Αρχική Ιστορία Δήμοι - Χωριά Ήθη - Έθιμα Μοιρολόγια Ποίηση Απόδημοι Αρχιτεκτονική
Εκκλησίες Κάστρα Ταΰγετος Χλωρίδα Πανίδα Σπήλαια Προϊόντα Άρωμα Μάνης
Δημιουργοί Απόψεις Εκδρομές Σύλλογοι Σύνδεσμοι Wallpaper Περιεχόμενα Βιβλιογραφία

 

Προηγούμενη

Επικοινωνία

ΒΑΡΔΙΕΣ

Οι Βάρδιες (από το Βενετ. Vardia), ήσαν προκεχωρημένες παραπλήσιες στο κάστρο ή στα καστρία φυσικές οχυρωμένες και επίκαιρες τοποθεσίες, όπου χτίζονταν μικρά οχυρά για την πρώτη αντίσταση άμυνας και κυρίως για την ειδοποίηση των φρουρών στο κάστρο ή στα καστρία. Οι βαρδιάτορες ή βαρδιάνοι ήσαν μία αρκετά μεγάλη ομάδα αυτόνομη και αρκετά ισχυρή για να αντισταθεί στον εχθρό. Τέτοιες ήσαν η Βάρδια μπροστά από τη Τρικότσοβα και της Άνω Πούλας, που σώζονται μέχρι σήμερα.

ΜΠΑΣΤΟΥΝΕΣ

Οι Μπαστούνες ήσαν απλές, συνήθως κυκλικές, ξερολιθένιες κατασκευές, που χτίζονταν να προστατεύονται οι φύλακες φρουροί από το κρύο, αλλά και από τα βέλη ή ακόντια των αντιπάλων. Ήσαν τα προκαλύμματα ή οι φυλάχτρες. Το ύψος τους σπάνια υπερέβαινε το μέτρο και η χωρητικότητά τους ήταν μόνο για ένα άτομο. Οι πέτρες της Μπαστούνας χρησιμοποιούντο εν εσχάτη ανάγκη και για πόλεμο. Από πάνω δεν είχαν σκεπή για προστασία των φρουρών από τον εχθρό ή από τις καιρικές συνθήκες.

Οι Μπαστούνες χτίζονταν σε επίκαιρα σημεία ελέγχου των διαβάσεων και συχνά στα καλλίτερα σημεία των βιγκλατορίων.

Στην Μάνη υπάρχουν πολλά σημεία τοπωνυμίων που φέρουν μέχρι σήμερα το όνομα της Μπαστούνας, είναι ζωντανές άγραφες μαρτυρίες της ηρωικής ιστορίας των υπερασπιστών της.

Από τον Α΄ τόμο του βιβλίου «ΤΟ ΟΙΤΥΛΟ ΔΙΑ ΜΕΣΟΥ ΤΩΝ ΑΙΩΝΩΝ»
του Μιχάλη Γρηγ. Μπατσινίλα


Καπετανάκηδων ] Κάστρο Λεύκτρου ] Κάστρο Ζαρνάτας ] Κάστρο Κελεφάς ] Κάστρο Οιτύλου ] Μεγάλης Μαΐνης ] Κάστρο της Ωριάς ] Κάστρο στο Τηγάνι ] Κάστρο Πόρτο Κάγιο ] Κάστρο Πασσαβά ] Κάστρο Γρηγοράκηδων ] [ Βάρδιες-Μπαστούνες ] Βιγκλατόρια ] Τράπεζες ] Επικοινωνία Μανιατών ] Βυζαντινοί Σιροί ]