Αρχική Ιστορία Δήμοι - Χωριά Ήθη - Έθιμα Μοιρολόγια Ποίηση Απόδημοι Αρχιτεκτονική
Εκκλησίες Κάστρα Ταΰγετος Χλωρίδα Πανίδα Σπήλαια Προϊόντα Άρωμα Μάνης
Δημιουργοί Απόψεις Εκδρομές Σύλλογοι Σύνδεσμοι Wallpaper Περιεχόμενα Βιβλιογραφία

Προηγούμενη

Επικοινωνία

Φυσιογνωμία

pentadaktilos.jpg (48698 bytes)Μεταξύ των Νομών Μεσσηνίας και Λακωνίας βρίσκεται ένα από τα μεγαλύτερα και ομορφότερα βουνά της Ελλάδας, ο Ταΰγετος. Αρχίζει από το οροπέδιο της Μεγαλόπολης και καταλήγει στο ακρωτήριο Ταίναρο σε μήκος 110 χμ. Το πλάτος του στο ποιο πλατύ σημείο περίπου στη μέση είναι 29χλμ. Το εμβαδόν αυτής της επιφάνειας ανέρχεται σε 2.544.000 στρέμματα. Μαζί με τον Πάρνωνα είναι οι παλαιότερες περιοχές της Πελοποννήσου.

Δύο φαράγγια χωρίζουν τον Ταΰγετο, το ένα της «Μεγάλης Λαγκάδας», που χωρίζει το Βόρειο από τον Κεντρικό Ταΰγετο στο ύψος του χωριού Τρύπη και το δεύτερο στη περιοχή Αρεόπολη - Κότρωνας που χωρίζει τον Κεντρικό από το Νότιο Ταΰγετο και ονομάζεται Σαγγιάς.

Στο βόρειο Ταΰγετο υπάρχουν μικρές κορυφές: Ξεροβούνα (1.852μ.), Νεραϊδόβραχος (1.784μ.), Λεπενού (1.733μ.) κ.ά. Στο Κεντρικό Ταΰγετο βρίσκονται οι ψηλότερες κορφές του: Προφήτης Ηλίας (2407μ.), Σιδηρόκαστρο (2.228μ.), Χαλασμένο βουνό (2.204μ.), Βασιλικό Βουνό (2.100μ.), Σπανακάκι (2.098μ.), Νεραϊδοβούνα (2.031μ.), Άη Γιώργης (2019μ.), η Ζίζιαλη (1468μ.) κ.ά. Στο Νότιο Ταΰγετο, το Σαγγιά, η ψηλότερη κορφή του έχει υψόμετρο 1.217μ., ενώ υπάρχουν και μικρότερες κορυφές: Προφήτης Ηλίας της Φραγκούλιας (1.137μ.), Προφήτης Ηλίας στον Πύργο Δυρού (1.079μ.), οροπέδιο του Νικολακάκου σε υψόμετρο 866μ. μεταξύ Κίττας - Λάγειας - Ολυμπιών με απαράμιλλη φυσική ομορφιά κ.ά.

t13_pir.jpg (39678 bytes)Στη ψηλότερη κορφή του βουνού στο Προφήτη Ηλία, στέκει το ομώνυμο άσκεπο εκκλησάκι, που εορτάζει στις 19 και 20 Ιουλίου οπότε πραγματοποιείται Θεία Λειτουργία, από το Παπά που έρχεται από τα Τσέρια. Κάθε χρόνο πλήθος πιστών για να τιμήσει το Προφήτη, ανεβαίνει τη κορφή που ξεχωρίζει για το πυραμιδοειδές σχήμα της και είναι ορατή από τη πλευρά της Σπάρτης και από τη περιοχή της Καρδαμύλης.

taig16.JPG (44341 bytes)Δείχνει σαν μια καλοβαλμένη πέτρινη πυραμίδα ακουμπισμένη θαρρείς από θεϊκό χέρι, ένας τέλειος Κώνος. Έτσι από τα πανάρχαια χρόνια δόθηκε η αφορμή να ονομάζεται η περιοχή αυτή από την οποία φαίνεται ο Ταΰγετος, και μάλιστα η χαρακτηριστική αυτή κορυφή του ΛΑΚΩΝΙΑ (δηλ. Λα—κώνος). Στα αρχαία λάας, λάς είναι η πέτρα και κατ' επέκταση η γη ή η περιοχή εξ’ ου και ΛΑΟΣ (δηλ. Λα—ος) επομένως αυτοί οι άνθρωποι που κατοικούν σε μια περιοχή είναι ο λαός της περιοχής αυτής.

Το επιβλητικό βουνό δεσπόζει στη περιοχή και το ακρωτήριο Ταίναρο, κατάληξη της οροσειράς του Ταϋγέτου και της Μάνης, είναι το νοτιότερο σημείο της ηπειρωτικής Ελλάδας και Ευρώπης. Σε απόσταση 62 μιλίων ΝΔ του ακρωτηρίου μετρήθηκε το μεγαλύτερο βάθος όλης της Μεσογείου (4.850 μ.).


Ονομασία Ταϋγέτου ] Κώστας Ουράνης ] [ Φυσιογνωμία ] Γεωμορφολογία ] Χλωρίδα-Πανίδα ] Πηγές ] Διαδρομές ] Φαράγγια ] Άγιος Δημήτριος ] Αρχαία Βασιλική οδός ] Εκκλησάκι Πρ. Ηλίας ] Εκκλησάκι - Ιστορία ] Ηλιακές Θεότητες ] Οι φωτιές στη κορφή ] Πυραμίδα κορυφής ] Διανυκτέρευση (κορφή) ] Διανυκτέρευση φωτο 1 ] Διανυκτέρευση φωτο 2 ] φωτο Καταφύγιο-Κορφή ] Ανάβαση κορφής 2002 ] Σπήλαιο Άλμπανο ] Σπήλαιο Αρμίτσα ] Ποιήματα Ταϋγέτου ] Πρόγραμμα Ανάπτυξης ]