Αρχική Ιστορία Δήμοι - Χωριά Ήθη - Έθιμα Μοιρολόγια Ποίηση Απόδημοι Αρχιτεκτονική
Εκκλησίες Κάστρα Ταΰγετος Χλωρίδα Πανίδα Σπήλαια Προϊόντα Άρωμα Μάνης
Δημιουργοί Απόψεις Εκδρομές Σύλλογοι Σύνδεσμοι Wallpaper Περιεχόμενα Βιβλιογραφία

 

Προηγούμενη

 

Επικοινωνία

Του Ανάργυρου Κουτσιλιέρη δ.Φ.,(τ. Διευθυντού Βαρβακείου Σχολής – Επόπτου Μ. Εκπαιδεύσεως), από το βιβλίο του «ΜΑΝΙΑΤΙΚΑ ΜΕΛΕΤΗΜΑΤΑ»

Του Φαντάρου
Πολύ χαρακτηριστικό είναι και το λιγόλογο μοιρολόι που και σήμερα ακούγεται στη Μάνη πολύ συχνά:

Εγίνη το Φοκαλωτό
η Λάρισα κι ο Δομοκός.
Τη γριά Τσαγκρόνυφης οι γιοι
εγίνησα Οθωμανοί
και κρόσι την κυβέρνηση
σαν Τούρκοι και χειρότεροι.
Αδικοσκοτωμένο μου,
πώς να ντο μάθει η μάννα ζου
το ξαφνικό το θλιβερό;

Στο Φοκαλωτό, που είναι μια θέση κοντά στο χωριό Μέζαπος της Δυτικής Μάνης, ο φυγόδικος Τσαγκράκος σκότωσε ένα φαντάρο του αποσπάσματος, που τον κυνηγούσε.

Για το φόνο του φαντάρου το Φοκαλωτό χαρακτηρίζεται Λάρισα και Δομοκός, παραλληλίζεται δηλαδή με τους τόπους, που σκοτώθηκαν πολλοί Έλληνες στον πρόσφατο τότε πόλεμο του 1897.

Βαθειά αποστροφή για το φονιά εκφράζουν οι στίχοι:

Εγίνησα Οθωμανοί
σαν Τούρκοι και χειρότεροι.

Μια στερεότυπη ευχή, που ακουγότανε συχνά στη Μάνη, ήταν αυτή:

Να 'ταν να μην πεθαίνουμε
και Τούρκοι να μην έρχονται.

Με την τόσο μισητή μορφή του Τούρκου, που την ταυτίζουν με το θάνατο, εξομοιώνουν και το φονιά του άτυχου φαντάρου, εκφράζοντας έτσι τη βαθειά αποστροφή και περιφρόνηση, που αισθάνονται για το δράστη του αδικαιολόγητου φόνου, και αδικαιολόγητος είναι κάθε φόνος, που δεν καλύπτεται από το νόμο του δικιωμού.

Μετά τη δημοσίευση του μοιρολογιού στο βιβλίο μου «Μανιάτικα Μελετήματα» άκουσα δεύτερη παράδοση, κατά την οποίαν οι Τσαγκριάνοι συνεκρούσθησαν με τοπικούς εχθρούς και δεν είχαν πρόθεση να σκοτώσουν στρατιώτη που ήταν μαζί με τους αντιπάλους. Το μοιρολόι το συνέθεσαν οι αντίπαλοι, για να διασύρουν τους Τσαγκριάνους, ότι τάχα σκότωσαν ξένον άνθρωπο που δεν ήταν εχθρός τους και επομένως δεν επρόκειτο για εφαρμογή του νόμου του δικιωμού, αλλά για εγκληματική ενέργεια.


του Δημαρόγγονα ] του Δάσκαλου ] [ του Φαντάρου ] του Χωροφύλακα ] του Κοσονάκο ] του Γ. Μούρτζινου ] του Ντάβο ] η Φαρμακεύτρα ] η Λαζαρόνυφη ] της Γιαννούς ] Μάνα ]