Αρχική Ιστορία Δήμοι - Χωριά Ήθη - Έθιμα Μοιρολόγια Ποίηση Απόδημοι Αρχιτεκτονική
Εκκλησίες Κάστρα Ταΰγετος Χλωρίδα Πανίδα Σπήλαια Προϊόντα Άρωμα Μάνης
Δημιουργοί Απόψεις Εκδρομές Σύλλογοι Σύνδεσμοι Wallpaper Περιεχόμενα Βιβλιογραφία

 

Προηγούμενη

Το Γεννέσιον της Θεοτόκου

Από το βιβλίο του Γ.Α. Μαραβελέα "Πραστείο: Μια αγνοημένη μικρογραφία του Μυστρά, Ιστορικό αφήγημα", Αθήνα 1971.

Η εκκλησία αυτή είναι χτισμένη στην κορυφή του λόφου, τον όποιο ανεβαίνει κανένας για να φτάσει στο χωριό από το ιστορικό Πόρτο - Καλαμίτσι, το επίνειο του Πραστείου. Πρέπει να αποτελούσε κάποτε το καθολικό κάποιου μοναστηριού. Βρίσκεται σε απόσταση 300 μέτρων περίπου από τη δυτική είσοδο του Πραστείου, το οποίο έχει χτιστεί στο εσωτερικό, της σχετικά επίπεδης έκτασης που σχηματίζεται μετά την ανάβαση του λόφου. Ίσως αποτελούσε και τη βίγλα από την οποία ειδοποιούσαν στο χωριό σε περίπτωση κινδύνου από τους Τούρκους ή τους πειρατές. Τούτο υποθέτομε γιατί κάτω απλώνεται η θάλασσα και επειδή μπορεί κανένας να επιτηρεί το δρόμο, το Πόρτο·-Καλαμίτσι και ένα μεγάλο μέρος του Μεσσηνιακού κόλπου.

Η εκκλησία αυτή ήταν ζωγραφισμένη σ' ολόκληρη την εσωτερική της επιφάνεια. Φαίνεται όμως ότι, στις αρχές του αιώνα μας, ο καμαρωτός θόλος της έπαθε καθίζηση. Τότε ο ιδιοκτήτης της την γκρέμισε ολόκληρη αφήνοντας μόνο τον τοίχο της πρόσοψης. Αργότερα ξανάχτισε την καμάρα με καινούριους πωρόλιθους και την ασβέστωσε, όντας σίγουρος ότι με την πράξη του αυτή υποβλήθηκε μεν σε σημαντική δαπάνη και κόπο, αλλά επιτέλεσε μια θεάρεστη πράξη. Όσο για τις πέτρες με τις αγιογραφίες και τις λοιπές παραστάσεις, τις χρησιμοποίησε στο χτίσιμο του εξωτερικού μαντρότοιχου του περιβολιού του, όπου μέχρι πριν λίγα χρόνια διαβαίνοντας από το δρόμο, βλέπαμε τις μορφές τον αγίων να μας κοιτάζουν, απορημένες για το πως βρέθηκαν εκεί.

Σήμερα από την παλιά εκκλησία σώζεται μόνο η πρόσοψη, στην οποία υπάρχει η πόρτα της εισόδου. Πάνω απ' αυτή βρίσκεται η κώχη, στην οποία διατηρούνται αμυδρά ίχνη από τη ζωγραφιά που παριστάνει τη γέννηση της Θεοτόκου. Και λίγο πιο πάνω, σκαλισμένος στον πωρόλιθο υπάρχει ένας σταυρός, στον οποίο διακρίνεται η χρονολογία κατά την οποία αρχικά είχε χτιστεί η εκκλησία (1703).


Άγιοι Θεόδωροι ] Κοίμηση Θεοτόκου ] Άγιος Νικόλαος ] Άγιος Γεώργιος ] Αγία Τριάδα ] Βασίλειος-Σπυρίδων ] Εισόδια Θεοτόκου ] Άγιοι Πάντες ] Άγιος Κωνσταντίνος ] [ Γεννέσιον Θεοτόκου ] Άγιος Σώστης ] Γέννηση Χριστού ] Άγιοι Θεόδωροι (Ν) ]