Αρχική Ιστορία Δήμοι - Χωριά Ήθη - Έθιμα Μοιρολόγια Ποίηση Απόδημοι Αρχιτεκτονική
Εκκλησίες Κάστρα Ταΰγετος Χλωρίδα Πανίδα Σπήλαια Προϊόντα Άρωμα Μάνης
Δημιουργοί Απόψεις Εκδρομές Σύλλογοι Σύνδεσμοι Wallpaper Περιεχόμενα Βιβλιογραφία

 

Προηγούμενη

 

Επικοινωνία

thalamai1.JPG (48401 bytes)Θαλάμες (Κουτήφαρη): Ορεινό παραδοσιακό χωριό της έξω Μάνης, 58 χλμ. από τη Καλαμάτα και 15 από την Αρεόπολη, κτισμένο σε υψόμετρο 157 μ. στη θέση που ήταν η ομώνυμη προϊστορική πόλη.

Μαζί με το Πλάτανο και τα Χωματιανά αποτελούσαν κοινότητα και τώρα Δημοτικό Διαμέρισμα του Δήμου Λεύκτρου και είναι η πατρίδα του πρώτου Μπέη της Μάνης (1776-1779) Τζαννέτου Κουτήφαρη.

Σε απόσταση είκοσι χιλ. βόρεια του Οιτύλου βρισκόταν η αρχαία πολιτεία Θαλάμαι (Κουτήφαρι). Ήταν μια από τις πόλεις του «Κοινού των Ελευθερολακώνων» και βρισκόταν στην περιοχή του σημερινού χωριού Θαλάμαι, του Δήμου Λεύκτρου, που κατά το Στράβωνα ονομαζόντουσαν «Βοιωτοί». Στη κλασσική εποχή είχε 7.500 κατοίκους.

Εκεί στο δρόμο από το Οίτυλο προς τις Θαλάμες βρισκόταν το ιερό Μαντείο της θεάς των ναυτιλομένων της Ινούς. Οι χρησμοί του μαντείου, που ζητούσαν οι περαστικοί και οι καταφεύγοντες σ’ αυτό για να λύσουν τα προβλήματά τους, δίνονται από τη θεά στον ύπνο τους με τη μορφή ονείρου, την ώρα που κοιμόντουσαν μέσα στο Ναό. Το Μαντείο είχε γίνει πανελλήνια γνωστό και μία φορά το χρόνο καταφεύγανε σ' αυτό και οι «παντοδύναμο» Έφοροι της Σπάρτης.

Έξω από το Ναό της Ινούς ήταν δύο χάλκινα αγάλματα, ένα της Πασιφάης (Σελήνης) και το άλλο του Ήλιου. Μέσα στο Ναό βρισκόταν και άλλο άγαλμα καλυμμένο από αφιερώματα και στεφάνια. Κοντά στο Ιερό ήταν η Ιερή πηγή απ’ όπου ανάβλυζε γλυκό νερό.

Η πόλη κάλυπτε μεγάλη περιοχή και στη θέση που σήμερα βρίσκεται το χωριό Νομιτσή, βρισκόταν τότε η Νομική και τα Δικαστήρια της εποχής. Μερικοί όμως αμφιβάλουν για την τοποθεσία των Θαλαμών στο Κουτήφαρι και την τοποθετούν στη θέση «Παλιόχωρα» λίγο έξω από το χωριό. Στις Θαλάμες, λένε, ότι κατοίκησε και ο Τυνδάρεω πατέρας της ωραίας Ελένης και των Διόσκουρων, Κάστορα και Πολυδεύκη.

Στην περιοχή έχουν βρεθεί επιγραφές που αναφέρουν ότι οι κάτοικοι των Θαλαμών θεωρούσαν προστάτες τους, τους αυτοκράτορες της Ρώμης Μάρκο Αυρήλιο, Αντώνιο και Ανδριανό.

thalames_marmaro2.jpg (73170 bytes)Στο κεντρικό δρόμο Καλαμάτας – Αρεόπολης που διασχίζει τις Θαλάμες, δίπλα από το πηγάδι, βρίσκεται σήμερα βάθρο αγάλματος με αφιερωματική επιγραφή προς το Μάρκο Αυρήλιο και στην επάνω πλευρά παρατηρούμε τα αποτυπώματα των ποδιών, όπου στηριζόταν το άγαλμα. Η επιγραφή αναφέρει: ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΑ ΚΑΙΣΑΡΑ ΜΑΡΚΟΝ ΑΥΡΗΛΙΟΝ ΑΝΤΩΝΙΝΩΝ ΣΕΒΑΣΤΟΝ Η ΠΟΛΙΣΗ ΘΑΛΑΜΑΤΩΝ ΕΠΙΜΕΛΗΣΑΜΕ ΝΟΥ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΣΤΑΣΕΩΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΟΥΣ ΤΟΥ ΚΡΑΤΩΝΟΣ ΤΟΥ ΙΕΡΕΩΣ

Ο αδελφός του Οσίου Νίκωνα, Δήμος που ήταν ζωγράφος, ήλθε εδώ, παντρεύτηκε και παρέμεινε και ονομάστηκε Δημάγγελος. Οι απόγονοί του ήταν ζωγράφοι και αξιόλογοι τεχνίτες και δημιούργησαν σχολή αγιογραφίας.

