Κεντρική Σελίδα
Προηγούμενη

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΜΑΝΗΣ

Αιτωλικού 165 - Τ.Κ. 185 44 - Πειραιάς
Τηλέφωνα: 4635604 – 5292202 – 7019287
Τηλεομοιότυπο: 4617906

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του Πρώτου Μανιάτικου Συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε στις 2.6.2001 στον Πειραιά με θέμα «Η Διαχρονική πορεία της Μάνης», με τη συμμετοχή 400 Συνέδρων που εκπροσώπησαν την Πανελλήνια Ένωση Γυναικών Μάνης, την Παλλακωνική Ένωση και Μανιάτικους Συλλόγους της Λακωνίας και της Μεσσηνίας.

Το Συνέδριο το οποίο διοργάνωσε η Πανελλήνια Ένωση Γυναικών Μάνης με τη συνεργασία της Παλλακωνικής Ενώσεως, τελούσε υπό την Αιγίδα του Δήμου Πειραιά και του Δημάρχου Χρήστου Αγραπίδη. Την έναρξη του Συνεδρίου κήρυξε ο τ. Πρωθυπουργός και Επίτιμο Μέλος της Π.Ε.Γ.Μ. Τζαννής Τζαννετάκης., συνοδευόμενος από τη σύζυγό του.

Στο συνέδριο συμμετείχαν εκπρόσωποι των τοπικών φορέων Λακωνίας και Μεσσηνίας, οι οποίοι μίλησαν για την αναπτυξιακή πολιτική της Περιοχής, καθώς και εισηγητές που αναφέρθηκαν σε πολιτιστικά θέματα.

Το Συνέδριο άρχισε με τον χαιρετισμό της Ιδρυτού και Προέδρου της Π.Ε.Γ.Μ. Γιώτας Ρίτσου - Σκλαβούνου, η οποία αναφέρθηκε στο σκοπό και τις θέσεις της Ένωσης και προσδιόρισε τους στόχους του Συνεδρίου, για τους οποίους η Ένωση έλαβε αυτήν την πρωτοβουλία.

Στο χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος της Παλλακωνικής Ενώσεως Κώστας Μπεκιάρης, αναφέρθηκε στα προβλήματα της Λακωνίας και στην ανάγκη της οικονομικής ενίσχυσης για την ευημερία του Νομού.

Εκ μέρους της Ένωσης των Απανταχού Μανιατών, μίλησε ο Αντιπρόεδρος Νίκος Καλογερόγιαννης, ο οποίος μεταξύ άλλων πρότεινε να δημιουργηθεί «Νομός Μάνης».

Ο Δήμαρχος του Πειραιά Χρήστος Αγραπίδης, στην ομιλία του ανέφερε την συγκίνησή του, που η μοίρα έφερε να τεθεί υπό την αιγίδα του ως Δημάρχου Πειραιά το Συνέδριο που σχετίζεται με την αγαπημένη πατρίδα του τη Μάνη. Αναφέρθηκε ιστορικά στον Μανιάτη και την Μανιάτισσα, αλλά και σ’ αυτούς που σήμερα ζουν στον Πειραιά, καθώς και στις προσπάθειες που καταβάλλει ο Δήμος για την βελτίωση της διαβίωσής τους.

tsanaki.jpg (37094 bytes)Η Νομάρχης Πειραιά Μαρία Τσανάκη, στον χαιρετισμό της εξέφρασε την συμπαράστασή της προς όλους τους Μανιάτες και Μανιάτισσες, αφού ως πολιτικός εκλέγεται στον Πειραιά, όπου η πλειοψηφία των πολιτών είναι Μανιάτες και έχει άμεση και άριστη συνεργασία μαζί τους από την αρχή της πολιτικής της σταδιοδρομίας.

