Εκδοτικό σημείωμα ] Με τα αιγοπρόβατα ] 17η Μαρτίου ] Τα πιστόλια... ] Ταβέρνα Λαλούδες ] Κ. Νάντια Σερεμετάκη ] Η Μανιατοπούλα... ] Ο Βλάχος... ] Καρδαμύλη ] Το πιστόλι... ] Μανιάτικη Διπλωματία ] Η στάση των... ] Άνθη και Φυτά... ] Οι όμορφες... ] Η ιστοσελίδα... ] Γυμνάσιο - Λύκειο... ] Τρέχει σαν... ] Κάστρο Πασσαβά ] Λας ] Χωσιάρι ] [ Πυγμαχικοί θρύλοι ] Η ιστορία της... ]

 

Κεντρική
Επάνω

 

Επικοινωνία


Ηλεκτρονικό Ταχυδρομείο

Τηλέφωνα
27330 53670 &
210 7622266

Κατασκευή ιστοσελίδας
Γ.Η. Βενιζελέας

ΠΥΓΜΑΧΙΚΟΙ ΘΡΥΛΟΙ

Η ΠΕΡΗΦΑΝΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΩΝ ΔΙΔΥΜΩΝ ΑΔΕΛΦΩΝ ΣΠΑΝΑΚΟΥ

Του ανταποκριτή μας στη Νέα Υόρκη, Αντρέα Παγώνη

Η πυγμαχία έχει τις ρίζες της στην Αρχαία Ελλάδα. Κατά τους Ολυμπιακούς Αγώνες στην αρχαία Ελλάδα η πυγμαχία ηταν ενα απο πιο δημοφιλή αθλήματα. Οι Αρχαίοι Σπαρτιάτες (πρόγονοι των Μανιατών) ήσαν πρωτοπόροι στην πυγμαχία. Μετά από τόσους αιώνες τίποτα δεν έχει αλλάξει και αυτό γιατί υπάρχουν ακόμα και σήμερα Μανιάτες που σημείωσαν μεγάλες επιτυχίες στην πυγμαχία όπως οι Αρχαίοι Σπαρτιάτες. Στις τελευταίες δεκαετίες καλύτεροι πυγμάχοι σε όλο τον κόσμο θεωρούνται οι Μανιάτικης καταγωγής δίδυμοι Σπανάκος.

Τα δίδυμα αδέλφια, Νίκος και Πέτρος Σπανάκος, γεννήθηκαν στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης. Οι γονείς τους μετανάστευσαν στην Αμερική από τη Μάνη στις αρχές του περασμένου αιώνα. Παντρεύτηκαν το 1927 και αποκτήσανε οκτώ παιδιά (όλα αγόρια) από τα οποία το ένα πέθανε σε πολύ μικρή ηλικία. Ο πατέρας τους, ήταν ο Μιχάλης Σπανάκος, από το χωριό Κριελιάνικα, λίγο έξω από την Αρεόπολη και η μητέρα τους Στέλλα Κατσιώλη από τον Πύργο Διρού. Μετά από μερικά χρόνια που γεννήθηκαν ο Νίκος και ο Πέτρος, η οικογένεια μετακόμισε στην περιοχή του Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης όπου και άνοιξαν εστιατόριο.

Η Στέλλα, μητέρα των 8 αγοριών το 1962 τιμήθηκε με το βραβείο «Μητέρα της Χρονιάς» για την πολιτεία της Νέας Υόρκης από τον τότε Κυβερνήτη Νέλσον Ροκεφέλλερ και με το δεύτερο βραβείο «Μητέρα της Χρονιάς» όλης της Αμερικής. Το 1964 τιμήθηκε με το βραβείο «Ελληνο-Αμερικανίδα Μητέρα της Χρονιάς» απο την Ελληνική Ομογένεια της Αμερικής.

Τα αδέλφια μεγάλωσαν σε μια δύσκολη και επικίνδυνη περιοχή του Μπρούκλιν που λεγότανε Ρεντ Χουκ. Το μέρος αυτό είχε πολλές σπείρες, κακοποιούς και χούλιγκαν. Είναι γνωστό ότι έκαναν τη ζωή των πολιτών άνω-κάτω. Επειδή δεν υπήρχαν πολλοί Έλληνες σε αυτή την περιοχή, οι συμμορίες έκαναν και τη ζωή της οικογένειας Σπανάκου πολύ δύσκολη. Για λόγους προστασίας λοιπόν και αυτοάμυνας όλη σχεδόν η οικογένεια ασχολήθηκε με την πάλη και την πυγμαχία. Από τα επτά αδέλφια, οι δύο έγιναν παλαιστές και οι πέντε πυγμάχοι. Ηταν μέσα στο αίμα τους, να αγωνίζονται και να παλεύουνε για το δίκιο τους και για την ελευθερία. Όπως ακριβώς και οι Μανιάτες πρόγονοί του και πατριώτες από τη Μάνη.

