Κεντρική Σελίδα
Προηγούμενη

ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ Η ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΝΟΜΑΡΧΙΑΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

liakounakou.jpg (40743 bytes)Όλα τα υπάρχοντα στοιχεία αναφορικά με την Ανάπτυξη της Περιφέρειας και των Νομών της -αλλά ιδιαίτερα της Μεσσηνίας- επιβεβαιώνουν την εμπεδωμένη δικαίως πλέον αντίληψη και αίσθηση του μέσου Πολίτη, για την Φθίνουσα πορεία της Μεσσηνίας.

Η Έκτη Περιοδική Έκδοση της COMISSION αποδεικνύει ότι η Περιφέρειά μας είναι μία από τις δύο (η άλλη είναι της Ηπείρου) σε Ευρωπαϊκό επίπεδο περιφέρειες, που παρουσιάζουν την μεγαλύτερη μείωση του μέσου κατά κεφαλήν εισοδήματός τους.

Το στολίδι των Νότιων συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης δικαιούται να διαμαρτύρεται για την πολυετή φθίνουσα αναπτυξιακή του πορεία.

Οι διαπιστώσεις, συγκρίσεις και σε επίπεδο Περιφέρειας τείνουν να λάβουν χαρακτήρα Περιφερειακής Αδικίας, για τη Μεσσηνία. Αρκεί κανείς να παρακολουθήσει και να συγκρίνει την Ανάπτυξη των βορείων Νομών της Περιφέρειας με εκείνη των νοτίων Νομών και της Μεσσηνίας, για να διαπιστώσει μία ακόμα φορά Ανατροπή της Αναπτυξιακής Τάξης και Δικαιοσύνης.

Ενδεικτικά σας αναφέρω ότι ο αγροτικός τομέας αποτελούσε το υπόβαθρο της αναπτυξιακής διαδικασίας, αφού η Μεσσηνία είναι ένας αγροτικός Νομός που το εισόδημά του στηρίζεται στην πρωτογενή παραγωγή. (Είναι η πρώτη παραγωγός περιοχή τόσο σε ποιότητα όσο και σε ποσότητα ελαιολάδου, είναι η πέμπτη στην παραγωγή πατάτας και η ένατη στην παραγωγή εσπεριδοειδών.) Τα στοιχεία δείχνουν ότι το εισόδημα συρρικνώθηκε από το 25% το 1990 στο 12% το 1998.

Τα αποτελέσματα της Περιφερειακής Πολιτικής που ακολούθησαν οι Ελληνικές κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια, για τη Μεσσηνία, είναι αποθαρρυντικά. Συνοψίζοντας μπορούμε να πούμε ότι σήμερα ο Νομός Μεσσηνίας, που συνδυάζει βουνό και θάλασσα, έχει όλα εκείνα τα μειονεκτήματα που χαρακτηρίζουν μία εγκαταλελειμμένη αγροτική περιοχή.

- Απομόνωση και δυσκολία πρόσβασης από και προς τα μεγάλα αστικά κέντρα, περιθωριοποίηση, αποβιομηχάνιση και έλλειψη επιχειρηματικής δυναμικότητας.

- Ανεργία σε υψηλότατα επίπεδα με μακροχρόνιο χαρακτήρα. Δυστυχώς τα προγράμματα κατάρτισης που χρηματοδοτήθηκαν από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, δεν ανταποκρίθηκαν στις προσδοκίες των δημιουργών τους με αποτέλεσμα να είναι χαμηλό το επίπεδο δεξιοτήτων του ενεργού πληθυσμού.

- Το μεγάλο πρόβλημα με όλες τις αυτονόητες συνέπειες και στην ανάπτυξη, της γήρανσης του πληθυσμού και της μείωσης των γεννήσεων.

- Τα Κοινωνικά προβλήματα αποτελούν ανασταλτικό παράγοντα της αναπτυξιακής διαδικασίας του Νομού.

Σας έκανα μια περιληπτική αναφορά στις δυσμενείς επιδράσεις που είχε στη Μεσσηνία η Περιφερειακή Πολιτική που ακολούθησε η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια.

Η θεσμική αποδυνάμωση και οι ανεπαρκείς πόροι της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, της αφήρεσαν την δυνατότητα να λειτουργήσει ως Αναπτυξιακός μοχλός και παράγοντας στο γεωγραφικό χώρο ευθύνης της, Τα τόσα κονδύλια που εισέρευσαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έφεραν τα αναμενόμενα ποσοτικά και ποιοτικά αποτελέσματα στον Νομό μας, αν και ο τύπος της προηγούμενης Κυριακής έγραφε, ότι παραμένει στα αζήτητα το 20%των κονδυλίων του Β' Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης.