Ο κ. Τζαννής Τζαννετάκης, μεταξύ άλλων, τόνισε ότι πρέπει να συνειδητοποιήσουμε όλοι μας ότι η προσέγγιση του παρελθόντος δεν είναι πάρεργο, αλλά αναγκαιότητα, αφού η επιβίωση ενός λαού εξαρτάται κατά πολύ από την εξοικείωσή του με τις λεγόμενες ιστορικές και γεωγραφικές του ρίζες, τις απαρχές της ταυτότητάς του ως ειδοποιού διαφοράς από τους άλλους ανθρώπους του πλανήτη. Τόνισε ότι «δεν θα πρέπει να φοβόμαστε τη διαφορά όσο αυτή δεν προβάλλεται με σκοπό να γεννήσει μισαλλοδοξία. Γνωρίζοντας το παρελθόν εξασφαλίζουμε το μέλλον». Τελειώνοντας είπε ότι πιστεύει πως το Συνέδριο αυτό θα δώσει το σύνθημα για μια εκστρατεία, όχι για την απελευθέρωση της Ελλάδας από το ζυγό της σκλαβιάς αυτή τη φορά, αλλά για την απελευθέρωση της Ευρώπης και του κόσμου όλου από το ζυγό της ταπείνωσης και της πνευματικής και ηθικής κατάπτωσης που σταθερά τον κυριεύει.

Χαιρετισμό απηύθυναν τα επίτιμα μέλη της Π.Ε.Γ.Μ. ο τ. Υπουργός Αλέξανδρος Παπαδόγγονας και η βουλευτής Μεσσηνίας Σοφία Καλαντζάκου. Επίσης ο βουλευτής Λακωνίας Παναγιώτης Σκανδαλάκης, ο βουλευτής Πειραιά Παναγιώτης Μελάς, η βουλευτής Β' Αθηνών και Υπεύθυνη Γυναικών της Ν.Δ. Φάννη Πάλλη - Πετραλιά και το μέλος του Πολιτικού Γραφείου και Υπεύθυνη γυναικών του Συνασπισμού Σούλα Παναρέτου.

Το Προεδρείο της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου που είχε ορίσει η Π.Ε.Γ.Μ. αποτελείτο από τους:
-Γεωργία Ξανθάκη - Καραμάνου (Πρόεδρο) Ε.Μ., Καθηγήτρια Φιλοσοφικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών,
-Μιχάλη - Θαλή Πουλαντζά (Αντιπρόεδρο) Ε.Μ., Καθηγητή Κοινωνιολογίας Πανεπιστημίου Ρώμης,
-Μαρία Μαντουβάλου (Γραμματέα) Ε.Μ., Καθηγήτρια Φιλοσοφικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών,
-Νίκωνα Αρκουδέα (Ταμία) τ. Αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ.,

Μέλη Οργανωτικής Επιτροπής Δ.Σ. της Π.Ε.Γ.Μ.
Κώστας Μπεκιάρης, Χαράλαμπος Χίος, Διονύσιος Πιερράκος, Συμεών Χατζηχαραλάμπους, Ευστράτιος Καλαποθαράκος, Αντώνης Ξεπαπαδάκος, Νικόλαος Καλογερόγιαννης, Ιωάννης Γεωργόγιαννης, Παρασκευάς Χονδροκούκης, Ευστράτιος Κωσταντούζος.

Στις εργασίες του Συνεδρίου βοήθησαν ως Διευρυμένη Οργανωτική οι:
-Σταύρος Γεωργόπουλος Πρόεδρος Διευρυμένου Νομαρχ. Συμβ. Αθηνών – Πειραιώς,
-Παναγιώτης Κουβάτσος Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Πειραιά
-οι Αντιδήμαρχοι κ.κ. Αναστάσιος Κάρλες (Αναπληρωτής), Πέτρος Μαντούβαλος, Παναγιώτης Καλογερόγιαννης και Βασίλειος Κυραγιάννης
-Ηλίας Χονδροκούκης (Πρόεδρος ΔΕΠΕΠ) και Ηλίας Κατσαφάδος (Αντιπ. ΔΕΠΕΠ).

