Αρχική Ιστορία Δήμοι - Χωριά Ήθη - Έθιμα Μοιρολόγια Ποίηση Απόδημοι Αρχιτεκτονική
Εκκλησίες Κάστρα Ταΰγετος Χλωρίδα Πανίδα Σπήλαια Προϊόντα Άρωμα Μάνης
Δημιουργοί Απόψεις Εκδρομές Σύλλογοι Σύνδεσμοι Wallpaper Περιεχόμενα Βιβλιογραφία

 

Προηγούμενη

 

Επικοινωνία

trahila.JPG (73642 bytes)trahila.jpg (56731 bytes)Τραχήλα: Γραφικό ψαροχώρι με αρχαιοπρεπές όνομα που οφείλετε στην αρχιτεκτονική του εδάφους, αφού ολόκληρο το χωριό είναι κτισμένο πάνω σε σπηλιές. Η συνεχής διάβρωση του υπεδάφους από τη θάλασσα, που τους χειμερινούς μήνες με την έντονη θαλασσοταραχή διεισδύει στις σπηλιές που βρίσκονται κάτω από το παραλιακό δρόμο, αποτελεί σημαντικό πρόβλημα για την ασφάλεια των σπιτιών.

Ήταν επίνειο της Λαγκάδας και αναπτύχθηκε κυρίως μετά το 19ο αιώνα. Υπήρξε η βάση του διαμετακομιστικού εμπορίου με τα ορεινά χωριά και θαλάσσιος συγκοινωνιακός κόμβος. O δρόμος που συνδέει το χωριό με τα άλλα Δημοτικά Διαμερίσματα του Δήμου Λεύκτρου κατασκευάστηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1970.

Στις βόρειες πλευρές των απόκρημνων βράχων στο δρόμο πριν από τη Τραχήλα συναντάμε σπηλιές – καταφύγια που προστάτευαν τους κατοίκους από πειρατικές επιδρομές. Άλλο ένα αξιοθέατο, αλλά ανεκμετάλλευτο σπήλαιο της Μάνης είναι το τριόροφο της Τραχήλας.

Trahila1.jpg (53978 bytes)Zωντανή είναι η παρουσία του Eξωραϊστικού - Πολιτιστικού Συλλόγου Tραχηλιωτών που έχει στελεχωθεί από τη νεώτερη γενιά. Δραστηριοποιείται στην εξύψωση του βιοτικού, πολιτιστικού και πνευματικού επιπέδου των συγχωριανών τους.

Δείγματα των σημαντικών δραστηριοτήτων του η αναπαλαίωση του Παλιού Δημοτικού Σχολείου (που χρονολογείται γύρω στα μέσα του 19ου αιώνα), με δικά του χρήματα και δικό του κόπο, με σκοπό να γίνει Πολιτιστικό - Mορφωτικό Kέντρο και οι πολιτιστικές - λαογραφικές εκδηλώσεις που διοργανώνει κάθε καλοκαίρι προβάλλοντας ήθη και έθιμα, διατηρώντας τις τοπικές και θρησκευτικές παραδόσεις.


Απογραφή 1991 - 2001 ] Μετονομασίες ] Καρδαμύλη ] Άγιος Νικόλαος ] Άγιος Νίκων ] Εξωχώρι ] Θαλάμαι ] Καστάνια ] Καρυοβούνι ] Λαγκάδα ] Μηλιά ] Νεοχώριο ] Νομιτσί ] Πλάτσα ] Προάστιο ] Προσήλιο ] Πύργος Λεύκτρου ] Ρίγκλια ] Σαιδώνα ] [ Τραχήλα ] Τσέρια ]