Κεντρική Σελίδα
Προηγούμενη

Ομιλία Δημάρχου Πειραιά Χρήστου Αγραπίδη

agr_omilia.jpg (36999 bytes)Κυρίες και κύριοι, αγαπητοί συμπατριώτες,

Είμαι ιδιαίτερα συγκινημένος που η μοίρα έφερε να θέσω υπό την αιγίδα μου, ως Δημάρχου Πειραιά αυτό το σημαντικό συνέδριο που σχετίζεται με τη πατρίδα μου τη Μάνη.

Είναι θα ‘λεγα εξαιρετικά δύσκολο να μιλήσω για την πατρίδα μου με τον τρόπο που πρέπει να μιλάνε οι Μανιάτες. Δηλαδή με τρόπο λιτό, απέριττο, στεγνό, με τα όποια συναισθήματα να κρύβονται, να μένουν μέσα μας.

Είναι δύσκολο γιατί, για μένα η Μάνη είναι πάνω απ' όλα συναισθήματα. Συναισθήματα συγκίνησης, αγάπης, συναδελφικότητας, ανθρωπιάς αλλά και περηφάνιας και θάρρους.

Είναι δύσκολο να μιλήσω έτσι, όταν γνωρίζω τους αγώνες των γονέων μου αλλά και όλων των Μανιατών για να ζήσουν με αξιοπρέπεια, είτε στα δύσκολα χώματα της Μάνης είτε στα δύσκολα χώματα της ξενιτιάς.

Αγαπητοί συμπατριώτες,
Η πατρίδα μας, δεν είναι μόνο μια γεωγραφική περιοχή της Ελλάδος. Είναι, πολύ περισσότερο, μια ιδέα. ένα σύμβολο. Ένα σύμβολο της θέλησης του ανθρώπου για ελευθερία, αλλά και της θέλησης για επιβίωση με αξιοπρέπεια.

Είναι γέφυρα με το παρελθόν και το μέλλον του Ελληνισμού. Είναι πολύ περισσότερο μία από τις ελπίδες του ελληνισμού για τον 21° αιώνα.

Είναι γνωστό σε όλους τους Έλληνες γιατί η Μάνη είναι σύμβολο ελευθερίας. Γιατί η Μάνη όχι μόνο δεν υποτάχθηκε ποτέ στους Τούρκους, αλλά πρωτοστάτησε στην απελευθέρωση της Ελλάδας από τον Οθωμανικό ζυγό. Δεν λύγισε ποτέ, ακόμη και στις πιο δύσκολες στιγμές.

Όπως τότε που ο Ιμπραήμ είχε σβήσει κάθε επαναστατική φλόγα στην Πελοπόννησο όταν οι Μανιάτες και οι Μανιάτισσες με απαράμιλλο ηρωισμό κράτησαν ζωντανή τη φλόγα της επανάστασης μόνοι τους, ενάντια σε κάθε πρόβλεψη και λογική.

Έμειναν, πάλεψαν, νίκησαν.

Όμως οι Μανιάτες δεν είναι μαθημένοι να δίνουν μάχες μόνο σε πολέμους. Η ίδια η ζωή τους στη Μάνη ήταν μια συνεχής μάχη. Μάχη επιβίωσης και αξιοπρέπειας σε ένα τόπο άνυδρο, ξερό, αφιλόξενο.

Και όμως, οι Μανιάτες κέρδισαν και αυτή τη μάχη. Όχι μόνο επιβίωσαν αλλά δημιούργησαν πολιτισμό και αξίες. Μόρφωσαν τα παιδιά τους με προσωπικές θυσίες γνωρίζοντας αυτοί πρώτοι την δύναμη της γνώσης, της μόρφωσης. Πάλεψαν με τα κύματα και ταξίδεψαν σε όλη την Μεσόγειο.

Οι Μανιάτες προστάτεψαν τον πολιτισμό τους, τις παραδόσεις τους και δεν φοβήθηκαν τους άλλους πολιτισμούς. Τουναντίον τους γνώρισαν, αλλά και τους αφομοίωσαν.

