Αρχική Ιστορία Δήμοι - Χωριά Ήθη - Έθιμα Μοιρολόγια Ποίηση Απόδημοι Αρχιτεκτονική
Εκκλησίες Κάστρα Ταΰγετος Χλωρίδα Πανίδα Σπήλαια Προϊόντα ’ρωμα Μάνης
Δημιουργοί Απόψεις Εκδρομές Σύλλογοι Σύνδεσμοι Wallpaper Περιεχόμενα Βιβλιογραφία

Προηγούμενη

Επικοινωνία

Ξεχώρι – Νούπαντη - Τσέρος – Σαϊδόνα

Εύκολη πεζοπορική διαδρομή 1 ώρας, που μπορεί να γίνει και 1,5 ανάλογα με τη διάρκεια επίσκεψης στα εκκλησάκια που συναντάμε. Η διαδρομή μπορεί να συνδυαστεί είτε από/και προς τα Τσέρια, είτε να συνεχιστεί προς το Πραστείο και το Νέο Πραστείο (παραλία Φονέα).

tseros04_agioanis.jpg (52773 bytes)
’γιος Ιωάννης

Η διαδρομή αυτή έγινε με τον φίλο Τάσο Κατσικέα, από το Ξεχώρι, με τον οποίο μετρήσαμε τις διαστάσεις σε κάθε εκκλησάκι, ενώ μου περιέγραφε παιδικές του μνήμες, αλλά και τα τοπωνύμια που αναφέρονται παρακάτω.

Στην έξοδο του Ξεχωρίου (με κατεύθυνση προς την Καρδαμύλη) συναντάμε δεξιά του δρόμου το ταπεινό εκκλησάκι του Αγίου Ιωάννη. Απέναντι μετά από 50μ. ακολουθούμε τον χωματόδρομο, ο οποίος διασχίζει την περιοχή «Αλώνια», όπου πραγματικά είναι πολλά καλοδιατηρημένα αλώνια.

tseros06_aloni.jpg (53058 bytes)Τα περισσότερα, και λόγω του κατηφορικού εδάφους, έχουν μικρό καλυβάκι στην κατηφορική πλευρά, που χρησίμευε τόσο ως αποθήκη, όσο και ως καταφύγιο σε κάποια ξαφνική μπόρα.

tseros11_tax.jpg (48067 bytes)Σύντομα φτάνουμε στο πρώτο εκκλησάκι, τον Ταξιάρχη στη θέση «Καλιτσοβά» και μετά από 15 λεπτά η σήμανση αριστερά, μας οδηγεί σε μονοπάτι που σε ορισμένα σημεία γίνεται καλντερίμι.

Η μικρή ρεματιά στη θέση «Δίστρατο Σφουριχτί»φέρνει δροσερό αεράκι και στο ανέβασμά της η Παναγίτσα, λιθόκτιστη κατασκευή χωρίς αγιογράφηση.

tseros22.jpg (33280 bytes)Περπατάμε σε μονοπάτι με κοκορεβυθιές ή μοντζοράβα, όπως λέγεται ο θάμνος με τους κόκκινους καρπούς, που προτιμούν τρυγόνια και κυνηγοί. Πιο πέρα σφεντάμια και αγριομυγδαλιές, αλλά και ένα σημείο με επίπεδες πέτρες, τις τίκλες, που τοποθετήθηκαν γιατί «έπιανε» νερό στο σημείο αυτό του μονοπατιού.

tseros32_aigianis.jpg (48127 bytes)Ο ’η Γιάννης στη θέση «Στρίγανο» διατηρεί αρκετές τοιχογραφίες που σε λίγο δεν θα υπάρχουν, αφού η κάθετη ρωγμή στο ιερό επιτρέπει την είσοδο νερού και νυχτερίδων.

tseros34.jpg (42463 bytes)Αριστερά μας οι κορφές του Ταΰγετου: Ταξιάρχης, Μαυροβούνα και Σωτηρίτσα. Απέναντι η Σαϊδόνα και μπροστά μας το φαράγγι της Νούπαντης. Κατεβαίνουμε τη πλαγιά και ανεβαίνουμε στην απέναντι.

Στο σημείο αυτό βρίσκεται ο Σωτήρας με λίγες τοιχογραφίες, εκεί που συναντώνται το μονοπάτι προς Σαϊδόνα με εκείνο προς Πραστείο.

tseros39_pan.jpg (49748 bytes)tseros40_panagia.jpg (53597 bytes)Εμείς συνεχίζουμε απέναντι και μετά από 10 λεπτά φτάνουμε στην Παναγία του Λυκοτρίχη, με τοιχογραφίες σε καλή κατάσταση. Εδώ η περιοχή ονομάζεται Τσέρος και πολλοί Ξεχωρίτες είχαν χωράφια με ελιές. Η ορατότητα προς το ρέμα του Φραγγέα είναι καλή και μελλοντικά θα πραγματοποιήσουμε την διάσχισή του, με κατάλληλα εργαλεία για την άνοιξη διόδου στην πυκνή βλάστηση.

Αν συνεχίσουμε από εδώ ανάμεσα στα χωράφια καταλήγουμε στην Σαϊδόνα, αλλά αν δεν είναι μαζί σας κάποιος ντόπιος, καλό θα ήταν να γυρίσετε πίσω στον Σωτήρα, όπου ευδιάκριτο μονοπάτι οδηγεί στη Σαϊδόνα ή στο Πραστείο.

Γ.Η. Βενιζελέας

tseros07.jpg (46899 bytes) tseros20.jpg (27870 bytes) tseros25.jpg (37160 bytes) tseros33.jpg (29541 bytes)
tseros33_aigianis.jpg (52844 bytes)
’η Γιάννης, θέση «Στρίγανο»
tseros37_sotiras.jpg (44438 bytes)
Σωτήρας
   


Πρόγραμμα Συλλόγων ] Κατάλογος διαδρομών ] Οδοιπορικό Σκαρίφημα ] Πενταδάκτυλος ] Αναβρυτή-Καστάνια ] Μυστράς-Σπανακάκι ] Τουρ. περ/ρο- Μυστράς ] Τριανταφυλλιά-Ζούδα ] Πύρριχος - Λάγια ] Νύφι - Κιόνια ] Πέπο - Δίπορο ] Μονοπάτια - άρθρο ] [ Ξεχώρι - Τσέρος ]