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, σταθερή παρουσία και ουσιαστική συμμετοχή στη συζήτηση όλοι οι Σύνεδροι παρακολούθησαν τις εισηγήσεις των ομιλητών.

1η ΕΝΟΤΗΤΑ
Προβλήματα και προοπτική Ανάπτυξης της Μάνης

Γρηγόριος Αποστολάκος (Νομάρχης Λακωνίας)
Ο κ. Αποστολάκος αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα της επίλυσης των διαχρονικών προβλημάτων της Λακωνίας τα οποία παρόλο που υπάρχει αναπτυξιακή Μελέτη από την Νομαρχία Λακωνίας με ομόφωνη απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, δεν υλοποιείται το πρόγραμμα το οποίο ξεκίνησε από το 1992 - 1993 και διαιωνίζεται μέχρι σήμερα γιατί λείπει μια υπογραφή από τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας για την έγκριση των 14 δις. Ανέπτυξε 11 Στρατηγικούς Άξονες στους οποίους βασίζεται η αναπτυξιακή Μελέτη. Επίσης ανέφερε ότι από το 3ο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης και τα 125 δις που διατέθηκαν, εγκρίθηκαν τα 25 δις για την Πελοπόννησο εκ των οποίων τα 7 δις για την Λακωνία.

Βενετία Λιακουνάκου (Εκπρ. Νομάρχη Μεσσηνίας)
Η κ. Λιακουνάκου ανέφερε ότι η Έκτη Περιοδική Έκδοση της COMISSION αποδεικνύει ότι η περιφέρειά μας είναι μια από τις δύο (η άλλη είναι της Ηπείρου) σε Ευρωπαϊκό επίπεδο περιφέρειες που παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη μείωση του μέσου κατά κεφαλήν εισοδήματός τους. Ανέπτυξε τα πλεονεκτήματα της Μεσσηνίας και την δυνατότητα που υπάρχει για την ανάπτυξή της, καθώς και τις προσπάθειες που γίνονται από τη Νομαρχία για τη βελτίωση του οδικού Δικτύου την αξιοποίηση της Ιονίου οδού με τη θαλάσσια σύνδεση Μεσσηνίας – Κρήτης, για το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, για τον αγροτικό τομέα, την γεωργία και το Κέντρο Πληροφόρησης Πολιτών.

Αλέξανδρος Ανδρεάκος (Δήμαρχος Γυθείου)
Ο κ. Ανδρεάκος ανέφερε ότι ο πληθυσμός της Μάνης ανέρχεται σύμφωνα με την τελευταία απογραφή της ΕΣΥΕ του 2001 σε 23.942 κατοίκους. Η μελέτη των δημογραφικών στοιχείων της Μάνης αποτυπώνει την εικόνα της πληθυσμιακής απογύμνωσης της περιοχής κατά τα τελευταία σαράντα χρόνια με ρυθμούς; πολύ υψηλότερους των Νομών Λακωνίας και Μεσσηνίας. Η εσωτερική και εξωτερική μετανάστευση που χαρακτήρισε τις δεκαετίες αυτές φαίνεται ότι έπληξε περισσότερο τη Μάνη από πολλές άλλες περιοχές, αποστερώντας την από μεγάλο μέρος του οικονομικά ενεργού και παραγωγικού δυναμικού της. Ανέπτυξε τις δυνατότητες της Περιοχής και τη λήψη μέτρων με προτάσεις που κατέθεσε και που θα δώσουν λύσεις στα χρόνια προβλήματα. Πρότεινε την ανακήρυξη της Λακωνικής και της Μεσσηνιακής Μάνης σε ειδική περιοχή κινήτρων με αυξημένο ποσοστό επιχορήγησης.

