Αρχική Ιστορία Δήμοι - Χωριά Ήθη - Έθιμα Μοιρολόγια Ποίηση Απόδημοι Αρχιτεκτονική
Εκκλησίες Κάστρα Ταΰγετος Χλωρίδα Πανίδα Σπήλαια Προϊόντα Άρωμα Μάνης
Δημιουργοί Απόψεις Εκδρομές Σύλλογοι Σύνδεσμοι Wallpaper Περιεχόμενα Βιβλιογραφία

 

Προηγούμενη

Άγιος Γεώργιος

Από το βιβλίο του Γ.Α. Μαραβελέα "Πραστείο: Μια αγνοημένη μικρογραφία του Μυστρά, Ιστορικό αφήγημα", Αθήνα 1971.

aggeorgios04.jpg (44403 bytes)Και η εκκλησία αυτή αποτελούσε καθολικό ομώνυμης μονής, πού βρισκόταν σε μικρή απόσταση από τη βορειοανατολική παρυφή του χωριού, στην αγροτική περιοχή «Μόρια». Η μονή αυτή, ερειπωμένη σήμερα, είναι μετόχι του Πανάγιου Τάφου. Κάποτε όμως πρέπει να βρισκόταν σε μεγάλη ακμή, αν κρίνει κανένας από το πλήθος των ερειπωμένων κτισμάτων της, ανάμεσα στα οποία υπάρχει και ένα ελαιοτριβείο. Το τελευταίο αυτό μαρτυρά, ότι το μοναστήρι κατά την περίοδο της ακμής του είχε στην κατοχή του σημαντικές εκτάσεις ελαιώνων, από τις οποίες συγκέντρωνε μεγάλες ποσότητες από ελαιόκαρπο, που τον επεξεργάζονταν οι καλόγεροι στο ιδιόκτητο λιοτρίβι τους. Υπάρχει, ακόμη, δίπλα στην εκκλησία μία λαξευτή στέρνα, στην οποία με σωλήνες διοχετευόταν το νερό της βροχής από τις στέγες των κτισμάτων.

Η εκκλησία του έχει διαστάσεις 4X7 μέτρα περίπου και είναι του συνηθισμένου στην περιοχή μεταβυζαντινού ρυθμού με τρούλο. Σήμερα ο τρούλος έχει πέσει και η αρχική στέγη αντικαταστάθηκε με σύγχρονη, που είναι σκεπασμένη με κεραμίδια.

Στην πρόσοψή της, δυο μέτρα πάνω από την είσοδο, ένας σταυρός σκαλισμένος στον πωρόλιθο μας πληροφορεί, ότι η εκκλησία αυτή χτίστηκε στα 1725. Η εσωτερική της επιφάνεια ήταν ιστορημένη σ' ολόκληρη την έκτασή της, άλλα με το γκρέμισμα της στέγης και του τρούλου οι αγιογραφίες καταστράφηκαν. Διατηρούνται μόνο, σε αρκετά καλή κατάσταση μάλιστα, οι ζωγραφιές του χτιστού τέμπλου, ιδιαίτερα δε οι παραστάσεις του Χριστού και της Παναγίας, που είναι ιστορημένες στη δεξιά και αριστερή πλευρά της ωραίας πύλης. Δεν αναφέρεται χρονολογία, ούτε το όνομα του τεχνίτη που τις ζωγράφισε. Μοιάζουν όμως τόσο πολύ με ανάλογες εικονογραφίες της Αγίας Τριάδας, ώστε να θεωρείται σχεδόν βέβαιο, ότι φιλοτεχνήθηκαν από τους ίδιους ζωγράφους.

Στα παλαιότερα χρόνια θυμόμαστε ότι στον Άη Γιώργη υπήρχαν πλήθος από φορητές εικόνες. Σήμερα όμως έχει απομείνει μόνο μία. Είναι τοποθετημένη στον αριστερό τοίχο και εικονίζει τον τροπαιοφόρο άγιο να σκοτώνει το θηρίο. Αύτή είναι η μοναδική που έχει σωθεί στην εκκλησία, ίσως επειδή είναι μεγάλων διαστάσεων και αναλόγου βάρους και για τούτο δύσκολα μεταφέρεται.


Άγιοι Θεόδωροι ] Κοίμηση Θεοτόκου ] Άγιος Νικόλαος ] [ Άγιος Γεώργιος ] Αγία Τριάδα ] Βασίλειος-Σπυρίδων ] Εισόδια Θεοτόκου ] Άγιοι Πάντες ] Άγιος Κωνσταντίνος ] Γεννέσιον Θεοτόκου ] Άγιος Σώστης ] Γέννηση Χριστού ] Άγιοι Θεόδωροι (Ν) ]