Αρχική Ιστορία Δήμοι - Χωριά Ήθη - Έθιμα Μοιρολόγια Ποίηση Απόδημοι Αρχιτεκτονική
Εκκλησίες Κάστρα Ταΰγετος Χλωρίδα Πανίδα Σπήλαια Προϊόντα Άρωμα Μάνης
Δημιουργοί Απόψεις Εκδρομές Σύλλογοι Σύνδεσμοι Wallpaper Περιεχόμενα Βιβλιογραφία

 

Προηγούμενη

Άγιος Κωνσταντίνος

Από το βιβλίο του Γ.Α. Μαραβελέα "Πραστείο: Μια αγνοημένη μικρογραφία του Μυστρά, Ιστορικό αφήγημα", Αθήνα 1971.

pr_agkonstantinos01.JPG (60163 bytes)Η εκκλησία αυτή βρίσκεται στη νοτιοανατολική άκρη του χωριού και πρέπει να υπήρξε καθολικό κάποιας αξιόλογης μονής, όπως δείχνουν τα ερείπια πολλών κτιρίων, που βρίσκονται σωριασμένα γύρω της. Όπως κι' όλες οι εκκλησίες του Πραστείου ήταν ιστορημένη σ' ολόκληρη την εσωτερική της επιφάνεια. Σήμερα όμως ο χρόνος, η υγρασία και η έλλειψη κάθε μέριμνας για τη συντήρησή τους, έχουν διαβρώσει τις τοιχογραφίες της, έτσι που μερικές μόνο μόλις διακρίνονται, ενώ οι υπόλοιπες έχουν εξαφανιστεί. Χρονολογία που να μας πληροφορεί πότε χτίστηκε δεν υπάρχει. Πρέπει ωστόσο να είναι από τις παλαιότερες εκκλησίες του Πραστείου, αν κρίνει κανένας από την αρχιτεκτονική της και μια επιγραφή, που σώζεται στην αχιβάδα, πίσω από την αγία τράπεζα, η οποία μας πληροφορεί ότι:

«1691 εν μυνή Αύγουστου + ανακενίστη και ανιστορίθη ο θειος κε πανσεπτος ναός ούτος τον άγιον ισαποστολον κωνσταντίνου κε ελενης δια συνδρομής και εξόδου και κόπου του ιερομόναχου... καθηγουμένου...»

pr_agkonstantinos02.JPG (52282 bytes)Ενδιαφέρον είναι ότι στην αγία πρόθεση μνημονεύονται εκτός από τα ονόματα κάποιου Ιερέως Στεφάνου και ενός Ιερομόναχου Παρθενίου πέντε αρχιερείς, Μάξιμος, Ιωαννίκιος, Ησαΐας, Ιωακείμ και Παχώμιος.

Οι μνημονευόμενοι δεσποτάδες ίσως υπήρξαν κατά καιρούς προϊστάμενοι της μονής ή προκαθήμενοι της Ιεράς επισκοπής Προαστίου. Πάντως θεωρούμε πολύ πιθανό ότι κατάγονταν από κάποιες σημαντικές οικογένειες, από εκείνες πού είχαν καταφύγει στο Πραστείο, μετά την κατάλυση του δεσποτάτου του Μιστρά.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης ένας τάφος που βρίσκεται στο προαύλιο της εκκλησίας, σ' επαφή με το μεσημβρινό της τοίχο, που τον καλύπτει μια καμάρα χτισμένη με πωρόλιθο. Στον τάφο αυτό κατά την παράδοση είναι θαμμένος κάποιος δεσπότης. Δεν γνωρίζομε όμως αν ανήκει σε κανένα από τους πέντε που μνημονεύονται στην αγία πρόθεση ή σε κάποιο άλλο πρόσωπο άσχετο μ' αυτούς.


Άγιοι Θεόδωροι ] Κοίμηση Θεοτόκου ] Άγιος Νικόλαος ] Άγιος Γεώργιος ] Αγία Τριάδα ] Βασίλειος-Σπυρίδων ] Εισόδια Θεοτόκου ] Άγιοι Πάντες ] [ Άγιος Κωνσταντίνος ] Γεννέσιον Θεοτόκου ] Άγιος Σώστης ] Γέννηση Χριστού ] Άγιοι Θεόδωροι (Ν) ]