Κυρίες και Κύριοι σύνεδροι

Εμείς με το Νομάρχη μας κ. Δ. Δράκο είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε στις νέες απαιτήσεις του εικοστού πρώτου αιώνα. Είμαστε έτοιμοι να βελτιώσουμε τη ζωή των πολιτών της Μεσσηνίας.

Το αποδείξαμε καταθέτοντας, μετά από συστηματική και μεθοδική δουλειά, το σχέδιο ανάπτυξης του Νομού και της Περιφέρειάς μας για την επόμενη εξαετία (2000-2006). Το αποδείξαμε καταθέτοντας το Υπόμνημα «Ολυμπιάδα 2004 και Μεσσηνία» με τις προτάσεις μας για τα αναγκαιούντα αθλητικά έργα των Δήμων, (η Μεσσηνία έχει επιλεγεί ως προπονητικό κέντρο εν όψει της Ολυμπιάδας του 2004) καταθέτοντας τη δική μας πρόταση για το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, δημιουργώντας τον Ο.Π.Α.Ν.Α.Μ. (Οργανισμό Πολιτισμού Και Αθλητισμού της Ν.Α.) για το σχεδιασμό και τη διαχείριση του ετήσιου πολιτιστικού προγράμματος. Προωθούμε την έκδοση Πολιτιστικού Οδηγού και τη δημιουργία "Ηλεκτρονικού Πολιτιστικού Πάρκου Μεσσηνίας". Τα έργα μας δεν στερούνται μελετητικής επάρκειας και ωριμότητας. Απαιτούμε από την κρατική διοίκηση αυτά που δικαιούται η Μεσσηνία. Πρέπει να ανατραπεί η πορεία της τελευταίας δεκαετίας που ήταν πορεία συρρίκνωσης και μαρασμού του Νομού. Επιβάλλεται να γίνουν άλματα προόδου και ανάπτυξης·

1. Να ολοκληρωθεί η Εθνική Οδός Καλαμάτας-Τρίπολης. Ένα χρόνιο αίτημα κατοίκων και φορέων. Ταχεία πρόσβαση στα μεγάλα αστικά κέντρα, άρση της απομόνωσης του τόπου.

2. Ευελπιστούμε στην αποπεράτωση του οδικού μας δικτύου ώστε να πετύχουμε ισόρροπη ανάπτυξη ορεινού-πεδινού όγκου.

3. Ένα μεγάλο αναπτυξιακό έργο για το Νομό μας είναι η αξιοποίηση της Ιονίου Οδού με τη θαλάσσια σύνδεση της Μεσσηνίας με την Κρήτη. Εμείς ως Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση με την αγάπη και την έμπρακτη προσφορά των Μεσσηνίων πετύχαμε την ακτοπλοϊκή σύνδεση της Μεσσηνίας με την Κρήτη. Φιλοδοξούμε η "Μυρτιδιώτισσα" να ανοίξει νέους τουριστικούς και εμπορικούς δρόμους, να συμβάλλει στην τουριστική και οικονομική ανάπτυξη. Ο τουρισμός αποτελεί κεφάλαιο στην αναπτυξιακή προσπάθεια της Μεσσηνίας. Η Μεσσηνία διαθέτει σημαντικά φυσικά πλεονεκτήματα, αρχαιολογικούς χώρους, παραδοσιακούς οικισμούς, τοπικές πολιτιστικές δραστηριότητες. Ο Νομός μπορεί να εξελιχθεί σε έναν ισχυρό πόλο έλξης της τουριστικής δραστηριότητας.

4. Παρακολουθούμε τις δράσεις της διοικούσας επιτροπής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και περιμένουμε με αγωνία τις προτάσεις της. Συμμετέχουμε σε αυτήν την Παμπελοποννησιακή προσπάθεια, Για εμάς η ανώτατη εκπαίδευση είναι δημόσιο αγαθό και δημόσια ευθύνη. Το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου πρέπει να εξασφαλίζει πιστοποίηση και ποιότητα σπουδών σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.

5.·Στον αγροτικό τομέα προσπαθούμε να ενημερώνουμε τους παραγωγούς, εκδίδοντας έντυπα, να συνδράμουμε στην ποιότητα, την πιστοποίηση και την τυποποίηση των αγροτικών μας προϊόντων. Συνεργαζόμαστε με την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών, με το Επιμελητήριο Μεσσηνίας, στα πλαίσια του Πολιτιστικού Οδοιπορικού "Οι δρόμοι του Λαδιού και της Ελιάς". Τα περιθώρια της Ν.Α. παρέμβασης και άσκησης ουσιαστικής πολιτικής στον αγροτικό τομέα είναι ελάχιστα.