Ιωάννης Μαραμπέας (Δήμαρχος Λεύκτρου)
Ο κ. Μαραμπέας στην εισήγησή του τόνισε ότι στην αρχή της τρίτης χιλιετίας τα προβλήματα που έχουν να κάνουν με την ποιότητα ζωής, την υγεία, την παιδεία, τον πολιτισμό και την ανάπτυξη, παραμένουν άλυτα για τη Μάνη παρόλο που έχει πλεονεκτήματα με τη γεωγραφική της θέση, το φυσικό περιβάλλον, την ιστορία, τον πολιτισμό και την αρχιτεκτονική της. Αναφέρθηκε στο ανθρώπινο δυναμικό και την απασχόληση, στις τεχνικές υποδομές και ειδικότερα στη διαχείριση των υδάτινων πόρων, το οδικό δίκτυο, τη διαχείριση των απορριμμάτων, στη χρήση της γης, στην αποχέτευση και τον βιολογικό καθαρισμό, στις κοινωνικές υποδομές (υγείας - παιδείας), στους παραγωγικούς τομείς, στο δευτερογενή τομέα και τέλος την ανάθεση στην ΜΑΝΗ Α.Ε. της διαχείρισης της κοινοτικής πρωτοβουλίας LEADER III (Leader plus).

Παναγιώτης Μπασάκος (Δήμαρχος Άβιας)
Στην εισήγησή του ο κ. Μπασάκος αφού έκανε μια ιστορική αναδρομή για τη Μάνη και τους κατοίκους της, αναφέρθηκε στις υπάρχουσες υποδομές και πρότεινε τα έργα που θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν σ' αυτήν την περιοχή. Ανέπτυξε προτάσεις για την υγεία, την παιδεία, τη γεωργία, τη κτηνοτροφία, την αλιεία και τον τουρισμό. Επίσης ανέφερε ότι όλοι πρέπει να βοηθήσουμε στην ανάπτυξη των βιοτεχνιών, οργανώνοντας καλύτερα την ΑΝΕΜ και ενωμένοι να διεκδικήσουμε το LEADER III από το τρίτο Κοινοτικό πλαίσιο στήριξης

 

2η ΕΝΟΤΗΤΑ
Πολιτιστικά θέματα

Γεωργία Ξανθάκη - Καραμάνου (Λαογραφικά της Μάνης)

Η κ. Ξανθάκη ανέπτυξε τα Λαογραφικά της Μανής, αναφερομένη στις παραδόσεις όπως αυτές διατηρούνται στα γνωστά μανιάτικα μοιρολόγια που είναι πάντοτε μνημεία Μανιάτικου λόγου και πηγές μελέτης των ηθών και εθίμων της Μάνης.

Μαρία Μαντουβάλου (Η Μάνη και ο Ρήγας Φερραίος)
Ο Ρήγας στη 12φυλλη Χάρτα αναφέρεται στη Μάνη και την περιοχή της και την προσδιορίζει με τις αρχαίες ονομασίες. Επίσης αναφέρει και σχετικά με το νόμισμα της Μάνης. Ιδιαίτερη σημασία έχει το γεγονός ότι ο Ρήγας θα ξεκινούσε την επανάσταση από τη Μάνη, γιατί την θεωρούσε ως τον μόνο τόπο που διέθετε την επαναστατική υποδομή στις ψυχές των Μανιατών και ακόμη γιατί το ευρύτερο σχέδιό του ήταν η επανάσταση να φθάνει από τη Μεσόγειο μέχρι την Νότιο Ρωσία.

Δυστυχώς ο Ναπολέων απάτησε όλους τους λαούς που πίστεψαν στις επαναστατικές του διακηρύξεις και όταν ο Ρήγας βρισκόταν στα χέρια των Αυστριακών και άλλων, ο Ναπολέων καταλάμβανε τα Επτάνησα. Ο Ρήγας ήθελε να τον προλάβει και είχε φιλοτεχνήσει την εικόνα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, αλλά ο Ναπολέων διατηρούσε αυτό το όραμα για τον εαυτό του και τους Γάλλους και έτσι ο Ρήγας εστάλη στο Βελιγράδι για να «αντικρίζει» μονίμως το όραμά του από τα νερά του Δούναβη.

