Αρχική Ιστορία Δήμοι - Χωριά Ήθη - Έθιμα Μοιρολόγια Ποίηση Απόδημοι Αρχιτεκτονική
Εκκλησίες Κάστρα Ταΰγετος Χλωρίδα Πανίδα Σπήλαια Προϊόντα Άρωμα Μάνης
Δημιουργοί Απόψεις Εκδρομές Σύλλογοι Σύνδεσμοι Wallpaper Περιεχόμενα Βιβλιογραφία

 

Προηγούμενη

ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ

Από το βιβλίο του Γ.Α. Μαραβελέα "Πραστείο: Μια αγνοημένη μικρογραφία του Μυστρά, Ιστορικό αφήγημα", Αθήνα 1971.

proastio_theodoroi.JPG (63706 bytes)pr_agtheodoroi02.JPG (64494 bytes)Είναι η πρώτη εκκλησία που χτίστηκε από τους Μελισσηνούς κατά την εγκατάστασή τους στην περιοχή. Πότε ακριβώς χτίστηκε δεν είναι γνωστό, γιατί πουθενά δεν υπάρχει χρονολογία. Η αρχιτεκτονική της όμως μαρτυρά την τεχνοτροπία των εκκλησιών του Μιστρά, η οποία, κατά τον Άγγλο βυζαντινολόγο Η. Μegaw1, διατηρήθηκε και σε ‘κείνες που χτίστηκαν κατά τους μεταγενέστερους χρόνους.

Άγιοι Θεόδωροι Εξωτερική άποψη
pr_agtheodoroi03.JPG (67195 bytes) Η εκκλησία των Αγίων Θεοδώρων αποτελούσε τo καθολικό της ομώνυμης μονής. Βρίσκεται σε απόσταση ενός χιλιομέτρου περίπου ανατολικά από το Πραστείο και χρησιμοποιήθηκε μέχρι τις αρχές του XVII αιώνα που χτίστηκε το νεώτερο καθολικό, οπότε εγκαταλείφθηκε και χρησιμοποιήθηκε για οστεοφυλάκιο του μοναστηριού. Τώρα είναι εντελώς ερειπωμένη. Στα παιδικά μας χρόνια όμως (πριν από μισό αιώνα περίπου) χαζεύαμε τον ωραίο της τρούλο και παρατηρούσαμε με σεβασμό τη σεμνή μορφή του Παντοκράτορα που μας ευλογούσε, ενώ με περίσσιο δέος βλέπαμε στην ανατολική γωνιά σωριασμένα πλήθος ανθρώπινα κόκαλα και νεκροκεφαλές.

pr_agtheodoroi04.JPG (62560 bytes)Σήμερα ο τρούλος έχει πέσει κι' ο παντοκράτορας γκρεμίστηκε. Μόνο σε μερικά μέρη του εσωτερικού τοίχου και σε κάποιες πέτρες σκορπισμένες εδώ κι' εκεί διακρίνει κανένας κομμάτια από τη ζωγραφιά2. Οι νεκροκεφαλές είναι οι μόνες που βρίσκονται στη θέση τους, ξασπρισμένες όμως από τις βροχές και τους αέρηδες, που τόσα χρόνια τις δέρνουν.

Παραπομπές
1.
Η. Μegaw An, Brit scool, T. XXXIII (1932-33). Σελ. 131-Ι62).
2.
Κατά τον Καθηγητή του Πανεπιστημίου της Αθήνας Ν. Δρανδάκη, που επισκέφθηκε τους Άγιους Θεοδώρους στα 1975, τα σωζόμενα υπολείμματα των τοιχογραφιών ανάγονται στο XIII αιώνα. Λακ. Σπουδαί, Τόμος Γ'. Σελ. 455.


[ Άγιοι Θεόδωροι ] Κοίμηση Θεοτόκου ] Άγιος Νικόλαος ] Άγιος Γεώργιος ] Αγία Τριάδα ] Βασίλειος-Σπυρίδων ] Εισόδια Θεοτόκου ] Άγιοι Πάντες ] Άγιος Κωνσταντίνος ] Γεννέσιον Θεοτόκου ] Άγιος Σώστης ] Γέννηση Χριστού ] Άγιοι Θεόδωροι (Ν) ]