Κεντρική Σελίδα
Προηγούμενη

Ομιλία Παναγιώτη Σκανδαλάκη, βουλευτή Ν. Λακωνίας της Ν.Δ.

ΚΥΡΙΕ ΠΡΟΕΔΡΕ ΤΗΣ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ
ΚΥΡΙΕΣ ΚΑΙ ΚΥΡΙΟΙ ΣΥΝΕΔΡΟΙ
ΑΓΑΠΗΤΟΙ Συμπατριώτες και Συμπατριώτισσες

Είμαι πράγματι ευτυχής , που η ευγενική σας πρόσκληση , μου έδωσε την ευκαιρία, να βρεθώ , σήμερα κοντά σας .

Με μεγάλη χαρά και ιδιαίτερη συγκίνηση , αποδέχτηκα την πρόσκληση αυτή των διοργανωτών.

Γιατί είναι γνωστοί, οι ευγενικοί σκοποί, οι δημιουργικές πρωτοβουλίες και οι καινοτόμες δράσεις , τόσο της Πανελλήνιας Ένωσης Γυναικών Μάνης, όσο και της Παλλακωνικής Ομοσπονδίας Ελλάδος – Εξωτερικού.

Γιατί είναι γνωστές, οι συνεχείς προσπάθειες, που καταβάλουν , ώστε , να διατηρηθεί αναλλοίωτη , η ιστορική μας ταυτότητα και η αθάνατη πολιτιστική μας κληρονομιά.

Συμπατριώτες και συμπατριώτισσες,
Η παρουσία της Μάνης στην Ιστορική πορεία του Έθνους μας από την αρχαιότητα έως σήμερα υπήρξε καταλυτική.

Από τον δύσβατο και απρόσιτο αυτό τόπο , αναδείχθηκαν μεγάλες πνευματικές, πολιτικές και στρατιωτικές προσωπικότητες.

Οι κάτοικοί του, φημισμένοι, για την ανδρεία τους , την πολεμική τους ικανότητα και την αγάπη τους για την ελευθερία, έδωσαν πάντα βροντερό παρών, σε όλους του αγώνες του Έθνους, με αποκορύφωμα την έναρξη της επανάστασης του 1821, από την Αρεόπολη στις 17 Μαρτίου.

Αλλά και στο Μακεδονικό Αγώνα, παρόντες οι Μανιάτες! Και στην Κρήτη! Και οπουδήποτε τους ζήτησε η Πατρίδα προσέτρεξαν με ενθουσιασμό και πάθος!

Αναμφισβήτητα , η διαχρονική πορεία της Μάνης είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με όλες τις μεγάλες στιγμές του Ελληνικού Έθνους και είναι γραμμένη ανεξίτηλα, με το αίμα των Μανιατών και των Μανιατισσών.

Κανείς δεν δικαιούται να την ξεχνά !

Κανείς δεν δικαιούται να μην την σέβεται!

Δυστυχώς αλλά το Ελληνικό Κράτος δείχνει να την αγνοεί. Η Μάνη σήμερα είναι από τις πλέον φτωχές περιοχές της Ευρώπης. Η αγνωμοσύνη και η εγκατάλειψη είναι η ανταμοιβή για την μεγαλειώδη προσφορά της.

Όσο και αν ακούγεται παράλογο , στον 21ο αιώνα , υπάρχουν περιοχές στην Μάνη, που οι κάτοικοι, δεν έχουν νερό να πιουν. Ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες το φαινόμενο παίρνει εφιαλτικές διαστάσεις.

Αλλά να ήταν μόνο αυτό! Το οδικό δίκτυο, που διατρέχει την περιοχή, με επιείκεια μπορεί να χαρακτηριστεί κάκιστο.

Οι υποδομές σε αποχετεύσεις και αρδευτικά δίκτυα , σχεδόν ανύπαρκτες .

Η τουριστική ανάπτυξη υποτυπώδης, σε σχέση με τις δυνατότητες που προσφέρει το φυσικό περιβάλλον.