Μιχάλης - Θαλής Πουλαντζάς (Η Διαχρονική πορεία της Μάνης - Μια κοινωνιολογική προσέγγιση)
Η εσωστρέφεια του Μανιάτη καλλιεργήθηκε από την γεωμορφωλογική θέση της Μάνης και γι' αυτό ως γνήσιος Δωριεύς είναι ράτσα πολεμική (ευτυχώς για το Ελληνικό Έθνος). Αν και οι Έλληνες ιστορικοί από οποιοδήποτε πόστο και αν ευρέθησαν και οποιουσδήποτε σκοπούς υπηρέτησαν υπήρξαν κακόπιστοι και ανιστόρητοι. Η Ιστορία της Μάνης είναι γνωστή σε ένα κόσμο πνευματικό και εθνικό σ' αυτόν τον τόπο, αλλά και εκτός της χώρας μας.

Ανάργυρος Κουτσιλιέρης – Συγγραφέας και επόπτης Μ.Ε. (Η Ιστορία της Μάνης)
Μίλησε για την Ιστορία της Μάνης και επεσήμανε τους κινδύνους που εξακολουθούν να προέρχονται από τους άσπονδους "φίλους" της Μάνης που επιμένουν να αφήσουν το λαό της Μάνης στη λήθη και τη λησμονιά.

Ιωάννης Σαΐτας - Αρχιτέκτων , Εθνολόγος (Τα μνημεία της Μάνης, με την προβολή διαφανειών)
Στο σπήλαιο Απήδημα εντοπίσθηκαν ίχνη ανθρώπινης εξέλιξης που χρονολογούνται 200.000 – 20.000 χρόνια πριν. Τα ανθρώπινα απολιθώματα ανήκουν σε προγονικές μορφές του Homo sapiens, που ονομάσθηκαν Ταινάριος άνθρωπος. Τα ευρήματα των σπηλαίων του Διρού (Αλεπότρυπα) χρονολογούνται από την 5η και 4η χιλιετία π.Χ. και εκτίθενται στο Μουσείο Διρού. Υπάρχουν ευρήματα από την εποχή των Αχαιών και Δωριέων και κάνει αναφορά στην εξέλιξη αυτών των κατοίκων. Καταγράφει τις εκκλησίες και τους ρυθμούς καθώς και τους οικισμούς και πύργους της Μάνης, σημειώνει δε ιδιαίτερα και αναπτύσσει την δράση διάσωσης και προβολής της Μάνης.

Πρότασή του είναι οι οργανωμένοι φορείς Μανιατών να αναλάβουν ορισμένες παραδειγματικές υιοθεσίες επίλεκτων μνημείων και οι χρηματοδοτήσεις να συγκεντρωθούν με ειδικούς εράνους.

agr_plaketa.jpg (38256 bytes)Απενεμήθησαν αναμνηστικές πλακέτες στους ομιλητές και η Πρόεδρος της Π.Ε.Γ.Μ. ευχαρίστησε τον Δήμαρχο Πειραιά για την ηθική υποστήριξη προς την Ένωση τα 2,5 χρόνια από της ίδρυσή της και για την οικονομική του υποστήριξη για την πραγματοποίηση του Συνεδρίου. Στην συνέχεια τον τίμησαν με ειδική πλακέτα, του γλύπτη Πέτρου Γεωργαρίου, και τον ανακήρυξαν Επίτιμο Μέλος της Π.Ε.Γ.Μ. (βάσει του άρθρου 3 παραγρ. 5, του Καταστατικού). Επίσης, η κ. Πρόεδρος της Ένωσης, ευχαρίστησε το Υπουργείο Πολιτισμού για την χορηγία των 800.000 δρχ.