Ο Νίκος Σπανάκος αγωνίστηκε για το κολέγιο που φοιτούσε από το 1957 μέχρι το 1960. Αποφοίτησε από το κολέγιο του Αιντάχο Κόντουελ με υποτροφία επειδή είχε κερδίσει πολλούς εθνικούς τίτλους στην κατηγορία του. Κατέκτησε τα ΧΡΥΣΑ ΓΑΝΤΙΑ επτά φορές στην κατηγορία των 57 κιλών. Ο διαγωνισμός Χρυσά Γάντια είναι το εθνικό πρωτάθλημα της Αμερικής στην πυγμαχία. Κατά τη διάρκεια της πυγμαχικής του καριέρας έλαβε μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες το 1960 στη Ρώμη όπου έχασε το χρυσό μετάλλιο από τον Μπόρις Νικανόροφ της Σοβιετικής Ένωσης. Σε αυτούς τους Ολυμπιακούς αγώνες ήταν συγκάτοικος με τον ξακουστό πυγμάχο, Μωχάμεντ Αλη, που τότε λεγόταν Κάσσιους Κλαίη (πριν αλλάξει το θρήσκευμα του από Χριστιανός σε Μωαμεθανός).

Ο Πέτρος Σπανάκος αγωνίστηκε από το 1952 μέχρι το 1964. Αποφοίτησε από το κολέγιο Αιντάχο Κόντουελ με υποτροφία όπως και ο αδελφός του ο Νίκος. Κατάκτησε το χάλκινο μετάλλιο στην κατηγορία πετεινού (κατηγορία 54 κιλών στην πυγμαχία) στους Παναμερικανικούς Αγώνες το 1959. Υπήρξε νικητής δέκα φορές στο διαγωνισμό ΧΡΥΣΑ ΓΑΝΤΙΑ, όπου σε όλη τη διάρκεια παρέμεινε αήττητος. Την πρώτη φορά που κέρδισε τα Χρυσά Γάντια ηταν μόνο 16 χρονών. Πάρα πολλές φορές ανακηρύχτηκε «Καλύτερος πυγμάχος της χρονιάς ΗΠΑ». Ο Πέτρος Σπανάκος, αγωνίστηκε στις κατηγορίες των 51, 54 και 57 κιλών. Είναι ο μόνος πυγμάχος στην Αμερική που έχει κατακτήσει τον τίτλο στον Ανατολικό και Δυτικό Όμιλο της ΗΠΑ.

Το 1956, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Μιχαήλ τίμησε τα δίδυμα αδέλφια Σπανάκος ως Ελληνοαμερικανούς ήρωες. Τα αδέλφια ανακηρύχτηκαν σαν οι καλύτεροι αθλητές από το κολέγιο του Αιντάχο Κόντουελ. Σήμερα ο Νίκος Σπανάκος, που είναι ανύπαντρος, μένει στο Μπρούκλιν και έχει πάρει πτυχίο ντοκτριν. Του αρέσει να ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο, και μέχρι τώρα έχει πάει σε πάνω απο 175 χώρες! Ο Πέτρος Σπανάκος, που και αυτός μένει στο Μπρούκλιν, είναι παντρεμένος και έχει τρία παιδιά. Έχει πάρει το πτυχίο τζουρις ντοκτριν και είναι διευθυντής σε σχολείο του Μπρονξ της Νέας Υόρκης.

Οι πυγμάχοι δίδυμοι Σπανάκος έχουν γράψει μεγάλη ιστορία με χρυσές σελίδες στην πυγμαχία. Από το 1952 μέχρι το 1964 έχουν πάνω από 40 τίτλους από 200 αγώνες. Έχουν κερδίσει τα ΧΡΥΣΑ ΓΑΝΤΙΑ πολλές φορές μαζί με τον Μωχάμεντ Αλη (ο Αλη ήταν σε βαρύτερη κατηγορία κιλών) με τον οποίο μέχρι σήμερα έχουν επαφή. Αγωνίστηκαν στο κολέγιο και στις Ένοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ. Είναι γνωστό ότι στην Αμερική δεν υπάρχει άλλη τέτοια περίπτωση όπως οι δίδυμοι Σπανάκος. Ιδιαίτερα στο διαγωνισμό ΧΡΥΣΑ ΓΑΝΤΙΑ κανένας άλλος πυγμάχος δεν έχει κατακτήσει τόσους τίτλους και νίκες όπως οι αδελφοί Σπανάκος.

Ο Νίκος και ο Πέτρος έρχονται τακτικά στη Μάνη αρκετές φορές και γνωρίζουν πολύ καλά τις ρίζες τους, τα έθιμα τον πολιτισμό και τη μεγάλη και δοξασμένη ιστορία της προγονικής τους πατρίδας.


Προηγούμενη Επόμενη