Αρχαιότητες, Βυζαντινοί Ναοί και Παραδοσιακοί οικισμοί ιδιαίτερου κάλους, πλήρως εγκαταλελειμμένοι.

Υπάρχει στο Δυρό το καλλίτερο και ομορφότερο λιμναίο σπήλαιο του κόσμου και κινδυνεύει να καταστραφεί.

Πραγματικά παρακολουθούμε ένα σκηνικό, που αποπνέει ερήμωση και εγκατάλειψη.

Δίκαια αναρωτιέται κανείς, πως μπορεί να αναπτυχθεί μια περιοχή με τέτοιες συνθήκες.

Κατά καιρούς, έχουμε ακούσει από κάποιους μεγαλόσχημους Κυβερνητικούς παράγοντες, να χαρακτηρίζουν την Μάνη, σαν ανοικτό Μουσείο, σαν το πιο αρχέγονο διατηρημένο κομμάτι της Ελλάδας και σαν την Ιστορική συνέχεια του Ελληνισμού.

Χορτάσαμε από μεγάλα λόγια και υποσχέσεις.

Η Μάνη απαιτεί πλέον έργα.

Μια Νέα Εποχή ανοίγεται μπροστά μας , αν θέλουμε την Μάνη ικανή, να ανταποκριθεί με επιτυχία στις απαιτήσεις της, επιβάλλεται, η ενεργοποίηση και η συνεργασία όλων μας. Ο καθένας από τη θέση που κατέχει, θα πρέπει να καταβάλει μεγάλες προσπάθειες, για να καλυφθεί το χαμένο έδαφος.

Περιθώρια για άλλες καθυστερήσεις δεν υπάρχουν.

Θα πρέπει να διεκδικήσουμε δυναμικά, την άμεση δρομολόγηση των έργων υποδομής, ειδικότερα από το Γ’ ΚΠΣ, που θα επιτρέψουν στην Μάνη, να ατενίσει το μέλλον με πίστη και αισιοδοξία.

Πιστεύω, πως είναι εύθηνη όλων μας ,να συνενώσουμε τις δυνάμεις μας, ώστε να ανοίξουμε διάπλατα το δρόμο της επιτυχίας, της προκοπή, της προόδου και της ευημερίας για την Μάνη.

Καλωσορίζω λοιπόν ,την συνάντηση μας στο 1ο Μανιάτικο Συνέδριο και Εύχομαι από τα βάθη της καρδιάς μου, να αποτελέσει αρχή νέου και δημιουργικού ξεκινήματος για το μέλλον και να ανοίξει νέες προοπτικές ανάπτυξης για την Μάνη.

Πιστεύοντας πως το συνέδριό αυτό, θα είναι γόνιμο και δημιουργικό.

Ευχαριστώ για την τιμητική σας πρόσκληση,
συγχαίρω τους οργανωτές, καθώς και όλους τους συνέδρους και εύχομαι σε όλους, ατομική και οικογενειακή ευτυχία.

Καλή επιτυχία στις Εργασίες σας.
Σας Ευχαριστώ πολύ.


Πρόεδρος Π.Ε.Γ.Μ. ] Παλλακωνική Ένωση ] Εν. Απ. Μανιατών ] κ. Τζαννετάκης ] Δ. Πειραιά ] Ν.Α. Λακωνίας ] Ν.Α. Μεσσηνίας ] Δ. Αβίας ] Δ. Λεύκτρου ] Δ. Γυθείου ] κ. Κουτσιλιέρης ] κ. Σαΐτας ] κ. Σ. Καλαντζάκου ] [ κ.Π. Σκανδαλάκης ] κ. Παν. Μελάς ] Αν. Νομ. Πειραιά ] κ. Γεωργόπουλος ] Σύλλογος ΚΡΑΝΑΗ ] Σύλλογος ΔΙΡΟΣ ] κ Κοκκινάκης ] Ψήφισμα ] Δελτίο Τύπου ]