Αρχική Ιστορία Δήμοι - Χωριά Ήθη - Έθιμα Μοιρολόγια Ποίηση Απόδημοι Αρχιτεκτονική
Εκκλησίες Κάστρα Ταΰγετος Χλωρίδα Πανίδα Σπήλαια Προϊόντα Άρωμα Μάνης
Δημιουργοί Απόψεις Εκδρομές Σύλλογοι Σύνδεσμοι Wallpaper Περιεχόμενα Βιβλιογραφία

 

Προηγούμενη

Επικοινωνία

kelefa.JPG (79746 bytes)Κάστρο Κελεφάς: Το επιβλητικό κάστρο βρίσκεται δυτικά του χωριού Κελεφά και νότια του Οιτύλου.

Κτίστηκε από τους Τούρκους το 1670, με τη συνεργασία του Λυμπεράκη Γερακάρη, ενώ το 1685 Μανιάτες και Βενετοί κυρίευσαν το κάστρο που ήταν η έδρα του Χασάν Πασά.

Elliniko_Panorama_kelefa.jpg (148596 bytes)Οι Βενετοί το τελειοποίησαν και το κατέστησαν ένα από τα ισχυρότερα κάστρα, ενώ όρισαν προβλεπτή το Βερνάρδο Βλάβη. Το 1715 παρεδόθη στους Τούρκους με συνθήκη, αλλά σταδιακά εγκαταλείφθηκε.

Σήμερα διασώζονται τα πελώρια εξωτερικά τείχη, δύο πύργοι από τους 4 που είχε, ερειπωμένα κτίσματα στο εσωτερικό και ένα κανόνι, από τα 58 που διέθετε την εποχή της ακμής του.

 

kelefas5.JPG (52849 bytes) kelefas3.JPG (34603 bytes) kelefas2.JPG (77252 bytes) kelefas1.JPG (70912 bytes) kelefas4.JPG (67331 bytes)
kelefas6.JPG (41996 bytes) kelefas7.JPG (53367 bytes) kastro_kelefa1.jpg (26788 bytes) kastro_kelefa2.jpg (55030 bytes)  kastro_kelefa4.jpg (53548 bytes)

 

Η ΕΤΥΜΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΤΟΠΩΝΥΜΙΟΥ «ΚΕΛΕΦΑΣ»

Η Κελεφά ως γνωστόν είναι το χωριό απέναντι από το Οίτυλο, όπου έχει κτισθεί και το ομώνυμο κάστρο. Για την ερμηνεία του τοπωνυμίου έχει γράψει ο Δ. Β. Βαγιακάκος «Αρχαία και μεσαιωνικά τοπωνύμια εκ Μάνης», Πελοποννησιακά, Αθήναι 1957, τόμ. Β΄ σελ. 315-319. Όμως έγραψε τόσα πολλά για κελεφούς =κασιδιάρηδες, ασθενικούς, λεπτούς κλπ. ακόμη και λεπρούς. Και έκανε τόσο δυσερμήνευτη, μία τόσο απλή ερμηνεία, ενός τόσο απλού τοπωνυμίου, για όσους έχουν την γνώση της επικοινωνίας με καμινοβίγλια στην Μάνη, που δυστυχώς μέχρι σήμερα κανείς ερευνητής ή ιστορικός ασχολήθηκε εκτός από μένα.

Η λέξη Κελεφά παράγεται από το ρήμα κελεύω= παραγγέλλω σε κάποιον να πράξη κάτι, επί του προκειμένου ο Κελεφάς – θα τον λέγαμε Κελευστή σήμερα - τότε με την Βυζαντινή κατάληξη σε -άς, ήταν αυτός που ειδοποιούσε με το καμινιβίγλιο, όσους εργάζονταν και κατοικούσαν στο Μυλολάγκαδο, για επερχόμενους εχθρούς και τους παράγγελνε να πάνε στα καταφύγγια, άλλωστε μία μεγάλη σπηλιά στο λαγκάδι κάτω από το κάστρο της Κελεφάς λέγεται «το καταφυγγάκι».

Το χωριό Κελεφά είναι χτισμένο σε μια πολύ κατάλληλη θέση για να εποπτεύει όλο το Μυλολάγκαδο, και να έχει επίσης οπτική επαφή με τα γύρω της τότε καμινοβίγλια, (Οιτύλου, Κρυονερίου κλπ.).

Ο παραπόταμος του Ευρώτα η Κελεφίνα, έχει την ίδια ρίζα η προέλευσή της, διότι κατέβαζε πολλά νερά, που συνέπαιρναν ακόμη και ανθρώπους Ήταν η προειδοποίηση, και παράγγελνε τρόπον τινά, ότι ο Ευρώτας μπορεί και να ξεχειλίσει, κάνοντας μεγάλες καταστροφές.

«Ο Ίρις φέρνει κούτσουρα κ’ η θάλασσα λιθάρια
κ’ η Κελεφίνα η φόνισσα φέρνει τα παλικάρια».

Ο ερευνητής
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΡΗΓ. ΜΠΑΤΣΙΝΙΛΑΣ
(28-1-2000)


Καπετανάκηδων ] Κάστρο Λεύκτρου ] Κάστρο Ζαρνάτας ] [ Κάστρο Κελεφάς ] Κάστρο Οιτύλου ] Μεγάλης Μαΐνης ] Κάστρο της Ωριάς ] Κάστρο στο Τηγάνι ] Κάστρο Πόρτο Κάγιο ] Κάστρο Πασσαβά ] Κάστρο Γρηγοράκηδων ] Βάρδιες-Μπαστούνες ] Βιγκλατόρια ] Τράπεζες ] Επικοινωνία Μανιατών ] Βυζαντινοί Σιροί ]