6. Στον Εκπαιδευτικό τομέα η πρόταση της Ν.Α. την οποία υιοθέτησε το Υπουργείο Παιδείας είναι ένα εξαθέσιο δημοτικό σχολείο σε κάθε Καποδιστριακό Δήμο, πολυδύναμες περιφερειακές σχολικές μονάδες. Σε κάθε Δήμο μια πλήρη σχολική μονάδα με ολοήμερο σχολείο. Έτσι έγινε το εξαθέσιο Δημοτικό Σχολείο Δυτικής Μάνης και από την επόμενη σχολική χρονιά όπως μας διαβεβαίωσε το Υπουργείο Παιδείας θα λειτουργήσει το εξαθέσιο Δημοτικό Σχολείο Κάμπου του Δήμου Αβίας. Σκοπός μας είναι να παρέχεται καλύτερη εκπαίδευση στα παιδιά της Μεσσηνίας αλλά και να γίνουν πόλος έλξης νέων ανθρώπων, οι Καποδιστριακοί Δήμοι.

7. Μας απασχολεί η αξιοποίηση των ορεινών όγκων και των δασικών εκτάσεων. Έχουμε ήδη διαμαρτυρηθεί στο Υπ. Γεωργίας, γιατί αν και έχει αναθέσει μελέτες που αφορούν 35 ορεινές περιοχές της χώρας, με στόχο τη συγκράτηση του πληθυσμού και την οικονομική τους ανασυγκρότηση καμία περιοχή της Μεσσηνίας δεν περιλήφθηκε σε αυτές τις μελέτες.

8. Καταβάλουμε προσπάθεια ώστε να βελτιώσουμε τις παρεχόμενες υπηρεσίες της Ν.Α. στον πολίτη. Δημιουργήσαμε το Κέντρο Πληροφόρησης των Πολιτών, συντάξαμε και θέσαμε σε εφαρμογή το Χάρτη Δικαιωμάτων του Πολίτη για τη Ν.Α. Πιστεύουμε ότι η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών έχει άμεση σχέση όχι μόνο με την ανάπτυξη αλλά κυρίως με την ποιότητα της ανάπτυξης.

Φίλες και Φίλοι Μανιάτες,

η Μεσσηνιακή Μάνη είναι το κόσμημα των Ανατολικών ορίων του Ν. Μεσσηνίας. Εγώ όμως που κατάγομαι από τη Μάνη γνωρίζω καλά ότι στους Μανιάτες αρέσουν οι σταράτες κουβέντες και τα ξεκάθαρα λόγια. Η Μάνη έχει τα δικά της μεγάλα και μικρά προβλήματα. Η Ν.Α.Μ συνεργαζόμενη με τους Δήμους αλλά και όλους τους Μανιάτικους συλλόγους και φορείς στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της, ττροσπαθεί για τη Μάνη. Γνωρίζουμε ότι η πολιτιστική, τουριστική αναβάθμιση του Νομού, ολοκληρώνεται με την αξιοποίηση και την ανάδειξη της Ιστορικής Μάνης. Έχουμε εξασφαλίσει από το Περιφερειακό Πρόγραμμα 200.000.000 για το δρόμο Καλαμάτα - Αρεόπολη. Προωθούμε το δρόμο Παναγία Γιάτρισσα - Μηλέα, συνεργαζόμαστε για το δασικό χωριό του Ταϋγέτου κ.λπ.)

Με την ευκαιρία αυτού του συνεδρίου καλούμε όλους εσάς τους Μεσσήνιους Μανιάτες και Μανιάτισσες σε συστράτευση.

Ζητούμε την ενεργό συμμετοχή σας και τις ιδέες σας. Ζητούμε τη συμβολή σας σε μια προσπάθεια για να δημιουργήσουμε έναν τόπο αντάξιο της ιστορίας του και του πολιτισμού του.

Βενετία Ι. Λιακουνάκου
Εκπρόσωπος Ν. Α. Μεσσηνίας


 Πρόεδρος Π.Ε.Γ.Μ. ] Παλλακωνική Ένωση ] Εν. Απ. Μανιατών ] κ. Τζαννετάκης ] Δ. Πειραιά ] Ν.Α. Λακωνίας ] [ Ν.Α. Μεσσηνίας ] Δ. Αβίας ] Δ. Λεύκτρου ] Δ. Γυθείου ] κ. Κουτσιλιέρης ] κ. Σαΐτας ] κ. Σ. Καλαντζάκου ] κ.Π. Σκανδαλάκης ] κ. Παν. Μελάς ] Αν. Νομ. Πειραιά ] κ. Γεωργόπουλος ] Σύλλογος ΚΡΑΝΑΗ ] Σύλλογος ΔΙΡΟΣ ] κ Κοκκινάκης ] Ψήφισμα ] Δελτίο Τύπου ]