Τ ο Σ υ ν έ δ ρ ι ο  τ ί μ η σ α ν  με  τ η ν  π α ρ ο υ σ ί α  τ ο υ ς:
- Ο εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου, Πρωτοσύγκελος της Μητροπόλεως Πειραιά,
- οι Βουλευτές Βασίλειος Μπαρμπαγιάννης και Αναστάσιος Νεράντζης,
-ο τ. Βουλευτής Ηλίας Βουγιουκλάκης,
- ο τ. Δήμαρχος Πειραιά Στέλιος Λογοθέτης,
- ο Πολιτευτής Ιωάννης Κουράκος,
-ο πρόεδρος του διευρυμένου Νομαρχιακού Συμβουλίου Αθηνών - Πειραιώς Σταύρος Γεωργόπουλος,
-ο πρόεδρος του Νομαρχιακού Συμβουλίου Πειραιά Παναγιώτης Δαβάκης 
-οι Νομαρχιακοί Σύμβουλοι Κωνσταντίνος Βουγιουκλάκης και Άγγελος Καστάνης,
-Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Πειραιά Παναγιώτης Κουβάτσος
-οι Αντιδήμαρχοι Αναστάσιος Κάρλες και Παναγιώτης Καλογερόγιαννης,
-Ο πρόεδρος του ΔΕΠΕΠ Ηλίας Χονδροκούκης και ο Αντιπρόεδρος Ηλίας Κατσαφάδος,
- Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αβίας Παναγιώτης Χαϊδεμένος,
-Η ποιήτρια και συγγραφέας Δέσποινα Τατάκη,
-Η τ. Νομάρχης και πρόεδρος της Παναθηναϊκής Ένωσης Αγγέλα Νταϊφά,
-το μέλος της Κ.Ε. της Ν.Δ. Μαρία Βασιλάκου,
-οι κυρίες Πολυτίμη Κατσαφάδου και Χρυσούλα Γκενάκου,
-οι κ.κ. Βασίλειος Σαλπέας, Μιχάλης Μαντούβαλος, Λεωνίδας Τζεφεράκος, Γεώργιος Ξυφαράς, Πέτρος Χασανάκος, Πέτρος Θεοδωρακάκος, Ιωάννης Περιμένης.

-Οι δημοσιογράφοι Παρασκευάς Χονδροκούκης (εφημερίδα Λακωνία ΣΟΣ), Νίκος Καλαποθαράκος (εφημερίδα «Η Φωνή της Μάνης»), Ντον Μακφαίηλ (εφημερίδα «Καπετάν Ζαχαριάς»), Χρυσούλα Ζορκάδη (τηλεοπτικό κανάλι SEVEN) και ο Γεώργιος Καράμπελας (εφημερίδα «Ελευθερία»).

Μετά το πέρας των εισηγήσεων έγινε συζήτηση με τους Συλλόγους, οι οποίοι κατέθεσαν τις προτάσεις τους, που συμπεριελήφθησαν στο ψήφισμα με τα συμπεράσματα που προέκυψαν από τις εισηγήσεις των Ομιλητών.

Εκτός των πολιτιστικών θεμάτων κατατέθηκαν και οι κάτωθι προτάσεις:
- της κ. Γιώτας Ρίτσου - Σκλαβούνου για ίδρυση Ομοσπονδίας Λακωνικών και Μεσσηνιακών Συλλόγων. Η τοποθέτηση αγάλματος της Γυναίκας της Μάνης στην Πλατεία Λουδοβίκου στον Πειραιά, καθώς και η 24η Ιουνίου ως ημέρα της «Ελληνίδας Ηρωΐδας Γυναίκας».
-του κ. Σταύρου Γεωργόπουλου για τον ανδριάντα του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη στην Πλατεία Κοραή (με την σύμφωνη γνώμη των κ.κ. Παναγιώτη Σ. Κουβάτσο και Αναστάσιο Κάρλε, εκ μέρους του Δήμου).
-του κ. Δημήτρη Κοκκινάκη και του κ. Νίκου Καλογερόγιαννη για ενοποίηση της Μάνης σε μια Μονοεδρική Νομαρχία,
- του κ. Αντώνη Ξεπαπαδάκου για ενιαίο ιστορικό και γεωγραφικό χώρο με διοικητική οργάνωση Επαρχείου και η 24η Ιουνίου να εορτάζεται από τις στρατευμένες Ελληνίδες,
-του κ. Συμεών Χατζηχαραλάμπους «Πύλες της Μάνης» (Αψίδες) που θα κατασκευασθούν στις εισόδους πρόσβασης προς την Μάνη (Σπάρτη, Καλαμάτα Σκάλα),
-του κ. Ευστράτιου Κωσταντούζου οι χωματερές να γίνουν σύμφωνα με τις προδιαγραφές της Ε.Ε. (ΧΥΤΑ),
-της κ. Ροδούλας Λαγιάκου για το χωριό της Κίττας (οδικό δίκτυο, κεραίες TV, ύδρευση, δάνεια για την συντήρηση των παραδοσιακών κτισμάτων),
- του κ. Ηλία Κατσορίδη για την διατήρηση των μνημείων της Μάνης και γενικότερα για την πολιτιστική και κοινωνική δραστηριότητα της Μάνης, όπως πρότειναν και οι περισσότεροι Σύλλογοι.

