο - Λύκειο... ] Τρέχει σαν... ] Κάστρο Πασσαβά ] Λας ] [ Χωσιάρι ] Πυγμαχικοί θρύλοι ] Η ιστορία της... ]

 

Κεντρική
Επάνω

 

Επικοινωνία


Ηλεκτρονικό Ταχυδρομείο

Τηλέφωνα
27330 53670 &
210 7622266

Κατασκευή ιστοσελίδας
Γ.Η. Βενιζελέας

ΧΩΣΙΑΡΙ: ΓΙΟΡΤΕΣ, ΕΘΙΜΑ, ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Στις 21 Μαΐου το χωριό γιορτάζει τη μνήμη των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης με αρτοκλασία υπέρ υγείας στην εκκλησιά που τους είναι αφιερωμένη στο δημόσιο δρόμο.

Την παραμονή γίνεται γλέντι (φαγητό, ποτό, χορός, λαχειοφόρος αγορά) στον προαύλειο χώρο του δημοτικού σχολείου του Χωσιαρίου, που οργανώνεται από τον πολιτιστικό σύλλογο Χωσιαρίου «Λας».

Στις 15 Αυγούστου, η Κοίμηση του Θεοτόκου γιορτάζεται στο χτισμένο λίγο πριν την επανάσταση εκκλησάκι της Παναγίας του Χωσιαρίου, που έχει χαραγμένο στην καμπάνα το έτος 1821 και τοιχογραφίες εκείνης της περιόδου (έρευνα καθ. Νικόλαου Δρανδάκη). Βρίσκεται στην κορυφή του χαμηλού λόφου ανατολικά του Αγ. Κωνσταντίνου, στο παλιό Χωσιάρι.

Στις 23 Αυγούστου γιορτάζονται, με προσέλευση πιστών από όλα τα γύρω χωριά και το Γύθειο, στην κορυφή του λόφου του Κουρεβέση τα εννιάμερα της Παναγίας στο παλιό ξωκκλήσι της Παναγίας της Κουρεβεσιώτισσας που θεωρείται θαυματουργή. Σε μία ανάγλυφη πλάκα της εκκλησιάς είναι χαραγμένη η χρονολογία 1884, αλλά το ξωκκλήσι είναι παλαιότερο, προεπαναστατικό : στην πίσω πλευρά εντοιχισμένης πλάκας πάνω από το παράθυρο του Ιερού, της οποίας η όψη έφερε σταυρό, διαβάστηκε η χρονολογία 1771 (έρευνα καθ. Νίκωνα Κασιμάκου).

Στη μνήμη της Παναγιάς γίνεται αρτοκλασία και προσφέρονται διάφορα τάματα (προσωπικά αντικείμενα και ζώα) των οποίων γίνεται δημοπρασία υπέρ της εκκλησίας. Έθιμο παλιό είναι οι γονείς να «ρίχνουν» στην εικόνα της Παναγιάς της Κουρεβεσιώτισσας τα νεογέννητα παιδιά τους 3 ως 5 μηνών για να πάρουν νονό. Συμβαίνει συχνά η Βάφτιση να γίνει κι αμέσως μετά τη θεία Λειτουργία.

Κάθε Δευτέρα του Πάσχα, Δευτέρα του Σταυρού όπως λέγεται, οι Χωσιαρίτες συνεχίζουν από τα 1780 το έθιμο του Σταυρού ή Σταυροί, σ' ανάμνηση της σφαγής του τουρκοκρατούμενου τότε Πασσαβά, νικηφόρας μάχης με τους Τούρκους στην οποία πήραν μέρος και οι πρόγονοί τους (για την εμφάνιση του εθίμου δείτε το άρθρο του Τ. Τζωρτζάκη για τον Πασσαβά).

Οι πιστοί πηγαίνουν στο νεκροταφείο του Χωσιαρίου κι εναποθέτουν στους τάφους κόκκινα αυγά, κουλούρια και κουλούρες. Εκεί, έρχονται παιδιά που κρατούν εξαπτέρυγα και το Σταυρό στολισμένο με λουλούδια και ο παπάς, ο οποίος τελεί, σε κάθε μνήμα, τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως. Έπειτα, στο προαύλειο του Άγιου Κωνσταντίνου, γίνεται, υπέρ της Εκκλησίας, δημόσιος πλειστηριασμός των κουλούρων, που είναι φτιαγμένες και προσφερμένες από τις Χωσιαρίτισσες.

Τις Απόκριες, ο πολιτιστικός Σύλλογος του Χωσιαρίου «Λας» παίρνει μέρος στο Καρναβάλι του Γυθείου.

Κάθε καλοκαίρι η «Λας» οργανώνει στο χώρο του δημοτικού σχολείου συναυλίες δημοτικής, λαϊκής, τζαζ και ροκ μουσικής με καλλιτέχνες από το Χωσιάρι και την ευρύτερη περιοχή αλλά και αλλοδαπούς που ζουν στον τόπο μας. Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων αυτών εντάσσεται και έκθεση γλυπτικής, φωτογραφίας, κεραμεικής και κοσμήματος από ντόπιους και αλλοδαπούς καλλιτέχνες που ζουν στην ευρύτερη περιοχή.

