Αρχική Ιστορία Δήμοι - Χωριά Ήθη - Έθιμα Μοιρολόγια Ποίηση Απόδημοι Αρχιτεκτονική
Εκκλησίες Κάστρα Ταΰγετος Χλωρίδα Πανίδα Σπήλαια Προϊόντα Άρωμα Μάνης
Δημιουργοί Απόψεις Εκδρομές Σύλλογοι Σύνδεσμοι Wallpaper Περιεχόμενα Βιβλιογραφία

 

Προηγούμενη

Σαμοήλι - Το θρυλικό Μοναστήρι

samouil3.JPG (42297 bytes)Μεταξύ των Δημοτικών Διαμερισμάτων Εξωχωρίου και Σαϊδώνας, του Δήμου Λεύκτρου, Ν. Μεσσηνίας, βρίσκεται το ερειπωμένο Μοναστήρι του Σαμουήλ. Η επίσκεψη είναι δυνατή από το Εξωχώρι, μέσω ασφαλτοστρωμένου δρόμου με ΒΑ κατεύθυνση, σε δρόμο που οδηγεί στο περίφημο δάσος της Βασιλικής. Δυσάρεστη έκπληξη περιμένει τον επισκέπτη όταν ξαφνικά η άσφαλτος σταματά και συνεχίζει δασικός δρόμος μέχρι το Μοναστήρι και τη Σαϊδώνα, από την οποία η πρόσβαση είναι συντομότερη.

samouil6.JPG (33406 bytes)Το Μοναστήρι είναι κτισμένο σε ρεματιά στη δυτική πλαγιά της βουνοκορφής «Σωτηρίτσα» του Ταϋγέτου και είναι αφιερωμένο στη Κοίμηση της Θεοτόκου. Η δροσερή ρεματιά ήταν καταπράσινη από κέδρα, έλατα, καρυδιές, ακόμα και κληματαριές ενώ το νερό που έτρεχε δρόσιζε ανθρώπους, πουλιά και ζώα της περιοχής.

Σήμερα παρ’ όλο που το νερό μεταφέρθηκε στα χωριά προς ύδρευση, η ρεματιά έχει πλούσια βλάστηση που αποτελεί δροσερή όαση για τα είδη πανίδας και ορνιθοπανίδας της περιοχής, ενώ οι πανέμορφες πεταλούδες εξακολουθούν να αιωρούνται.

samouil5.JPG (66257 bytes)Για το κτίσιμό του και για τα θαύματά του λέγονται διάφοροι θρύλοι, αλλά πότε κτίστηκε δεν είναι εξακριβωμένο. Φθαρμένη επιγραφή αναφέρει το έτος 1633, χωρίς να γνωρίζουμε αν είναι η κτητορική, ενώ σε τοιχογραφημένη εικόνα της δεύτερης τοιχογράφησης αναγράφεται το έτος 1760. Η εκκλησία εσωτερικά είναι τοιχογραφημένη αλλά οι τοιχογραφίες έχουν καταστραφεί.

Στο περιτοιχισμένο προαύλιο βρίσκονται ένας πολεμόπυργος, η εκκλησία και ερείπια κτιρίων με πολεμότρυπες. Το Μοναστήρι είχε σιδηρουργείο και καλογήρους μαστόρους που επισκεύαζαν γεωργικά εργαλεία και τα όπλα των κλεφταρματωλών και καπεταναίων της εποχής. Μία παράδοση αναφέρει ότι εκεί καλογέρεψε ένα Μανιατόπουλο με το όνομα Σαμουήλ και ότι-μετά από μετοικεσία Μανιατών στην Ήπειρο- είναι ο καλόγερος Σαμουήλ του Σουλίου της Ηπείρου.

samouil1.JPG (63197 bytes)Τα Μοναστήρια Σαμουήλ και Βαϊδενίτσας και ο πολεμόπυργος του καπετάν Κιτρινιάρη στη Βαϊδενίτσα, πάνω στο ξερόβραχο της «κουδούνας», αποτελούσαν το οχυρό τρίγωνο της Σαϊδώνας για άμυνα και φύλαξη των χωριών της Καρδαμύλης και της Ανδρούβιστας από τυχόν επιδρομές Τούρκων, από τη πλευρά της Βασιλικής.

Παλιότερα και μέχρι τον Μεσοπόλεμο υπήρχαν καλόγεροι στο Μοναστήρι, που αποτελούσε μετόχι του Μεγάλου Σπηλαίου. Στις 15 Αυγούστου εορτάζεται η ομώνυμη εκκλησία, που βρίσκεται στο περίβολο του Μοναστηριού, από τους Σαϊδωνίτες και τους κατοίκους κοντινών χωριών.

Αναλυτικά στοιχεία για το Μοναστήρι, την εκκλησία, τις τοιχογραφίες, τους θρύλους και τη κτηματική περιουσία του, βρίσκονται στο βιβλίο του αείμνηστου Γιάννη Π. Ταβουλαρέα «ΣΑΜΟΗΛΙ – ΒΑΪΔΕΝΙΤΣΑ», Καλαμάτα 1970, από το οποίο αντλήθηκαν πολλά στοιχεία για το παραπάνω κείμενο.

 

samouil7.JPG (61423 bytes) samouil4.JPG (21577 bytes) samouil2.JPG (73633 bytes) samouil81.JPG (22452 bytes)

 


Αρχιτεκτονική Β/Ε ] Ζωγραφική Βυζ. Εκκλ. ] Γλυπτική Βυζ. Εκκλ. ] Βυζ. Μνημεία ] Λεηλασία ] Παλαιοχριστιανικές ] Αϊ Στράτηγος ] Τρουλωτή Κοίτα ] Σωτήρας Γαρδενίτσας ] Άγιος Θεόδωρος ] Ασώματος Κοίτα ] Ταξιάρχης Γκλέζου ] Άγ.Πέτρος Γκλέζου ] Αη Πετράκης ] Αγ.Βαρβάρα Ερήμου ] Άγ.Νικόλαος Οχιάς ] Επισκοπή ] Βλαχέρνα ] Λιθανάγλυφα Ταξιάρχη ] Εκκλησίες  Έξω Μάνης ] Άγ. Ιωάννης Καστάνιας ] Εκκλ.Πύργου Λεύκτρου ] [ Μοναστήρι Σαμουήλ ] Μοναστήρι Βαϊδενίτσας ] Παναγιά η Σπηλιώτισσα ] Άγ. Θεόδωροι Δρύαλου ] Φανερωμένη ] Εκκλησίες Πραστείου ] Άγ.Γιάννης Φουρνιάτας ] Άγ. Θεόδωροι Π. Διρού ]