Αρχική Ιστορία Δήμοι - Χωριά Ήθη - Έθιμα Μοιρολόγια Ποίηση Απόδημοι Αρχιτεκτονική
Εκκλησίες Κάστρα Ταΰγετος Χλωρίδα Πανίδα Σπήλαια Προϊόντα Άρωμα Μάνης
Δημιουργοί Απόψεις Εκδρομές Σύλλογοι Σύνδεσμοι Wallpaper Περιεχόμενα Βιβλιογραφία

 

Προηγούμενη

 

Επικοινωνία

Του Ανάργυρου Κουτσιλιέρη δ.Φ.,(τ. Διευθυντού Βαρβακείου Σχολής – Επόπτου Μ. Εκπαιδεύσεως), από το βιβλίο του «ΜΑΝΙΑΤΙΚΑ ΜΕΛΕΤΗΜΑΤΑ»

Του χωροφύλακα
Γνωστό μοιρολόι, που δημοσιεύεται και σε παλαιότερες Συλλογές, είναι τούτο:

Σαν ήθες να γενείς φονιάς
γιατί δεν αποφάσιζες,
να πάεις στου Κούνου τα στενά
στου Κονομάκου το λοντά,
το Δημαρόγγονα να βρεις
κ' Υπόληψη να φορτωθείς
από τα νύχια ως την κορφή,
μόν' ιδιάηκες και σκότωσες
τον παλιοχωροφύλακα
για το κομμάτι το ψωμί,
ε, χοντρο-Κυριακούλακα;

Μα όλοι καλώς ορίσατε,
κλάψετε για να κλάψουμε
τούτον το χωροφύλακα,
δεν έχει μάννα ούτε καφή,
στην κάσσα του για να σταθεί,
να γροθοκοπανίζεται,
να βγάνει τα μαλλιά της.

Το μοιρολόι το είπε η θεία του φονιά, που αισθάνεται ντροπή για την πράξη του ανιψιού της και γι' αυτό εκφράζεται περιφρονητικά γι' αυτόν και τον χαρακτηρίζει ανόητον με τον όρο -χοντροΚυριακούλακα -. Η συμπάθειά της στρέφεται όλη προς τον άτυχο χωροφύλακα και τον θρηνεί ως φτωχό βιοπαλαιστή αγωνιζόμενον «για το κομμάτι το ψωμί», καλεί δε και τους άλλους να θρηνήσουν το νεκρόν και να αναπληρώσουν τη μάννα του και την αδερφή του, που δε βρίσκονται αυτή τη στιγμή κοντά στο φέρετρό του. Δε θα αισθανότανε βέβαια έτσι και δε θα μιλούσε περιφρονητικά για το φονιά ανιψιό της, αν είχε σκοτώσει αντί του χωροφύλακα τον εχθρό του Δημαρόγγονα. Τότε δε θα είχε κάνει μία απλώς ανεκτή πράξη, αλλά, εφαρμόζοντας το νόμο του δικιωμού, θα είχε εξασφαλίσει και τη δική της και της κοινωνίας όλης τη συγκατάθεση και θα είχε κερδίσει επίζηλη δόξα, γιατί ακριβώς αυτό δηλώνουν οι στίχοι: «υπόληψη να φορτωθείς, από τα νύχια ως την κορφή».

Το γεγονός ότι ο Κυριακούλακας δεν είχε διαπράξει κανένα αδίκημα και ο χωροφύλακας μπήκε αδικαιολόγητα στο σπίτι του και, όταν ο Κυριακούλακας του ζήτησε να φύγει, αυτός αντέδρασε με βρισιές και απειλές η μοιρολογίστρα δεν το λαμβάνει υπόψη της, γιατί ο φόνος ξένου αποτελεί για το Μανιάτη πράξη επονείδιστη.

Κατά πληροφορία που άκουσα προ καιρού, στον Κούνο διατηρείται παράδοση, κατά την οποίαν οι χωροφύλακες, που ήταν μαζί με τον σκοτωμένον, χτύπησαν τον Κυριακούλακα τόσο ώστε εφάνη πως υπέκυψε στα χτυπήματα και τον άφησαν για νεκρόν. Οι συγγενείς του ετοιμάζανε την κηδεία του. Όταν τον έκλαιγαν οι γυναίκες ο Κυριακούλακας σιγοψιθύρισε σε κάποια που βρισκότανε κοντά στο κεφάλι του «τώρα που θα με πάτε στο κοιμητήριο να μη μου ρίξετε πολλές πέτρες για να μπορού να σηκωθού να σκοτώσου εκείνονε που έστειλε το χωροφύλακα στο σπίτι μου»!


του Δημαρόγγονα ] του Δάσκαλου ] του Φαντάρου ] [ του Χωροφύλακα ] του Κοσονάκο ] του Γ. Μούρτζινου ] του Ντάβο ] η Φαρμακεύτρα ] η Λαζαρόνυφη ] της Γιαννούς ] Μάνα ]