Η Μάνη δεν είναι μόνο σύμβολο της αγάπης για ελευθερία. Είναι σύμβολο της αγάπης για ζωή, για πρόοδο, για αξιοπρέπεια. Είναι όμως και μία γέφυρα ανάμεσα στο παρελθόν και το παρόν του ελληνισμού. Γιατί οι Μανιάτες προστάτεψαν ως κόρη οφθαλμού τις αρχαίες ελληνικές και βυζαντινές ρίζες τους.

Στο γλωσσικό ιδίωμά μας κρατάμε πολλά στοιχεία από την αρχαία ελληνική γλώσσα, ενώ πολλές από τις παραδόσεις μας έχουν ιστορία 3.000 ετών. Το κυριότερο όμως είναι ότι κρατάμε με την συμπεριφορά μας και τον τρόπο ζωής μας την Σπαρτιάτικη παράδοση του λιτού, του απέριττου, του ουσιώδους, του αληθινού.

Αγαπητοί συμπατριώτες,
Στις νέες εποχές που έρχονται, η αξία της πατρίδας μας δεν μπορεί να περιορίζεται μόνο στο παρελθόν. Οι συμβολισμοί της, τα μηνύματά της είναι διαχρονικά και κυρίως αφορούν το μέλλον.

Μπαίνουμε σε μία περίοδο μεγάλων και βαθιών αλλαγών για την ανθρωπότητα. Ο 21ος αιώνας είναι ο αιώνας της ταχύτητας, της διαρκούς μετεξέλιξης, της όξυνσης του ανταγωνισμού ανάμεσα στα έθνη αλλά και τους απλούς πολίτες. Θα είναι όμως και ο αιώνας όπου η συνοχή των κοινωνιών μας θα κινδυνέψει.

Ένας αιώνας όπου οι πολιτισμικές ιδιαιτερότητες θα δεχθούν επίθεση από τους ανέμους της παγκόσμιας πολιτισμικής ισοπέδωσης.

Μια τέτοια, όμως, κοινωνία όσο και αν οικονομικά ευημερεί δεν θα είναι μια ανθρώπινη κοινωνία και οφείλουμε έγκαιρα να προλάβουμε αυτούς τους κινδύνους. Κινδύνους που θα βρει και βρίσκει μπροστά της η Ελλάδα.

Κοινότητες λοιπόν, σαν αυτές των Μανιατών με δυνατές ρίζες, με υψηλή αλληλεγγύη και ανθρωπιά θα βοηθήσουν την Ελλάδα, θα βοηθήσουν τον ελληνισμό να αντιπαρέλθει τους κινδύνους της πολιτισμικής παγκοσμιοποίησης.

Γιατί τέτοιες κοινότητες μπορούν να υψώσουν φράγματα στην πολιτιστική ισοπέδωση, αλλά μπορούν και να αφομοιώσουν δημιουργικά, να ενισχύσουν τις πολιτιστικές ανταλλαγές, να δώσουν στον ελληνισμό το ειδικό βάρος που χρειάζεται για να ανταπεξέλθει στο νέο αιώνα.

Εμείς εδώ στον Πειραιά έχουμε την τύχη να έχουμε μια πολυπληθή κοινότητα Μανιατών. Ο Πειραιάς ήταν μια πόλη που η ανθρωπιά αποτελούσε συστατικό στοιχείο της ταυτότητάς της.

Η οικιστική ανάπτυξη στην πόλη μας δεν κατέστρεψε τον ανθρώπινο χαρακτήρα της. Η πόλη μας παρέμεινε ζεστή, ανθρώπινη. Εκτιμώ πως σ' αυτό βοήθησαν τα μέγιστα οι Μανιάτες της πόλης μας. Στις γειτονιές που κατοίκησαν κράτησαν ζωντανές τις αξίες της αλληλεγγύης, της περηφάνιας, της αγάπης για τον συνάνθρωπο.

