Αρχική Ιστορία Δήμοι - Χωριά Ήθη - Έθιμα Μοιρολόγια Ποίηση Απόδημοι Αρχιτεκτονική
Εκκλησίες Κάστρα Ταΰγετος Χλωρίδα Πανίδα Σπήλαια Προϊόντα Άρωμα Μάνης
Δημιουργοί Απόψεις Εκδρομές Σύλλογοι Σύνδεσμοι Wallpaper Περιεχόμενα Βιβλιογραφία

 

Προηγούμενη
Ζαρνάτα

Επικοινωνία

zarnata1.jpg (35225 bytes)Κάστρο Ζαρνάτας: Ζαρνάτα ονομαζόταν μια μεγάλη ορεινή μεσογειακή περιφέρεια της Μάνης, στο Ν. Μεσσηνίας. Άρχιζε από τη περιοχή μεταξύ Κιτριών και Καρδαμύλης και έφτανε μέχρι τις κορυφές του Ταϋγέτου, ενώ περιλάμβανε πολλά χωριά και μοναστήρια με κέντρο το σημερινό χωριό Κάμπος, έδρα του τωρινού Δήμου Αβίας.

Το κάστρο της Ζαρνάτας βρίσκεται κοντά στο Κάμπο, σε ένα λόφο στο κέντρο ενός εύφορου λεκανοπεδίου, 22 χλμ. ΝΑ της Καλαμάτας στο δρόμο προς Αρεόπολη. Πρόκειται για ένα μικρό φρούριο με κομψές διαστάσεις που είναι θεμελιωμένο επάνω σε αρχαία πολυγωνικά τείχη στη θέση της προϊστορικής ακρόπολης.

zarnata03.jpg (20957 bytes)Στη περιοχή της Ζαρνάτας παρατηρήθηκαν Νεολιθικές-Πρωτοελλαδικές και Μυκηναϊκές εγκαταστάσεις. Το 1427, το Κάστρο παραχωρήθηκε από τον Θεόδωρο Β’ Παλαιολόγο στο διάδοχο του, Κωνσταντίνο, Δεσπότη του Μυστρά.

Το φρούριο κυριεύτηκε από τους Τούρκους το 1460 και οι σημαντικές καταστροφές που ακολούθησαν, αφάνισαν το Βυζαντινό οικισμό. Διασώζονται τμήματα του μεσαιωνικού τείχους και τοιχογραφίες του 15ου αιώνα, στο ναό του Αγίου Νικολάου, καθώς και η εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής.

Κατά την απογραφή της Πελοποννήσου του Grimani το 1618, το Κάστρο της Ζαρνάτας είχε 31οικ./137 κατοίκους και η περιοχή 4, σχεδόν συνεχόμενους, οικισμούς - προάστια (Κάμπο, Βαρούσια, Μάλτα και Μαλευριάνικα).

zarnata_as.jpg (38750 bytes)Το 1669 οι Τούρκοι πάνω στα ερείπια του παλαιότερου κάστρου, έκτισαν με τη βοήθεια του Λυμπεράκη Γερακάρη, ένα μικρό μεθοριακό φρούριο δημιουργώντας λουτρά, τζαμί, και καταστήματα, ενώ από το 1671 εγκαταστάθηκε και φρουρά.

Το περιφερειακό τείχος είχε ύψος 8-10 μ. με 2 στρογγυλούς και 4 ορθογώνιους πύργους. Είχε 2 κύριες πύλες εισόδου που οδηγούσαν στον εσωτερικό χώρο, 23 στρεμμάτων, διέθετε 6 κανόνια στο κεντρικό πυροβολείο και 51 κανόνια όλο το φρούριο.

zarnata1.JPG (66891 bytes)Το 1685 ύστερα από σκληρή μάχη, ο Χασάν αγάς παρέδωσε το κάστρο στον Ενετό στρατηγό Μοροζίνη και μέχρι το 1718 ήταν έδρα του Βενετού τοπικού διοικητή «προνοητού». Επί Βενετών η Ζαρνάτα έγινε πρωτεύουσα όλης της βόρειας Μάνης, η οποία περιλάμβανε 12 οικισμούς και 600 οικογένειες.

Το 1776 το φρούριο της Ζαρνάτας περιήλθε στους Μανιάτες και ήταν έδρα του ενός από τα τέσσερα μεγάλα καπετανάτα της Μάνης. Κοντά στο φρούριο βρισκόταν η αρχαία Μεσσηνιακή πόλη, Αλαγονία.

zarnata_pirgos.JPG (85813 bytes)Σήμερα ένα μεγάλο τμήμα του τείχους έχει καταπέσει και στο εσωτερικό δεν διατηρείται καμία κατασκευή εκτός από ένα τετράγωνο τριώροφο πύργο, με αψιδωτά παράθυρα και επάλξεις στη στέγη. Το κάστρο ήταν σε χρήση κατά τους χρόνους της Ελληνικής επανάστασης του 1821, όπως φαίνεται από διάφορες προσθήκες που έγιναν.

Μαζί με τα κάστρα Κελεφά και Πασσαβά έπαιξε σημαντικό ρόλο στην Ιστορία της Μάνης ενώ στις αρχές του 19ου αιώνα έγινε έδρα του ηγεμόνα της Μάνης και έδρα Μητρόπολης.

 

kampos06.jpg (54625 bytes)
Ο Κάμπος από το πύργο του κλαστρου
zarnata_pirgos1.JPG (59548 bytes)
Η βόρεια πλευρά του σωζόμενου πύργου
zarnata_goulas.JPG (27404 bytes)
Ο Γουλάς του κάστρου
zarnata01.jpg (31002 bytes) zarnata_pirgos2.JPG (46658 bytes)
Εσωτερικό του Πύργου


Καπετανάκηδων ] Κάστρο Λεύκτρου ] [ Κάστρο Ζαρνάτας ] Κάστρο Κελεφάς ] Κάστρο Οιτύλου ] Μεγάλης Μαΐνης ] Κάστρο της Ωριάς ] Κάστρο στο Τηγάνι ] Κάστρο Πόρτο Κάγιο ] Κάστρο Πασσαβά ] Κάστρο Γρηγοράκηδων ] Βάρδιες-Μπαστούνες ] Βιγκλατόρια ] Τράπεζες ] Επικοινωνία Μανιατών ] Βυζαντινοί Σιροί ]