Αρχική Ιστορία Δήμοι - Χωριά Ήθη - Έθιμα Μοιρολόγια Ποίηση Απόδημοι Αρχιτεκτονική
Εκκλησίες Κάστρα Ταΰγετος Χλωρίδα Πανίδα Σπήλαια Προϊόντα Άρωμα Μάνης
Δημιουργοί Απόψεις Εκδρομές Σύλλογοι Σύνδεσμοι Wallpaper Περιεχόμενα Βιβλιογραφία

 

Προηγούμενη

 

Επικοινωνία

του Γιώργου Π. Δημακόγιαννη

Μία διδακτική «ιστορία»
Την «ιστορία» που ακολουθεί μου τη θύμισε ο εκλεκτός φίλος, δικηγόρος Αθηνών Νώντας Κλειτσίκας και ακούγεται με παραλλαγές σε διάφορα σημεία της πατρίδας μας. Είναι αρκούντως διδακτική, αφού σκιαγραφεί την κατάρα της φυλής μας: το φθόνο μεταξύ μας και τη διχόνοια.

Εμφανίστηκε λέει ένας καλός μάγος σ' έναν μεσήλικα χωριάτη Μανιάτη και του είπε:

«Άκου άνθρωπέ μου, ζήτησέ μου ό,τι θέλεις κι εγώ θα σου το κάμω, με μια όμως προϋπόθεση: Θα κάνω το διπλάσιο στον γείτονά σου». Δύσκολο το… πρόβλημα κι ο ήρωας της ιστορίας μας ζήτησε και πήρε προθεσμία! Σκέφτηκε το ένα, σκέφτηκε το άλλο:

«Αν ζητήσω ένα εκατομμύριο χρυσές λίρες θα πάρει δύο ο γείτονας. Άστο! Αν ζητήσω επαύλεις και υπάρχοντα θα πάρει τα διπλάσια ο γείτονας μου. Όχι!». Δύσκολο... πρόβλημα του 'βαλε ο μάγος...

Το βασάνισε από εδώ, το βασάνισε από εκεί ώσπου το μυαλό του φωτίστηκε. Βρήκε τη... λύση κι αμέσως φώναξε ξανά το μάγο. «Ακούω τι θέλεις» του είπε εκείνος.

- Να μου... βγάλεις το ένα μάτι, του 'πε ο τυπικός... Μανιάτης (και μέσα του μεγάλη ήταν η χαρά που ο μάγος θα ' βγάζε και τα δύο του γείτονά του)!

Δύο σε... ένα
Ξύπνησε πολύ πρωί, στο μικρό χωριό της κάπου στη Μέσα Μάνη «με τους κοκκόρους», η 20χρονη ορφανή από πατέρα λεβεντοκοπέλλα, με σκοπό να πάει στο Γύθειο - μέρες του Σταυροπάζαρου, μιας άλλης εποχής και ν' αγοράσει απ' την ζωοπανήγυρι έναν γάιδαρο, για τις ανάγκες του σπιτιού της.

Την είδε η 60χρονη γειτόνισσα της και τη ρώτησε για το σκοπό... του ταξιδιού της. Όταν ικανοποίησε την περιέργειά της τηνε... συμβούλεψε:

- Και πας κόρη μου στο Γύθειο για γάιδαρο, αντί να βρεις εδώ... άντρα;
- Μα, δε θέλω να παντρευτώ βρε θεία, ένα γάιδαρο για τις δουλειές θέλω.
- Ω, κορώνα μου - σαν πάρεις άντρα νομίζεις ότι δεν θα 'χεις και... γάιδαρο! Είπε με νόημα η γειτόνισσα.... (Είναι αυτό που λέμε «δύο σε ένα»)!

... Την μπέρδεψε
Νυμφεύτηκε... βλάχα (δηλαδή... μη Μανιάτισσσα) ο Μέσα - Μανιάτης Θανάσης, κι η ρημαδιασμένη ήθελε συνεχώς... αγάπες και λουλούδια, από τον πολλά βαρύ, πλην διαόλου κάλτσα, σύζυγό της. Μια μέρα του λέει:

- Δε μ' αγαπάς Θανάση μου και το βλέπω... Κι εκείνος:
- Εγώ μωρή δε ζ' αγαπού; Εγώ μωρή αγαπού πλέο (= περισσότερο) ακόμη και την δική ζου πεθερά και τη δική ζου κουνιάδα από τη δική μου, όχι να μου λέεις πως δε ζ' αγαπού!

... Μασά Μάνη
Στο περίπτερο προβολής της Μάνης, στο «Τουριστικό Πανόραμα» του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας, πρόπερσι ο φίλος Γ. Χασανάκος - που είχε την γενική επιμέλεια (όπως και φέτος) - είχε τοποθετήσει έναν τεράστιο χάρτη της περιοχής μας και ακριβώς από κάτω ένα μακρύ τραπέζι με μεγάλη ποικιλία από μανιάτικα εδέσματα, ούζο μανιάτικο, δίπλες, παστέλι, λούπινα κ.λπ.

Βρέθηκα εκεί δίπλα, ακούγοντάς τον να «ξεναγεί» μπροστά στο χάρτη μια παρέα επισκεπτών οι οποίοι απ' την αρχή έδειξαν ιδιαίτερη αδυναμία... στα τοπικά μας εδέσματα: «Εδώ είναι η Έξω Μάνη τους έλεγε, εδώ είναι η Κάτω Μάνη, χαμηλά ως το Ταίναρο είναι η Μέσα Μάνη κι εδώ (δείχνοντας το τραπέζι) είναι η... Μασά Μάνη»! Και γυρνώντας προς το μέρος μου είπε ψιθυριστά και με νόημα: «Μάλλον μόνο γι' αυτήν ενδιαφέρονται»...

Ο άτυπος... ποντικός
Μέρες μεγάλης φτώχιας στην παλιότερη Μάνη και το αντρόγυνο κάθεται ένα πρωινό του καλοκαιριού, στην αυλή, εν μέσω βαρέου κλίματος και προβληματισμού. Ξαφνικά η γυναίκα πετιέται όρθια:

- Ένας ποντικός, λέει στον άντρα της, τρύπωξε στο σπίτι μας και έδειξε το σημείο. Κι εκείνος ατάραχος:
- Μη σε νοιάζει μωρή γυναίκα, κι όπως εμπήκε θα βγει! (Εννοώντας πως όσο και να ψάξει το τρωκτικό δεν θα βρει τίποτα να φάει...).


Ανέκδοτα Α' ] Ανέκδοτα Β' ] Ανέκδοτα Γ' ] Ανέκδοτα Δ' ] Ανέκδοτα Ε' ] [ Ανέκδοτα ΣΤ' ] Ανέκδοτα Ζ' ] Διδακτικές Ιστορίες Α' ] Διδακτικές Ιστορίες Β' ] Τα Κεσέμια ] Ο Γιατρός ] Ανέκδοτα Εξωχωρίου ]