Αρχική Ιστορία Δήμοι - Χωριά Ήθη - Έθιμα Μοιρολόγια Ποίηση Απόδημοι Αρχιτεκτονική
Εκκλησίες Κάστρα Ταΰγετος Χλωρίδα Πανίδα Σπήλαια Προϊόντα Άρωμα Μάνης
Δημιουργοί Απόψεις Εκδρομές Σύλλογοι Σύνδεσμοι Wallpaper Περιεχόμενα Βιβλιογραφία

 

Προηγούμενη

 

Επικοινωνία

Άγιος Νίκων (Πολιάνα): Είναι το τελευταίο χωριό της Μεσσηνιακής Μάνης, στο δρόμο Καλαμάτας – Αρεόπολης. Μετονομάστηκε από Πολιάνα σε Άγιο Νίκωνα το 1929, προς τιμή του Οσίου Νίκωνα το «Μετανοείτε», πού έζησε στο χωριό και έδρασε κατά το β’ μισό του 10ου αιώνα.

Ο Όσιος περιόδεψε σε όλη τη Μάνη για να ενισχύσει και να δυναμώσει το Χριστιανισμό (980-998), προσηλύτισε τους Μηλιγγούς του Ταϋγέτου και σύμφωνα με τη παράδοση έζησε σε μια σπηλιά ανατολικά του χωριού.

Στο Μουσείο της Καλαμάτας εκτίθεται σιδερένια αιχμή δόρατος που βρέθηκε στη περιοχή.

agnikon_metsotira.jpg (84886 bytes)
Μεταμόρφωση του Σωτήρα

Η εκκλησία των Ταξιαρχών Μιχαήλ και Γαβριήλ, που παλαιότερα ήταν μοναστήρι, βρίσκεται στη θέση Μεγάλη Πέτρα, με ωραίες τοιχογραφίες, που λέγεται ότι την έφτιαξε ο ίδιος ο Άγιος Νίκων. Στη κορυφή του όρους πάνω από τη Πολιάνα είναι ο Άγιος Νίκων και Αποστόλων Πέτρου και Παύλου, . Στο κέντρο του χωριού η νεώτερη του Σωτήρα και στο Νεκροταφείο η μονοκάμαρη της Κοίμησης της Παναγίας, με τοιχογραφίες, κτισμένη το 1866.


Απογραφή 1991 - 2001 ] Μετονομασίες ] Καρδαμύλη ] Άγιος Νικόλαος ] [ Άγιος Νίκων ] Εξωχώρι ] Θαλάμαι ] Καστάνια ] Καρυοβούνι ] Λαγκάδα ] Μηλιά ] Νεοχώριο ] Νομιτσί ] Πλάτσα ] Προάστιο ] Προσήλιο ] Πύργος Λεύκτρου ] Ρίγκλια ] Σαιδώνα ] Τραχήλα ] Τσέρια ]