Αρχική Ιστορία Δήμοι - Χωριά Ήθη - Έθιμα Μοιρολόγια Ποίηση Απόδημοι Αρχιτεκτονική
Εκκλησίες Κάστρα Ταΰγετος Χλωρίδα Πανίδα Σπήλαια Προϊόντα Άρωμα Μάνης
Δημιουργοί Απόψεις Εκδρομές Σύλλογοι Σύνδεσμοι Wallpaper Περιεχόμενα Βιβλιογραφία

 

Προηγούμενη

Η Γέννηση του Χριστού

Από το βιβλίο του Γ.Α. Μαραβελέα "Πραστείο: Μια αγνοημένη μικρογραφία του Μυστρά, Ιστορικό αφήγημα", Αθήνα 1971.

pr_genisihristou.JPG (49042 bytes)Βρίσκεται στο κέντρο του χωρίου και ακριβώς δίπλα από την καινούρια ενοριακή εκκλησία των εισοδίων της Θεοτόκου. Είναι θολωτή χωρίς τρούλο, αλλά αρκετά μεγαλύτερη στις διαστάσεις από τις άλλες εκκλησίες του ίδιου τύπου. Εσωτερικά ήταν ιστορημένη, άλλα τώρα οι τοιχογραφίες της έχουν καταστραφεί. Η μόνη που σώζεται απ' αυτές στο εσωτερικό του τοίχου της πρόσοψης είναι μια παράσταση της σταύρωσης και κάτω απ' αυτή ο κτιτορικός κώδικας. Και οι δυο βρίσκονται σε καλή κατάσταση. Ο κτιτορικός κώδικας, που διαβάζεται χωρίς δυσκολία, μας πληροφορεί ότι:

«+ ανειγέρθη εκ βάθρον γης και ανειστοριθη ουτος ο θειος και πάνσεπτος ναός της γεννήσεως του Κηρίου ημών ιησού Χριστού δια εξοδου και συνδρομης και κόπου και εξόδου παρά του ευγενή κυρ Κωσταντι Χουσάκη εις βοήθειαν αυτού και ψυχηκήν σωτηρίαν και εις μνημόσυνων των γονέων αυτού κατά το σωτήριον έτος α.ψ.ν.δ' μαιου ιζ' ο οποίος Κωνσταντη είναι καθολικώς νοικοκύρης».

Δια χειρός αναγνώστη δημαγγελάκη εκ Κουτοίφαρι 1754.

Η οικογένεια του «ευγενή» κυρ Κωσταντάκη Χουσάκη υπάρχει ακόμη στο Πραστείο, πολυπληθής μάλιστα. Οι απόγονοί του όμως έχουν προσαρμόσει στο επώνυμο τους τη γενική κατάληξη «εας» και λέγονται Χουσέοι.


Άγιοι Θεόδωροι ] Κοίμηση Θεοτόκου ] Άγιος Νικόλαος ] Άγιος Γεώργιος ] Αγία Τριάδα ] Βασίλειος-Σπυρίδων ] Εισόδια Θεοτόκου ] Άγιοι Πάντες ] Άγιος Κωνσταντίνος ] Γεννέσιον Θεοτόκου ] Άγιος Σώστης ] [ Γέννηση Χριστού ] Άγιοι Θεόδωροι (Ν) ]