Αρχική Ιστορία Δήμοι - Χωριά Ήθη - Έθιμα Μοιρολόγια Ποίηση Απόδημοι Αρχιτεκτονική
Εκκλησίες Κάστρα Ταΰγετος Χλωρίδα Πανίδα Σπήλαια Προϊόντα Άρωμα Μάνης
Δημιουργοί Απόψεις Εκδρομές Σύλλογοι Σύνδεσμοι Wallpaper Περιεχόμενα Βιβλιογραφία

 

Προηγούμενη

 

Επικοινωνία

saidona.JPG (39922 bytes)Σαϊδώνα: Η Σαϊδώνα είναι ένα όμορφο ορεινό χωριό κτισμένο στη πλαγιά του Ταϋγέτου, σε υψόμετρο 620 μ., 6 χλμ. ΝΑ της Καρδαμύλης και 20 λεπτά από τη παραλιακή Στούπα.

Είναι ένα χωριό με στενά δρομάκια, τεράστιες βελανιδιές, νερά και την απλότητα των ανθρώπων, που συμβάλλουν στην ηρεμία πού νοιώθεις περπατώντας στα καλντερίμια του με τα παλιά πέτρινα σπίτια.

Σήμερα η Σαϊδώνα παράγει το 30% του συνολικού βιολογικού ελαιόλαδου του προγράμματος της βιολογικής καλλιέργειας της ελιάς. Υπάρχει ένα καινούργιο ελαιοτριβείο για τις ελιές και το σπουδαιότερο υπάρχει περιβαλλοντολογική αρμονία.

Στη Σαϊδώνα διακρίνουμε το πολεμόπυργο του καπετάν Κιτρινιάρη, το σταυρεπίστεγο Βυζαντινό Ναό του Ταξιάρχη (13ος αι.) και του Αγίου Νικολάου (1830), καθώς και τα Μοναστήρια Σαμουήλ και Βαϊδενίτσα.

 

saidona_mouseio.JPG (50450 bytes)
Λαογραφικό Μουσείο
saidona_agnikolaos1.JPG (72913 bytes)
Άγιος Νικόλαος
saidona_agnikolaos2.JPG (20271 bytes)
Άγιος Νικόλαος
saidona_kitriniari1.JPG (27864 bytes)
Πύργος Κιτρινιάρη
saidona_kitriniari.JPG (59461 bytes)
Πύργος Κιτρινιάρη
saidona5.JPG (21485 bytes)


Απογραφή 1991 - 2001 ] Μετονομασίες ] Καρδαμύλη ] Άγιος Νικόλαος ] Άγιος Νίκων ] Εξωχώρι ] Θαλάμαι ] Καστάνια ] Καρυοβούνι ] Λαγκάδα ] Μηλιά ] Νεοχώριο ] Νομιτσί ] Πλάτσα ] Προάστιο ] Προσήλιο ] Πύργος Λεύκτρου ] Ρίγκλια ] [ Σαιδώνα ] Τραχήλα ] Τσέρια ]