Αρχική Ιστορία Δήμοι - Χωριά Ήθη - Έθιμα Μοιρολόγια Ποίηση Απόδημοι Αρχιτεκτονική
Εκκλησίες Κάστρα Ταΰγετος Χλωρίδα Πανίδα Σπήλαια Προϊόντα Άρωμα Μάνης
Δημιουργοί Απόψεις Εκδρομές Σύλλογοι Σύνδεσμοι Wallpaper Περιεχόμενα Βιβλιογραφία

 

Προηγούμενη

 

Επικοινωνία

1. Άγιος Νικόλαος  2. Άγιος Δημήτριος

selinitsa.JPG (55379 bytes)Άγιος Νικόλαος: Ο Άγιος Νικόλαος ή Σελίνιτσα αποτελεί Δημοτικό Διαμέρισμα του Δήμου Λεύκτρου, μαζί με τον οικισμό Άγιος Δημήτριος.

Είναι ένα γραφικό λιμανάκι της έξω Μάνης 3 χλμ. από τη Στούπα, άλλοτε με σοβαρή εμπορική κίνηση, που σήμερα λειτουργεί ως ιχθυόσκαλα και αραξοβόλι για ψαροκάικα και ψαρόβαρκες.

Το όνομα Σελίνιτσα προέρχεται από τη μικρή Σελήνη ή μικρή Ελένη, σύμφωνα με το: «Σελινίτσα, στ’ άκουσμα σου ριγ’ η Σελήνη, καθώς ο Πάρις θωπεύει την Ελένη».

selinitsa_paralia1.JPG (50546 bytes)Στο χωριό βρίσκεται μια μικρή γραφική παραλία με ψιλή άμμο, δίπλα στις εκβολές του Παμίσου ή ποτάμι της Μηλιάς, όπου υπήρχε η αρχαία Πέφνος και απέναντί της το νησάκι Πέφνος, τόπος γέννησης των Διόσκουρων.

Αξιόλογες οι εκκλησίες του Αγίου Μύρωνα και του Αγίου Νικολάου, απ’ όπου πήρε το όνομά του το χωριό.

 

selinitsa_paralia2.JPG (69220 bytes)
Παραλία
selinitsa_paralia3.JPG (75419 bytes)
Παραλία
selinitsa_paralia5.JPG (54492 bytes)
Παραλία
potami_pefnou.JPG (64424 bytes)
Ποτάμι Μηλιάς

selinitsa.jpg (46112 bytes)sel_hliov3.jpg (30286 bytes)Άγιος Δημήτριος: Νοτιοανατολικά του Αγίου Νικολάου, βρίσκεται το γραφικό μικρό ψαροχώρι του Αγ. Δημητρίου, στη θέση της αρχαίας Πέφνου, με το βραχονήσι της.

Στη Πέφνο, σύμφωνα με τη Μυθολογία, γεννήθηκαν μέσα από ένα αυγό οι Διόσκουροι, Κάστορας και Πολυδεύκης, που ήταν ημίθεοι, προστάτες των ναυτιλλομένων και αδελφοί της Ωραίας Ελένης.

Το αυγό αυτό ήταν το αποτέλεσμα του έρωτα του Δία, ο οποίος είχε μεταμορφωθεί σε κύκνο και της πανέμορφης Λήδας, κόρης του Γλαύκου, που για να τον αποφύγει είχε και αυτή μεταμορφωθεί σε χήνα.

Από τον Παυσανία λέγεται ότι στη Πέφνο υπήρχε βασίλειο με βασιλέα τον Τυνδάρεω, πατέρα της Ωραίας Ελένης, βασίλισσας της Σπάρτης και της Κλυταιμνήστρας, βασίλισσας των Μυκηνών.

selinitsa_pirgosxristea1.JPG (54809 bytes)Στον Άγιο Δημήτριο άραξε ο Πάρις με τα πλοία του και έγινε η επιβίβαση της Ωραίας Ελένης και των απαγωγέων της με προορισμό τη Τροία.

Στο κέντρο του χωριού δεσπόζει επιβλητικά ο πύργος του καπετάν Χριστόδουλου Χρηστέα, οπλαρχηγού της περιοχής που με τα παλικάρια του συμμετείχε στην απελευθέρωση της Καλαμάτας.

Κατά τη διάρκεια της Ελληνικής επανάστασης, ο Ιμπραήμ το 1826 προσπάθησε να αποβιβαστεί στο λιμανάκι του χωριού, αλλά απέτυχε, όπως συνέβη και στην υπόλοιπη Μάνη.

selinitsa_paralia4.JPG (58347 bytes)Στο δρόμο προς τη Τραχήλα, 3.5 χλμ. δυτικά βρίσκεται το ανεκμετάλλευτο σπήλαιο «Καταφύγιο» (Αγίου Δημητρίου Σελίνιτσας), που θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα της χώρας, σύμφωνα με τις απόψεις ειδικών που το έχουν επισκεφθεί.

Στο παρελθόν ένας υπόγειος ποταμός περνούσε απ’ αυτό, ενώ η βέβαιη έκταση των στοών του είναι 900 μ. περίπου, το ολικό μήκος του όμως υπολογίζεται σε 1.600μ.

Αν και διαθέτει θεαματικό εσωτερικό διάκοσμο, η πλήρης εξερεύνησή του δεν έχει ακόμη συντελεστεί, αλλά με πρωτοβουλία του Δήμου Λεύκτρου, έχει ανατεθεί η μελέτη αξιοποίησής του στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Στο δρόμο προς τη Τραχήλα, υπάρχει μια μικρή λιμνοθάλασσα, αποκαλούμενη «Χρυσή Λίμνη», της οποίας τα νερά είναι πιο ζεστά από τη θερμοκρασία των εξωτερικών νερών της θάλασσας.

 


Απογραφή 1991 - 2001 ] Μετονομασίες ] Καρδαμύλη ] [ Άγιος Νικόλαος ] Άγιος Νίκων ] Εξωχώρι ] Θαλάμαι ] Καστάνια ] Καρυοβούνι ] Λαγκάδα ] Μηλιά ] Νεοχώριο ] Νομιτσί ] Πλάτσα ] Προάστιο ] Προσήλιο ] Πύργος Λεύκτρου ] Ρίγκλια ] Σαιδώνα ] Τραχήλα ] Τσέρια ]