Εκπρόσωποι Συλλόγων

 1. «Ένωση Απανταχού Μανιατών»: Παναγιώτης Νικολεουσάκος, Νίκος Καλογερόγιαννης, Μιχάλης Αυγουλέας, Κυριάκος Σιγαλάκος, Παρασκευάς Χονδροκούκης, Νίκος Καλαποθαράκος,

 2. «Απανταχού Λακώνων»: ο πρόεδρος. Χαράλαμπος Χίος,

 3. «Εφέδρων Αξιωματικών»: ο πρόεδρος Διονύσιος Πιερράκος,

 4. Γυθείου «Η Κρανάη»: ο πρόεδρος κ. Συμεών Χατζηχαραλάμπους και τα μέλη κ.κ. Τζανάκος Αναστάσιος, Σαράντος Μαστακούρης,

 5. «Διρού και Καπετάν Ματαπά»: ο πρόεδρος Αντώνιος Ξεπαπαδάκος,

 6. «Αγ. Νικήτας» Δρυ: ο πρόεδρος Ιωάννης Γεωργόγιαννης,

 7. «Λαγείας»: ο πρόεδρος Ευστάθιος Κωσταντούζος,

 8. Μηλέας «Παναγία η Γιάτρισσα»: εκπρόσωπος κ. Δημήτριος Νηφάκος,

 9. «Νίκανδρος Α.Ο. Μάνης»: ο πρόεδρος Δημήτριος Καλφακάκος,

 10. «Αγ. Δημήτριος Κιππούλας Μ. Μάνης»: εκπρόσωπος κ. Ηλίας Κατσορίδης,

 11. Εξωραϊστικός Σύλλογος «Αγ. Νικόλαος Σταυρί»: εκπρόσωπος κ. Σπύρος Σουκαράς,

 12. «Μανιατών Καλαμάτας»: ο πρόεδρος Παναγιώτης Μπαζίγος,

 13. «Λυγερέα Γυθείου»: ο πρόεδρος Ντόναλτ Μακφαίηλ,

 14. «Εξωραϊστικός Σύλλογος Κούνου»: ο πρόεδρος Παναγιώτης Γιατράκος και ο γεν. γραμματέας Ιωάννης Λαζαράκος,

 15. «Εκπολιτιστικός Σύλλογος Καπετάν Γέρμα»: ο πρόεδρος, Στρατηγός, Σπυρίδων Μοσχοβάκος,

 16. Εκπολιτιστικός Εξωραϊστικός Σύλλογος «Πολιανιτών Αγ. Νίκων»: ο πρόεδρος Νίκων Αρκουδέας και το μέλος Παναγιώτης Κατσαρέας,

 17. «Η Καινήπολις Μάνης»: εκπρόσωπος κ. Μαρία Μελά,

 18. «Ψίου – Κίττας»: ο γεν. γραμματέας Δημήτριος Κυραγιάννης,

 19. Εκπολιτιστικός Σύλλογος Ε' Διαμερίσματος «Η Γειτονιά μας»: η πρόεδρος Ουρανία Περιμένη,