Στην Βυζαντινή εποχή την περιοχή των Θαλαμών είχαν δώσει οι Βυζαντινοί αυτοκράτορες σαν τιμάριο (φέουδο) στον Ιωάννη Κουτήφαρη το 1316, όπως φαίνεται από Έγγραφο της Μητρόπολης Νικομήδειας. Από αυτόν δε τον Βυζαντινό Ευπατρίδη πήρε το όνομά της η περιοχή στους νεώτερους χρόνους. Ο Κουτήφαρης ήταν ένας μεγάλος αγιογράφος, που κρυβόταν, για να παραπλανήσει τους Τούρκους, πίσω από το επώνυμο Γαστρέας.

Αργότερα ίδρυσε Αγιογραφικό εργαστήρι απ’ όπου βγήκαν πολλοί αξιόλογοι Μανιάτες αγιογράφοι που αγιογράφησαν πολλές εκκλησίες της Μάνης και του Ελλαδικού χώρου. Υπόψη ότι ο Ιερός Ναός της Φανερωμένης Ζακύνθου, αγιογραφήθηκε από το Κουτηφαριανό ζωγράφο Παναγιώτη Δοξιάδη.

Αγιογράφοι της σχολής του Κουτήφαρη (Θαλάμες) ήταν ακόμη οι Γεννηματάδες, οι Φασσαίοι, ο Ιερομόναχος Διονύσης, οι Κορογόνες, ο Σελεμπερδάκης, ο Μπουρλέτος, ο Παν. Μπενιζέλος και ο Γ. Αναγνώστης Μακρομάλλης.

Στις Θαλάμες έχουν εντοπισθεί νεολιθικά ευρήματα. Στη θέση Σβίνα (Πλάτανος) λίθινες αξίνες και εργαλεία, ψευδόστομοι αμφορείς Μυκηναϊκής εποχής και ο ανδριάντας του αυτοκράτορα Καρακάλλα. Στο Μουσείο Καλαμάτας βρίσκονται μαρμάρινο δωρικό κιονόκρανο, αγγείο και η λίθινη αξίνα.

Έχει μερικές παλιές βυζαντινές εκκλησίες και μοναστήρια στη γύρω περιοχή, όπως ο Άγιος Βασίλειος (12ος αι.) με επιβλητικό τρούλο και αξιόλογες τοιχογραφίες, ο Άγιος Κωνσταντίνος του 1669 (στη Σβίνα) με αγιογραφίες και κτητορική επιγραφή, ο Άγιος Ιωάννης με πρωτότυπη εμφάνιση και ο Προφήτης Ηλίας (12ος αι.) στον οικισμό Σωματιανά, με τοιχογραφίες του 1280.

thalames_mouseio.jpg (43353 bytes)Το πυργόσπιτο του Σταυριανέα στέκει αντίκρυ, καθώς και η οικία του Λεβή (1856) με ανάγλυφο εξωτερικό διάκοσμο. Εδώ βρίσκεται η κατοικία του πατέρα του Γιώργου Γεννηματά  με ανάγλυφα και λαϊκές προτομές. Από τις Θαλάμες ήταν η καταγωγή του αείμνηστου πολιτικού και ο Δήμος Λεύκτρου τον τίμησε, με τα αποκαλυπτήρια της προτομής του, σε συνεργασία με τον γνωστό Όμιλο «Γιώργος Γεννηματάς».

Λειτουργεί ιδιωτικό Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο, το οποίο διαθέτει αρκετά ενδιαφέροντα εκθέματα της περιοχής.

 

thalamai.JPG (46826 bytes)
Θαλάμαι
thal_sholeio1.JPG (51889 bytes)
πρώην Σχολείο
thalamai_aggeorgios.JPG (36545 bytes)
Άγιος Γεώργιος
thalamai_agvasilios1.JPG (65634 bytes)
Άγιος Βασίλειος
thalamai_agvasilios2.JPG (23367 bytes)
Άγιος Βασίλειος
thalamai_agkon1.JPG (56630 bytes)
Άγιος Κωνσταντίνος
thalamai_agkon2.JPG (39543 bytes)
Άγιος Κωνσταντίνος
thalamai_agkon3.JPG (43725 bytes)
Άγιος Κωνσταντίνος
thalamai_evrpig1.JPG (53294 bytes)
Εβραίικο πηγάδι


Απογραφή 1991 - 2001 ] Μετονομασίες ] Καρδαμύλη ] Άγιος Νικόλαος ] Άγιος Νίκων ] Εξωχώρι ] [ Θαλάμαι ] Καστάνια ] Καρυοβούνι ] Λαγκάδα ] Μηλιά ] Νεοχώριο ] Νομιτσί ] Πλάτσα ] Προάστιο ] Προσήλιο ] Πύργος Λεύκτρου ] Ρίγκλια ] Σαιδώνα ] Τραχήλα ] Τσέρια ]