Κεντρική Σελίδα
Προηγούμενη

Χαιρετισμός του προέδρου της ΠΑΛΛΑΚΩΝΙΚΗΣ ΕΝΩΣΕΩΣ  Κωνσταντίνου Μπεκιάρη

Εκ μέρους της Παλλακωνικής Ενώσεως - Ομοσπονδίας Λακωνικών Σωματείων -- Ελλάδος και Εξωτερικού, σας ευχαριστώ και εγώ θερμά για την παρουσία σας στο 1ο Μανιάτικο Συνέδριό μας, που, όπως είναι γνωστό, σκοπόν έχει, αφενός την προβολή της μοναδικής πολιτιστικής κληρονομιάς μας, αφετέρου την ανάδειξη των προβλημάτων της περιοχής και την προσπάθεια αντιμετώπισής των, ώστε ο χώρος αυτός να δικαιωθεί κάποτε για την σημαντική συμβολή του στην πορεία του Ελληνισμού, τόσον κατά το παρελθόν όσον και πρόσφατα.

Αυτή η καταξιωμένη από την ιστορία προσφορά του νομού Λακωνίας είναι βέβαιο ότι δεν έτυχε της ανάλογης προσοχής και ενδιαφέροντος εκ μέρους της Πολιτείας, και σήμερα θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι σχεδόν εγκαταλελειμμένη, με άπειρα οικονομικά και όχι μόνον προβλήματα (Δημογραφικά, Κοινωνικά, Πολιτιστικά κ.λ.π.) ώστε ν' αποτελεί τον ουραγό της σύγχρονης Ελλάδος.

Βεβαίως ο χαρακτηρισμός αυτός δεν μπορεί να είναι ούτε δικός μου. ούτε υπερβολικός, αφού είναι αποτέλεσμα στοιχείων - δεικτών ευημερίας - που συγκρινόμενα με άλλων νομών ή με το σύνολον της χώρας, αναδεικνύουν την απογοητευτικήν για την πατρίδα μας πραγματικότητα.

Μέσα στον λίγο αυτόν χρόνο που έχει καθιερωθεί και που όλοι μας πρέπει να σεβαστούμε για την ομαλή λειτουργία και επιτυχία των εργασιών του Συνεδρίου, περιορίζομαι ν’ αναφέρω μερικούς μόνο δείκτες, που αφορούν στον Νομό μας σε σύγκριση με το μέσο όρο ολόκληρης της χώρας, διότι δυστυχώς δεν έχομε συγκεκριμένους δείκτες για τη Μάνη - αφού. όπως είναι γνωστό, η Μάνη ανήκει και στους δυο Νομούς, ενώ κατά τη γνώμη μου θα έπρεπε, κατ' εξαίρεση, ν' αποτελεί μια Διοικητική Ενότητα (ίσως Επαρχείο), δεδομένου ότι παρουσιάζει ενιαία ιστορική - οικονομική και πολιτιστική ζωή και ταυτότητα.

1) Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν του Νομού μας (Ί999) ανήλθε σε 2,54 εκατ. έναντι 3,64 εκατ. της χώρας, ήτοι έχομε σε ποσοστό το 70% όλης της χώρας που τον κατατάσσει στην 47η θέση μεταξύ των 52 Νομών της Ελλάδος.
2) Είναι ο -τελευταίος Νομός μεταξύ των Νομών της Πελοποννήσου.
3) Υπάρχουν 48 μαθητές Σχολείων (Δημοτικών και Γυμνασίων) ανά 1.000 κατοίκους έναντι 65 του μέσου όρου της χώρας μας και πάλι είμαστε 48η σειρά και
4) Ο Νομός μας βρίσκεται στην 1η σειρά του μέσου, όρου των τροχαίων ατυχημάτων της χώρας μας.

Θα μου επιτρέψετε ακόμη να αναφέρω περιληπτικά τα κυριότερα προβλήματα του Νομού μας, τα οποία άλλωστε έχουν καταχωρισθεί πρόσφατα και στο Περιοδικό «ΛΑΚΩΝΙΚΑ» από τον εκλεκτό συμπατριώτη μας Νομικόν κ. Παύλο Λαγιάκο, μέλος της Ενώσεώς μας.