Και θεωρώ ως Δήμαρχος αυτής της πόλης ως ύψιστο καθήκον μου να κρατήσει ο Πειραιάς τον ανθρώπινο χαρακτήρα του, να μην σβήσουν οι γειτονιές που ζήσαμε και αγαπήσαμε.

Η βοήθεια των Μανιατών του Πειραιά σ' αυτό τον αγώνα είναι ανυπολόγιστη. Μια απλή βόλτα στα Μανιάτικα θα δείξει του λόγου το αληθές. Είναι μια από τις λίγες ζωντανές γειτονιές της Αθήνας. Θα δούμε ακόμα τις καρέκλες στους δρόμους και τα πεζοδρόμια, τις γνωστές ρούγες και τα παιδιά να παίζουν στις γειτονιές. Είναι όμορφο και συγκινητικό, τον 21° αιώνα να υπάρχει αυτή η ατμόσφαιρα στην πόλη μας.

Και δεσμεύομαι να καταβάλλω κάθε προσπάθεια για να διατηρήσω αυτή την ατμόσφαιρα. Δεσμεύομαι να σταθώ αρωγός σε κάθε προσπάθεια της Μανιάτικης κοινότητας για την διατήρηση της ταυτότητάς της και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής της.

Πρόσφατα,από το Δήμο μας πταραδώθηκε το Σπίτι της Μάνης, ένα κτίριο που φιλοδοξούμε να γίνει κέντρο προαγωγής του πολιτισμού της Μάνης σε όλο το Λεκανοπέδιο. Για να καλύψουμε τις αθλητικές ανάγκες ενός πολύ πετυχημένου ποδοσφαιρικού σωματείου, του Α.Ο. Μάνης, αλλά βέβαια και τις ανάγκες των άλλων συλλόγων σχεδιάζουμε με την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, την κατασκευή ενός ολοκληρωμένου αθλητικού Δημοτικού κέντρου, στο Σχιστό.

Για την προστασία της γειτονιάς σχεδιάζουμε ολοκληρωμένες αναπλάσεις. Ανάλογες αναπλάσεις προγραμματίζουμε για τα Μανιάτικα κάνοντας τη γειτονιά αυτή ακόμα πιο ανθρώπινη, πιο λειτουργική, πιο πράσινη, πιο φωτεινή, πιο όμορφη.

Το πολιτιστικό πρόγραμμα του Δήμου δίνει έμφαση στην πολυπολιτισμικότητά μας, ενισχύει την πολιτιστική έκφραση, δίνει βήμα πολιτισμού και στους Μανιάτες.

Ο στόχος είναι ένας και είναι κοινός. Θέλουμε τον Πειραιά μας να μείνει ανθρώπινος και στον 21° αιώνα.

Και θέλουμε τους Μανιάτες να συνεχίζουν και στον 21° αιώνα να αποτελούν ζωντανό παράδειγμα ελευθεροφροσύνης, αξιοπρέπειας, περηφάνιας και ανθρωπιάς. Θέλουμε ένα μέλλον για τους Μανιάτες αντάξιο και καλύτερο του παρελθόντος τους. Τους θέλουμε στυλοβάτες του ελληνισμού για πάντα. Στυλοβάτες του Πειραιά για πάντα.


Πρόεδρος Π.Ε.Γ.Μ. ] Παλλακωνική Ένωση ] Εν. Απ. Μανιατών ] κ. Τζαννετάκης ] [ Δ. Πειραιά ] Ν.Α. Λακωνίας ] Ν.Α. Μεσσηνίας ] Δ. Αβίας ] Δ. Λεύκτρου ] Δ. Γυθείου ] κ. Κουτσιλιέρης ] κ. Σαΐτας ] κ. Σ. Καλαντζάκου ] κ.Π. Σκανδαλάκης ] κ. Παν. Μελάς ] Αν. Νομ. Πειραιά ] κ. Γεωργόπουλος ] Σύλλογος ΚΡΑΝΑΗ ] Σύλλογος ΔΙΡΟΣ ] κ Κοκκινάκης ] Ψήφισμα ] Δελτίο Τύπου ]