Από Οκτώβρη ως Μάη, κάθε δεύτερο Παρασκευοσάββατο, η Κινηματογραφική Λέσχη του Γυθείου οργανώνει προβολές ξένων και ελληνικών ταινιών στο δημοτικό σχολείο του Χωσιαρίου. Το καλοκαίρι, στο κάμπιγκ Κρόνος, στο Βαθύ.

Κάθε καλοκαίρι, υπό την αιγίδα του πολιτιστικού Σύλλογου του Χωσιαρίου «Λας» και της Ένωσης Γυναικών Μάνης, γίνεται στο δημοτικό σχολείο το Μικρό Μοναστηράκι, παζάρι με παλιά αντικείμενα.

Σημειώνουμε τα τηλέφωνα επικοινωνίας με την Εκκλησία Αγ. Κωνσταντίνου στο 07330 93256 (παπα-Μιχάλης Μπούρτζινος), τον Πολιτιστικό Σύλλογο Χωσιαρίου «Λας» στο 07330 93419 (Νίκος Κυριακουλάκος) και με την Κινηματογραφική Λέσχη Γυθείου στο 07330 22231 (Τάσος Μανταλάς) και 07330 22317 (Άγγελος Σιμιστήρας).

ΜΟΧΘΟΣ ΣΤΟ ΧΩΣΙΑΡΙ ΣΗΜΕΡΑ

Ο Ηλίας Μητσάκος είχε ξεχωριστή συμβολή στο αφιέρωμά μας – οι πληροφορίες, αλλά κυρίως οι δραστηριότητές του, στο Χωσιάρι σήμερα, είναι αξιομνημόνευτες.

Γιος του Ηρωϊκού, έφεδρου αξιωματικού – πολεμάρχου Παναγιώτη Γ. Μητσάκου (που είχε 9 παιδιά – 5 γιους και 4 κόρες – στη φωτο του 1915 ο ίδιος Διοικητής στρατιωτικού τμήματος κάπου στη Μακεδονία!), γόνος παλαιάς και ισχυρής οικογένειας του τ. Δήμου καρυουπόλεως (οι πύργοι των Μητσιάνων δεσπόζουν και σήμερα σε τρεις λόφους της περιοχής) επέλεξε τελικά την μόνιμη εγκατάστασή του στη Μάνη, το 1981. Πρωτοποριακός, έκανε επιτυχείς γεωτρήσεις στο Χωσιάρι (με πολλές δυσκολίες από τις υπηρεσίες και όχι μόνον!) και δημιούργησε ήδη – πάντα με άοκνο αρωγό τη σύζυγό του και τον γιο του Παναγιώτη (γεωπόνο, που τώραζει στη Γερμανία) – ένα δάσος από μανταρινιές, 1200 δέντρα που παράγουν περί τους 70 τόνους μανταρίνια εκλεκτής ποιότητας το χρόνο – ποσότητα που σχεδόν ολόκληρη διαθέτει ο ίδιος σε όλα τα χωριά της Μάνης! Πέραν αυτού κέντρωσε περί της 3.000 αγριελιές με «φόλα» (μια απλή, όσο και εντυπωσιακή τεχνική με φλούδα από κορμό ήμερης ελιάς!) στα κτήματά του που βρίσκονται ακριβώς γύρω απ’ το Κάστρο του Πασσαβά. Ετσι εκτός της ξενάγησής μας στο Κάστρο είχαμε την ευκαιρία να πλουτίσουμε και πρακτικές γνώσεις μας από έναν άνθρωπο φιλοπρόοδο που ήρθε να στεριώσει με ατέλειωτο μόχθο και αγάπη, στην πατρώ γη.

Ο ίδιος πέρα από την ανάγκη προστασίας, ανάδειξης και προβολής των αρχαιολογικών/ιστορικών μνημείων του Χωσιαρίου, μας επεσήμανε και την ανάγκη να απομακρυνθούν οι πολλοί απορροφητικοί βόθροι που βρίσκονται πλησίον του κεντρικοιύ αγωγού υδρεύσεως (!), να αντικατασταθούν οι επιφανειακές σωλήνες ύδρευσης (κίνδυνοι υγείας – αλλοίωση νερού), να αποκατασταθούν δύο αγροτικοιί δρόμοι που ξεκινούν από την οδόΑρεόπολης – Γυθείου, στο Χωσιάρι (για Τουρκόβρυση και Πλαγιαδούλες – Κουβαριάνικα) και ένας ακόμη απ’ το δρόμο Αγ. Κωνσταντίνου – Σκουταρίου (για Αη Γιάννη – Γρηγοριάνικα) και το κυριότερο «να λειτουργήσει επιτέλους το κράτος και οι τοπικές υπηρεσίες του χωρίς διακρίσεις και ρουσφέτια – αλλά για την πρόοδο και την ανάπτυξη του τόπου μας». Πάντως μεγάλες ευθύνες για τις καθυστερήσεις στην περιοχή μας ο Ηλίας Μητσάκος αποδίδει στους παλιούς Κοινοτάρχες.

Να τον ευχαριστήσουμε θερμά για όλα και μαζί του επίσης τους: Σταύρο Σαρ. Λαγονικάκο (Πάρεδρο Χωσιαρίου στον Δήμο Γυθείου, νέο άνθρωπο με τρία παιδιά που διατηρεί Mini Market στο χωριό) και τον Λεωνίδα Παν. Τσιφλικάκο (Πυροσβεστική Γυθείου, πατέρα τριών παιδιών επίσης).


Προηγούμενη Επόμενη