Η Ανάπτυξη του Τουρισμού θωρείται βασική προϋπόθεση για να περάσει η ιδιαίτερη πατρίδα μας σε αναπτυξιακή δυναμική με σημαντικά ευνοϊκά αποτελέσματα. Όμως για την επίτευξη του στόχου αυτού πρέπει να επιλυθούν τα συνοπτικώς αναφερόμενα παρακάτω προβλήματα:

• Το κακό και αντιαναπτυξιακό οδικό δίκτυο 
• Η ύδρευση της περιοχής της Μάνης και του Ζάρακα.
• Η προστασία, αξιοποίηση, ανάδειξη και προβολή των αρχαιολογικών χώρων και μνημείων.
• Η κατασκευή Μουσείων.
• Η προστασία, αξιοποίηση, ανάδειξη και προβολή παραδοσιακών χώρων και ιδιαίτερου φυσικού κάλλους τόπων.
• Η κατασκευή λιμενικών έργων
• Η ενθάρρυνση και ενίσχυση εκ μέρους της πολιτείας της ιδιωτικής πρωτοβουλίας για την κατασκευή έργων εξυπηρέτησης τουριστών.

Πέραν των ανωτέρω θεμάτων τα προβλήματα διαβίωσης των κατοίκων της Λακωνίας συνοψίζονται στα εξής:
• Μέτρα αγροτικής και γεωργικής υποδομής
• Ενίσχυση των μεταποιητικών μονάδων και βιοτεχνιών επεξεργασίας γεωργικών προϊόντων
• Κίνητρα για δημιουργία Βιομηχανιών που θα επεξεργάζονται, κατά το πλείστον, εγχώρια προϊόντα.
• Ενθάρρυνση με χρηματικές, εκ μέρους της πολιτείας, επιδοτήσεις καταλλήλων καλλιεργειών.
• Κατασκευή του αποστραγγιστικού έργου του Ευρώτα.
• Μέτρα προστασίας και ενίσχυσης της αλιείας και γενικά του ενάλιου πλούτου
• Βιολογικοί καθορισμοί βοθρολυμάτων
• Υγεία - αθλητισμός - πολιτιστικά κέντρα - περιβάλλον.
Το σοβαρό και σε όλους γνωστό και επίκαιρο θέμα της ιδρύσεως Πανεπιστημιακών Σχολών και Τ.Ε.Ι. στη Σπάρτη.

Παρά την απαισιόδοξη σήμερα πραγματικότητα όμως, έχω τη γνώμη αλλά και την πεποίθηση ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις για την βελτίωση της σημερινής κατάστασης και για μια ανοδική πορεία που θα δώσει στο Νομό μας την αρμόζουσα θέση, εφ' όσον. πέραν των προσπαθειών που καταβάλλονται από τους θεσμικούς εκπροσώπους του Νομού μας, κινητοποιηθούν καταλλήλως, υπό εμπνευσμένη πρωτοβουλίας, όλες οι Κοινωνικές, Πολιτικές, Πνευματικές κλπ. δυνάμεις του χώρου μας, που ασφαλώς δεν μας λείπουν, μακράν από τοπικές ή προσωπικές φιλοδοξίες συντονισμένα, με όραμα την αγάπη προς τον τόπο μας. Η ίδρυση Πανεπιστημιακών Σχολών π.χ. θα μπορούσε νομίζω ν' αποτελέσει μια δίκαιη καταξίωση.

Όπως ανέφερα και στο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Λακωνικών Σωματείων Ηνωμένων Πολιτειών και Καναδά που έλαβε χώρα στη Σπάρτη το παρελθόν έτος και μέσα σ αυτή την προοπτική, έχω την γνώμη ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση, όχι μόνον μπορεί να παίξει ουσιαστικό ρόλο, αλλά και να ακολουθήσει μια πρωτοποριακή πρωτοβουλία με συμμετοχή και συντονισμό της Νομαρχιακής αυτοδιοίκησης για διαδημοτική συνεργασία, μέσα στα πλαίσια της τοπικής Ενώσεως Δήμων και Κοινοτήτων, δημιουργώντας μια αναπτυξιακή εταιρεία η οποία θα στελεχωθεί από ειδικούς επιστήμονας με σκοπό τη σύνταξη προγραμμάτων και Μελετών και προώθησή τους για τμηματική υλοποίηση, συμφωνά με τις σύγχρονες μεθόδους, από τους καθ’ ύλην· αρμόδιους φορείς (Πολιτεία - Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση - Τοπική Αυτοδιοίκηση - Ευρωπαϊκή Ένωση εν’ όψει και του Γ’ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης για την περιφέρεια), ή και από την ιδιωτική πρωτοβουλία, αφού είναι φανερό ότι η βούληση αλλά και οι δυνατότητες της πολιτείας είναι περιορισμένες. Και αφού μιλάμε για ιδιωτική πρωτοβουλία, πρέπει να χαιρετίσουμε και να επαινέσουμε τις προσπάθειες όλων όσων συνετέλεσαν στην εξαγγελθείσα απόφαση για δημιουργία του 3ου Μουσικού Μεγάρου της Ελλάδος στη Σπάρτη, η υλοποίηση της οποίας θα αναβαθμίσει σημαντικά τη Λακωνία.

