Προηγούμενη

Αϊ-Πετράκης

του Νικολάου Δρανδάκη, καθηγητή Πανεπιστημίου

fragkoulia_aipetrakis.JPG (46981 bytes)Σε μικρή απόσταση από το μοναστήρι της Φανερωμένης, αριστερά του δρόμου πού οδηγεί στην Παλιόχωρα, κοντά στο συνοικισμό Φραγκούλια, βρίσκεται το ορατό από την αμαξιτή οδό εκκλησάκι του Αι-Πετράκη, εξωτερικών διαστάσεων 4,90x4,13. Το εσωτερικό του πλάτος είναι 2,88. Έχει χτιστή με πολλούς ογκόλιθους, αδρά πελεκημένους, μικρότερες πέτρες και ασβεστοκονίαμα στους αρμούς. Ιδιαίτερα στις γωνίες και στη βάση των τοίχων έχουν χρησιμοποιηθή ογκόλιθοι.

Στο υπέρυθρο της μοναδικής δυτικής θύρας ανισοσκελής σταυρός, ανέμελης λαξεύσεως, που ανυψώνεται πάνω σε τρίγωνα, σχηματική απόδοση λόφων. Πάνω από το ανώφλι ανακουφιστικό τόξο από πωρόλιθους, πλαισιωμένο από μονή σειρά πλίνθων. Η ημικυκλική αψίδα είναι χαμηλή. Στο νότιο σταθμό της θύρας είναι σκαλισμένος σταυρός με τριφυλλόσχημα τα άκρα των κεραιών του. Το δάπεδο της εκκλησίας είναι στρωμένο με μαρμαρόπλακες, πού δεν σώζονται όλες. Να θεωρήση κανείς το κτήριο λαϊκό έργο του 13ου αι.;

Ο ναός έχει στο χτιστό τέμπλο πολύ νεώτερες μεταβυζαντινές τοιχογραφίες·προς Β ένθρονη Βρεφοκρατούσα και προς Ν ένθρονο Χριστό. Υπάρχουν ακόμη παρά το τέμπλο στο Β τοίχο τρεις παραστάσεις ολόσωμων Αγίων, εκ των οποίων ο μεσαίος είναι ο Άγιος Παύλος με κοντά μαλλιά και στενό, βραχύ, οξύληκτο γένειο, κρατώντας στο αριστερό χέρι ομοίωμα ναού. Δεξιά ο Απόστολος Πέτρος και αριστερά ο Άγιος Σπυρίδων. Οι επιγραφές πάντως: (ΣΠΥ)ΡΙΔΟΝας, ο ΑΓΙΟς ΠΑυλος είναι πολύ νεώτερες.

Καλύτερα σώζεται η κεφαλή του Αποστόλου Παύλου. Ο προπλασμός έχει χρώμα κεραμιδί. Το βάθος των μαλλιών κερασί προς το ερυθρωπό με λίγες, τεφρές αραιές γραμμές ως φώτα. Οι πτυχές των φορεμάτων πολύ πλατιές, λαϊκής τέχνης. Πάντως ή τεχνική στο πρόσωπο του Παύλου διαφέρει από την τεχνική των τοιχογραφιών του τέμπλου. Στο Ν τοίχο ο Πρόδρομος με μακρό οξύληκτο γένι και ένας άλλος Άγιος.


 Αρχιτεκτονική Β/Ε ] Ζωγραφική Βυζ. Εκκλ. ] Γλυπτική Βυζ. Εκκλ. ] Βυζ. Μνημεία ] Λεηλασία ] Παλαιοχριστιανικές ] Αϊ Στράτηγος ] Τρουλωτή Κοίτα ] Σωτήρας Γαρδενίτσας ] Άγιος Θεόδωρος ] Ασώματος Κοίτα ] Ταξιάρχης Γκλέζου ] Άγ.Πέτρος Γκλέζου ] [ Αη Πετράκης ] Αγ.Βαρβάρα Ερήμου ] Άγ.Νικόλαος Οχιάς ] Επισκοπή ] Βλαχέρνα ] Λιθανάγλυφα Ταξιάρχη ] Εκκλησίες  Έξω Μάνης ] Άγ. Ιωάννης Καστάνιας ] Εκκλ.Πύργου Λεύκτρου ] Μοναστήρι Σαμουήλ ] Μοναστήρι Βαϊδενίτσας ] Παναγιά η Σπηλιώτισσα ] Άγ. Θεόδωροι Δρύαλου ] Φανερωμένη ] Εκκλησίες Πραστείου ] Άγ.Γιάννης Φουρνιάτας ] Άγ. Θεόδωροι Π. Διρού ]