Κεντρική Σελίδα
Προηγούμενη

ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ & ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ "ΔΙΡΟ" ΜΑΝΗΣ

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΔΙΑ ΤΟ ΨΗΦΙΣΜΑ

ΤΟΥ Α’ ΜΑΝΙΑΤΙΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΔΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΜΑΝΗΣ

1. ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΕΠΑΡΧIΟΥ ΜΑNΗΣ
Η από Βέργα του Αλμυρού μέχρι Τρινήσων και Ταινάρου Εξω, Κάτω και Μέσα Μάνη να ανακηρυχθεί ως ενιαίος ιστορικός και γεωγραφικός χώρος με διοικητική οργάνωση Επαρχείου και τα αντίστοιχα προνόμια προστασίας της ταυτότητας και φυσιογνωμίας της περιοχής με ενδεικτικά κίνητρα υπέρ των μονίμων κατοίκων της.

Η Ακαδημία Αθηνών σε πανυγηρική συνεδρίαση αυτής της 24ης Μαρτίου 1977 και με ομόφωνη απόφαση της Ολομελείας της απένειμε στην Μάνη το «Χρυσούν Μετάλλιον» Εξαιρέτων Πράξεων και Ηθικών Αξιών και Αρχών, το πλήρες κείμενο του σκεπτικού της οποίας έχει ως ακολούθως»

ΤΥΧΗ ΑΓΑΘΗ
Έδοξε τη Ακαδημία Αθηνών
ΤΗΝ ΜΑΝΗΝ
Τω Της Ακαδημίας Χρυσώ Μεταλλίω
ΤΙΜΗΣΑΙ

Ότι τη Ενδόξω της Σπάρτης παραδόσει στοιχούσα, επί μακρούς Αιώνας κρατερούς, κατ’ απηνούς δυνάστου αγώνας διεξήγαγεν, εν δε τη εν έτει Α, ΩΚΑ Επαναστάσει τω της Ελευθερίας πυρσώ τω εν ταις ακρορείαις αυτής ασβέστω τηρηθέντι, την Ελλάδα κατηύγασε και τω φωτί της σωτηρίας κατελάμπρυνεν.

Καιρός λοιπόν και η Ελληνική Πολιτεία, έστω και καθυστερημένα, να πράξει το οφειλόμενο χρέος και μέγιστο καθήκον της, ανακηρύσσουσα την Μάνη ως ξεχωριστό Επαρχείο ιστορικού ενιαίου γεωγραφικού χώρου ιδιαίτερης φυσιογνωμίας και οικιστικού κάλλους.

2. ΚΙΝΗΤΡΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ
Να καθιερωθούν οικονομικά κίνητρα ανεγέρσεως ή αναπαλαιώσεως παραδοσιακών πυργοσυγκροτημάτων, όπως π.χ. απαλλαγή εξόδων οικοδομικής αδείας, εισφορών ΙΚΑ κτλ.

3. ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΣΠΗΛΑΙΩΝ ΔΙΡΟΥ
Τα Σπήλαια φαίνουν και χρόνο με τον χρόνο αλλοιώνεται ο σπηλαιολογικός διάκοσμος, Ο ΕΟΤ απέτυχε πατσαγ^ωδώς. Το ίδιο καθεστώς ακολουθεί και η σημερινή Α,Ε, του Υπουργείου Πολιτισμού που έχει αναλάβει την Διοίκηση και λειτουργία των Σπηλαίων. Προτείνεται να αποδοθούν στον Δήμο Οιτύλου και να λειτουργήσουν υπό την διοίκηση και διαχείρηοη Δημοτικής Επιχειρήσεως.

4. Ο ΠΟΛΕΜΙΚΟΣ ΘΡΙΑΜΒΟΣ ΤΩΝ ΗΡΩΙΔΩΝ ΜΑΝΙΑΤΙΣΣΩΝ ΝΑ ΚΑΘΙΕΡΩΘΕΙ ΩΣ ΕΟΡΤΗ ΤΩΝ ΣΗΜΕΡΙΝΩΝ ΣΤΡΑΤΕΥΜΕΝΩΝ ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ
Ο Ιμπραήμ πασάς έχει περιβληθεί τον τίτλο τον αήττητου, με τις νικηφόρες αναμετρήσεις στο Κρεμμύδι της Πυλίας, στη Σφακτηρία, στο Μανιάκι, στα Τρίκορφα και κατά την Έξοδο του Μεσολογγίου. Κατανικιέται μόνο από τους Μανιάτες και τις Μανιάτισσες στη Βέργα τον Αλμυρού, στο Διρό και στον Πολυάραβο ύπου διακινδυνεύει να πιαστεί ως αιχμάλωτος. Στο Διρό μάλιστα ταπεινώνεται πρώτα από τις γυναίκες της περιοχής με τα δρεπάνια, τις πέτρες και τα ξύλα και στη συνέχεια αποδεκατίζεται, από τις ελάχιστες ενισχύσεις που καταφτάνουν από όλη την Μάνη. Την ιερά μνήμη των αστράτευτων αυτών Ηρωίδων προτείνεται να εορτάζουν οι σημερινές στρατευμένες Ελληνίδες ως επίσημη τελετή τους.

Ο Πρόεδρος
Αντώνιος Ξεπαπαδάκος


 Πρόεδρος Π.Ε.Γ.Μ. ] Παλλακωνική Ένωση ] Εν. Απ. Μανιατών ] κ. Τζαννετάκης ] Δ. Πειραιά ] Ν.Α. Λακωνίας ] Ν.Α. Μεσσηνίας ] Δ. Αβίας ] Δ. Λεύκτρου ] Δ. Γυθείου ] κ. Κουτσιλιέρης ] κ. Σαΐτας ] κ. Σ. Καλαντζάκου ] κ.Π. Σκανδαλάκης ] κ. Παν. Μελάς ] Αν. Νομ. Πειραιά ] κ. Γεωργόπουλος ] Σύλλογος ΚΡΑΝΑΗ ] [ Σύλλογος ΔΙΡΟΣ ] κ Κοκκινάκης ] Ψήφισμα ] Δελτίο Τύπου ]