Αρχική Ιστορία Δήμοι - Χωριά Ήθη - Έθιμα Μοιρολόγια Ποίηση Απόδημοι Αρχιτεκτονική
Εκκλησίες Κάστρα Ταΰγετος Χλωρίδα Πανίδα Σπήλαια Προϊόντα Άρωμα Μάνης
Δημιουργοί Απόψεις Εκδρομές Σύλλογοι Σύνδεσμοι Wallpaper Περιεχόμενα Βιβλιογραφία

 

Προηγούμενη

Άγιος Νικόλαος

Από το βιβλίο του Γ.Α. Μαραβελέα "Πραστείο: Μια αγνοημένη μικρογραφία του Μυστρά, Ιστορικό αφήγημα", Αθήνα 1971.

agnikolaos03.jpg (19991 bytes)pr_agnikolaos04.JPG (38084 bytes)Είναι η μεγαλύτερη και παλαιότερη εκκλησία του Πραστείου μετά την Κοίμηση. Χτισμένη στο κέντρο του χωριού χρησιμοποιήθηκε επί πολλούς αιώνες σαν ενοριακή. Η προτίμηση προς τον Άγιο Νικόλαο οφείλεται στη ναυτική παράδοση που υπήρχε στο Πραστείο κατά τους μεσαιωνικούς χρόνους και εξακολουθεί έντονη μάλιστα μέχρι την εποχή μας. Είναι πιθανό ότι ο Άγιος Νικόλαος χτίστηκε στις αρχές του XVII αιώνα αρχικά σε σχήμα τετράγωνης βασιλικής με τρούλο, είχε δε αρχικές διαστάσεις 8X8 μέτρων περίπου. Πολύ αργότερα, όπως δείχνει η σημαντικά μικρότερη διάβρωση του πωρόλιθου στο τμήμα αυτό, προστέθηκε πρόναος μήκους 6 μέτρων, που συνδέθηκε με τον κύριο ναό. Από τη νέα είσοδο που δημιουργήθηκε μετά τη σύνδεση του πρόναου, ξεκινά ένα κωδωνοστάσιο με τέσσερες επάλληλες στοές, συνολικού ύψους 25 μέτρων περίπου.

pr_agnikolaos03.JPG (67917 bytes)Μολονότι η εκκλησία αυτή είναι ιστορημένη σ' ολόκληρη την εσωτερική της επιφάνεια, δεν μπορέσαμε να βρούμε καμιά ένδειξη, που να μας πληροφορεί ως προς την ακριβή χρονολογία που χτίστηκε, γιατί οι εικονογραφίες της έχουν σχεδόν εξαφανιστεί από το χρόνο, την υγρασία και την έλλειψη κάθε μέριμνας για συντήρησή τους.

Παλαιότερα διαβαζόταν στην κολώνα που συνδέει την παλαιότερη εκκλησία με τον πρόναο, το όνομα του ζωγράφου Αναγνώστη Σελεμπερδάκη, που θα τον συναντήσουμε και στην αγιογράφηση της Αγίας Τριάδας κατά το 1745. Αυτό πιθανολογεί το ότι η κατασκευή και η αγιογράφηση του πρόναου, ίσως δε και του κωδωνοστασίου, πραγματοποιήθηκε περί τα μέσα του XVIII αιώνα. Σήμερα η επιγραφή αυτή έχει εξαφανιστεί από το χρόνο και την υγρασία. Το μοναδικό χρονολογικό στοιχείο που σώζεται είναι μία ενεπίγραφη μαρμαρένια πλάκα εντοιχισμένη στην πρόσοψη της εκκλησίας κάτω από την πρώτη στοά του κωδωνοστασίου, για το οποίο μας πληροφορεί ότι ανακαινίστηκε στα 17891.

Στην εκκλησία υπήρχαν αρκετές ξύλινες εικόνες που μεταφέρθηκαν στη καινούργια ενοριακή εκκλησία των Εισοδίων της Θεοτόκου, καθώς και ένας ξύλινος Σταυρός πάνω στο κτιστό τέμπλο. Στο σταυρό αυτό, σκεπασμένο με ξυλόγλυπτα καλλιτεχνήματα, υπάρχουν εκτός από τον εσταυρωμένο, προσκολλημένες διάφορες φορητές εικόνες.

Παραπομπή
1.
Από τη χρονολογία αυτή φαίνεται ότι παρασύρθηκε ο καθηγητής Νικ. Δρανδάκης, που επισκέφθηκε την εκκλησία, για να αναφέρει ότι το καμπαναριό χτίστηκε στα 1789. Στην πραγματικότητα όμως τούτο πρέπει να χτίστηκε αρκετά χρόνια νωρίτερα, για να φθαρεί και να χρειάζεται ανακαίνιση το χρόνο αυτό. Λακωνικαί Σπουδαί. Τόμος Γ’, σελ. 456.


Άγιοι Θεόδωροι ] Κοίμηση Θεοτόκου ] [ Άγιος Νικόλαος ] Άγιος Γεώργιος ] Αγία Τριάδα ] Βασίλειος-Σπυρίδων ] Εισόδια Θεοτόκου ] Άγιοι Πάντες ] Άγιος Κωνσταντίνος ] Γεννέσιον Θεοτόκου ] Άγιος Σώστης ] Γέννηση Χριστού ] Άγιοι Θεόδωροι (Ν) ]