Βέβαια όπως πληροφορηθήκαμε ήδη , η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση ίδρυσε σχετική εταιρεία η οποία όμως περιλαμβάνει μόνον 1-2 Δήμους και όχι το σύνολο των Δήμων της Νομαρχίας, που όπως είναι, γνωστό υπάρχουν μεταξύ των Δήμων ουσιαστικές διαφορές, όπως ορεινοί απομονωμένοι και «ξεχασμένοι» Δήμοι (Γερονθρών - Σμύνους - Πελλάνας κλπ.) και Δήμοι με εξάρτηση από γεωργική δραστηριότητα (Ασωπού - Έλους - Κροκεών - Φάριδος). Η αναπτυξιακή προσπάθεια για το Νομό. είναι βέβαιο ότι θα επηρεάσει και την ιστορική Μάνη.

Τέλος, αφού ευχηθώ και πάλι την καλήν επιτυχία των εργασιών του Συνεδρίου, θέλω να ευχαριστήσω θερμά τον τ. πρωθυπουργό μας κ. Τζαννή Τζανετάκη, ο οποίος ως γνωστόν εξετέλεσεν τα υψηλά του καθήκοντα με απόλυτη επιτυχία σε μία κρίσιμη για την πατρίδα μας περίοδο, και εδέχθη να παραστεί και να κηρύξει την έναρξη του Συνεδρίου μας. Ευχαριστώ ακόμη, τον άξιον Μανιάτην Δήμαρχόν μας, κ Χρήστον Αγραπίδην. ο οποίος έθεσε από την αιγίδα του Δήμου το Συνέδριο αυτό και να τον παρακαλέσω - όπως και όλους τους Μανιάτες συνεργάτες του - να επισπεύσουν τις ενέργειες και να υλοποιήσουν την σχετικήν απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την κατασκευή του ανδριάντα του αρχηγού της επανάστασης του 1821 Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη και τοποθέτησής του σε θέση ανάλογη των προσφερθεισών υπηρεσιών προς την πατρίδα υπό του ιδίου και της οικογενείας του.

Θεωρώ ότι τόσον η Πλατεία Κοραή όσον και η Πλατεία Τερψιθέας διαθέτουν καταλλήλους χώρους για την τοποθέτηση του συγκεκριμένου ανδριάντα. Επίσης ευχαριστώ θερμά όλα τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου και ιδιαίτερα την πρόεδρο καθηγήτρια κ. Γεωργία Ξανθάκη – Καραμάνου, συγχαίρω το Διοικητικό Συμβούλιο της «ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΕΝΩΣΗΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΜΑΝΉΣ» και ιδιαίτερα την δραστήρια Πρόεδρό της κ. Γιώτα Ρίτσου - Σκλαβούνου για την εξαιρετική αυτή πρωτοβουλία και να παρακαλέσω θερμά όλους τους εκπροσώπους των τόσο αξιόλογων λοιπών Λακωνικών Σωματείων ν’ αναλάβουν ανάλογες πρωτοβουλίες, που είναι βέβαιο ότι θα συμβάλουν θετικά στην προβολή της αδικημένης πατρίδος μας.

Η ΠΑΛΛΑΚΩΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ - Ομοσπονδία θα βρίσκεται πάντα κοντά στα Μέλη της - Σωματεία και θα βοηθήσει με όλες της τις δυνάμεις

Σας Ευχαριστώ.


Πρόεδρος Π.Ε.Γ.Μ. ] [ Παλλακωνική Ένωση ] Εν. Απ. Μανιατών ] κ. Τζαννετάκης ] Δ. Πειραιά ] Ν.Α. Λακωνίας ] Ν.Α. Μεσσηνίας ] Δ. Αβίας ] Δ. Λεύκτρου ] Δ. Γυθείου ] κ. Κουτσιλιέρης ] κ. Σαΐτας ] κ. Σ. Καλαντζάκου ] κ.Π. Σκανδαλάκης ] κ. Παν. Μελάς ] Αν. Νομ. Πειραιά ] κ. Γεωργόπουλος ] Σύλλογος ΚΡΑΝΑΗ ] Σύλλογος ΔΙΡΟΣ ] κ Κοκκινάκης ] Ψήφισμα ] Δελτίο Τύπου ]