Κεντρική Σελίδα
Προηγούμενη

Κήρυξη ενάρξεως από τον τ. Πρωθυπουργό
κ. Τζαννή Τζαννετάκη

του Πρώτου Μανιάτικου Συνεδρίου
«Η διαχρονική πορεία της Μάνης»

Αθήνα. 2 Ιουνίου 2001

jan_omilia.jpg (45854 bytes)Αγαπητές φίλες και φίλοι.

Αποφάσισα να ανταποκριθώ στην πρόταση να κηρύξω την έναρξη του Πρώτου Μανιάτικου Συνεδρίου που οργάνωσε η Πανελλήνια Ένωση Γυναικών Μάνης και η Παλλακωνική Ομοσπονδία Ελλάδος - Εξωτερικού με θέμα :

«Η διαχρονική πορεία της Μάνης»

Παράλληλα όμως προβληματίστηκα γιατί για να μιλήσεις για τη Μάνη δεν είναι εύκολο. Όταν όμως βρέθηκα στο τόπο μας, πριν τρεις βδομάδες, με μια συντροφιά φίλων, κατάλαβα ότι το έργο μου θα γινόταν πιο εύκολο μια και το ακροατήριο αυτού του Συνεδρίου αποτελείται από ανθρώπους με κοινές εμπειρίες και κοινά βιώματα.

Όσο καιρό και να λείψει κανείς, όσο καιρό τον κρατήσουν μακριά υποχρεώσεις και ασχολίες που δεν επιδέχονται αναβολές, αρκεί μια μόνη στιγμή για να νιώσει κανείς και πάλι την πλήρη ταύτιση με τη σκληρή αντίθεση των χρωμάτων, τη μοναξιά της ελιάς, τα κοφτά σχήματα στα αποφασιστικά πρόσωπα των ανθρώπων, τις μυστικές φωνές των βράχων που διψούν στην άκρη του πελάγους. Και είναι η ιδιαίτερη αυτή ταύτιση που δίνει το στίγμα της Μάνης: άνθρωποι - δέντρα - βράχοι ένα αμάλγαμα, εδώ όπου ο ήλιος βυθίζεται στον κόρφο της Μεσογείου.

Το θέμα που θα επεξεργασθεί τούτο το Συνέδριο είναι «Η διαχρονική πορεία της Μάνης».

Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε όλοι μας ότι η Προσέγγιση του παρελθόντος δεν είναι πάρεργο, είναι αναγκαιότητα, μια και η επιβίωση ενός λαού εξαρτάται κατά πολύ από την εξοικείωσή του με τις λεγόμενες ιστορικές και γεωγραφικές του ρίζες - τις απαρχές της ταυτότητάς του ως ειδοποιού διαφοράς από τους άλλους ανθρώπους του πλανήτη. Δεν θα πρέπει να φοβόμαστε της διαφορά, όσο αυτή δεν προβάλλεται με σκοπό να γεννήσει μισαλλοδοξία. Γνωρίζοντας το παρελθόν εξασφαλίζουμε το μέλλον.

Ανάμεσα στις χάρες με τις οποίες ο Θεός προίκισε τη Μάνη. είναι οι ιδιαίτεροι σχηματισμοί, τα σπήλαια, τα φυσικά περίτεχνα γλυπτά στη μαγική χώρα που παρεμβάλλεται μεταξύ του υπέργειου και του υπόγειου κόσμου.

Οι πρώτοι κάτοικοι – να 'χαν κι αυτοί άραγε τη δίψα για ζωή, το πείσμα και την επιμονή των μετέπειτα Μανιατών; - τα χρησιμοποίησαν ως κέλυφος κατοικίας για να ζήσουν, να αποθηκεύσουν να προφυλαχθούν από τους κινδύνους που απείλησαν την κοινότητα. Σεβάστηκαν την ιερότητα τους και εναπόθεσαν μέσα στα σπλάγχνα της γης τα κόκαλα των παππούδων τους - τις δικές τους άγκυρες για το παρόν και το μέλλον. Ένιωσαν τη μεταφυσική δύναμη της αναπνοής της γης και έφτιαξαν εκεί τόπους λατρείας για να μπορούν προσφορές και δεήσεις να φθάνουν ανεμπόδιστες στα πνεύματα, που ορίζουν την ισορροπία του κόσμου.

Ποιοί ήταν οι άνθρωποι της νεότερης νεολιθικής περιόδου που ανάμεσα στα 4000 και 3000 χρόνια προ Χριστού κατοίκησαν το χερσαίο σπήλαιο της Αλεπότρυπας; Πώς έμοιαζαν, πώς έζησαν, με ποια ζώα συνδύασαν την καθημερινότητα τους, ποιες αισθητικές αρχές καθόρισαν τα έργα των χεριών τους.

Και πάλι πιο κοντά χρονικά σε μας διαβάζοντας τους στίχους 442-446 της Γ’ Ραψωδίας της Ιλιάδας, θυμόμαστε τα λόγια του Πάρη προς την Ελένη:

«γιατί ποτέ ως τώρα το νου δε σκέπασέ μου ο έρωτας τόσο, ουδέ σαν πρώτα αρπάζοντάς σε απ' την ωραία Λακεδαίμονα εγώ με τα καράβια τα θαλασσόδρομα ταξίδεψα και στην Κρανάη τη νήσο εκοιμήθηκα μαζί σου τόσο τώρα σ' αποθυμώ και γλυκός κατέχει με ο πόθος».

Όλοι μας αγαπητές φίλες και φίλοι περπατάμε σήμερα πάνω στα ίδια βράχια που μερικούς αιώνες πριν τιμήθηκε η πίστη στην Ελευθερία κι αυτοί που χτίσανε τους πύργους τους δίναν το αίμα τους για να μπορούμε εμείς σήμερα να είμαστε ό,τι είμαστε.

Έρωτας - Ελευθερία - Ειρήνη είναι τα βράχια που πάνω τους καλούμεθα σήμερα να θεμελιώσουμε τον κόσμο που έρχεται, με σεβασμό στον άνθρωπο και στον τόπο από τον οποίο είμαστε περαστικοί.

Χαίρομαι ιδιαίτερα που βρίσκομαι σήμερα κοντά σας και πιστεύω πως το Συνέδριο αυτό θα δώσει το σύνθημα για μια εκστρατεία - όχι για την απελευθέρωση της Ελλάδας από το ζυγό της σκλαβιάς τούτη τη φορά, αλλά για την απελευθέρωση της Ευρώπης και του κόσμου όλου από το ζυγό της ταπείνωσης και της πνευματικής και ηθικής κατάπτωσης που σταθερά τον κυριεύει.


 Πρόεδρος Π.Ε.Γ.Μ. ] Παλλακωνική Ένωση ] Εν. Απ. Μανιατών ] [ κ. Τζαννετάκης ] Δ. Πειραιά ] Ν.Α. Λακωνίας ] Ν.Α. Μεσσηνίας ] Δ. Αβίας ] Δ. Λεύκτρου ] Δ. Γυθείου ] κ. Κουτσιλιέρης ] κ. Σαΐτας ] κ. Σ. Καλαντζάκου ] κ.Π. Σκανδαλάκης ] κ. Παν. Μελάς ] Αν. Νομ. Πειραιά ] κ. Γεωργόπουλος ] Σύλλογος ΚΡΑΝΑΗ ] Σύλλογος ΔΙΡΟΣ ] κ Κοκκινάκης ] Ψήφισμα ] Δελτίο Τύπου ]