 20. Αδελφότητα «Μεδίκων Γιατριάνων Οιτύλου Μάνης»: εκπρόσωπος κ. Μιχάλης Μπατσινίλας,

 21. «Βαχός»: επίτιμος πρόεδρος Ειρήνη Πετροπουλάκου,

 22. Σιδηροκάστρου Γυθείου «Αγ. Κυριακή»: ο πρόεδρος Αριστομένης Δαμιανάκος,

 23. «Αγ. Πελαγιά»: η πρόεδρος Αρχοντούλα Αλμυράντη – Λάτση και η γεν. γραμματέας Ροδούλα Λαγιάκου,

 24. «Κυβελαίων»: η γεν. γραμματέας Τίτσα Κυβέλου,

 25. «Τραχήλας»: η γεν. γραμματέας κ. Ελένη Μιχαλέα,

 26. «Πολυαράβου»: ο γεν. γραμματέας κ. Αναστάσιος Τζανάκος,

 27. «Κοκκάλας»: ο ταμίας Δημήτριος Μελάς,

Μετά την λήξη των εργασιών ακολούθησε δεξίωση που παρέθεσε ο Δήμαρχος Πειραιά στη διάρκεια της οποίας συμμετείχε χορευτικό συγκρότημα υπό την επιμέλεια του κ. Αντωνίου Ξεπαπαδάκου.

Τηλεγραφήματα έστειλαν οι κάτωθι Υπουργοί και Βουλευτές:

Βάσω Παπανδρέου, Χρίστος Πρωτόπαππας, Νάσος Αλευράς, Γρηγόρης Nιώτης, Κώστας Γείτονας, Μανώλης Μπετενιώτης, Σταύρος Μπένος, Ντόρα Μπακογιάννη, Ιωάννης Βαρβιτσιώτης, Βασίλης Μιχαλολιάκος, Αθανάσιος Δαβάκης, Λεωνίδας Γρηγοράκος, Ιωάννης Γιαννακόπουλος, Ελένη Κούρκουλα. Η Νομάρχης Αθηνών Ελένη Μπεσμπέα, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Αντώνιος Ματσίγκος, ο Δήμαρχος Σπάρτης Δημοσθένης Ματάλας, η υπεύθυνη του γραφείου Ισότητας Έφη Μπέκου, ο δ/ντής Κέντρου Υγείας Πέτρος Πετροπουλέας, ο Ταξίαρχος Ευάγγελος Τσόλκας, ο κ. Ι. Κωστόπουλος, ο κ. Β. Κωσταντόπουλος και η πρόεδρος της Παλλακωνικής Ομοσπονδίας ΗΠΑ - Καναδά Αθηνά Κονιδιτσώτη.

Για το Δ.Σ. της Π.Ε.Γ.Μ.

        Η Πρόεδρος                                Η Γεν. Γραμματέας

Γιώτα Ρίτσου – Σκλαβούνου         Κωνσταντίνα Κυβέλου


 Πρόεδρος Π.Ε.Γ.Μ. ] Παλλακωνική Ένωση ] Εν. Απ. Μανιατών ] κ. Τζαννετάκης ] Δ. Πειραιά ] Ν.Α. Λακωνίας ] Ν.Α. Μεσσηνίας ] Δ. Αβίας ] Δ. Λεύκτρου ] Δ. Γυθείου ] κ. Κουτσιλιέρης ] κ. Σαΐτας ] κ. Σ. Καλαντζάκου ] κ.Π. Σκανδαλάκης ] κ. Παν. Μελάς ] Αν. Νομ. Πειραιά ] κ. Γεωργόπουλος ] Σύλλογος ΚΡΑΝΑΗ ] Σύλλογος ΔΙΡΟΣ ] κ Κοκκινάκης ] Ψήφισμα ] [ Δελτίο Τύπου ]