Αρχική Ιστορία Δήμοι - Χωριά Ήθη - Έθιμα Μοιρολόγια Ποίηση Απόδημοι Αρχιτεκτονική
Εκκλησίες Κάστρα Ταΰγετος Χλωρίδα Πανίδα Σπήλαια Προϊόντα Άρωμα Μάνης
Δημιουργοί Απόψεις Εκδρομές Σύλλογοι Σύνδεσμοι Wallpaper Περιεχόμενα Βιβλιογραφία

Προηγούμενη

Επικοινωνία

ΓΝΩΡΙΣΤΕ την ΑΡΧΑΙΑ ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΟΔΟ της ΜΑΝΗΣ

(ΤΟ ΦΑΡΑΓΓΙ ΤΟΥ ΒΥΡΟΥ)

του Δρ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΜΠΑΖΙΓΟΥ

Κάθε οδοιπορικό σ΄ αυτό το κομμάτι της γης που λέγεται Μάνη, φτάνει για να καταλάβει κανείς το διαφορετικό του τοπίου, για να νοιώσει διαφορετικά, όμορφα, ψυχογαλήνια. Ένα από τα κομμάτια αυτά είναι το φαράγγι του Βυρού, η αρχαία «Βασιλική Οδός» που βρίσκεται στην καρδιά της Δυτικής Μάνης. Ο μεγάλος αριθμός των φυτικών και ζωϊκών οργανισμών που το κατακλύζουν, η ποικιλομορφία του αναγλύφου και οι μνήμες και τα μνημεία που βρίσκονται παντού από τα αρχαία χρόνια μέχρι τα τωρινά του δίνουν μια οντότητα σπουδαία, η οποία είναι για μας μια πολύτιμη κληρονομιά.

taig26.JPG (28233 bytes)Ένας τρόπος να γευτεί κανείς και να νοιώσει δικιά του αυτή την κληρονομιά είναι να διαβεί το μονοπάτι που ακολουθεί για μια μεγάλη απόσταση τη φυσική οδό του ρέματος, αυτού του Φαραγγιού του Βυρού.

Ιστορικά το ρέμα του Βυρού χρησιμοποιήθηκε στην αρχαιότητα ως δρόμος προς την Λακωνία. Τη φυσική ροή του ρέματος πιστεύεται ότι ακολουθούσε η αποκαλούμενη Βασιλική Οδός που συνέδεε την Σπάρτη με την Καρδαμύλη. Τον δρόμο αυτό χρησιμοποιούσαν οι Σπαρτιάτες για να προσεγγίσουν το μόνο και κύριο λιμάνι τους αυτό της Καρδαμύλης όταν όλα τα πλησιέστερα λιμάνια τους είχαν αποσπαστεί από την κυριαρχία των Ελευθερολακώνων όταν αυτοί είχαν κυριαρχήσει στη νότια Λακωνία.

xir_gefiri.jpg (82292 bytes)Η Βασιλική οδός ξεκινούσε από το Ξεροκάμπι της Λακωνίας, στην αρχαία πολυγωνική γέφυρα, περνούσε πλησίον των Πενταυλών, ανηφόριζε στον Άγιο Δημήτρη του δάσους Βασιλικής, κατέβαινε στα Πριγιόνια, την Κακιά Σκάλα, την Καπιάλα, την Πλήχωλη, το Σουντενίκο, το Μακρύ Πλάγιο, το Διλάγκαδο και ακολουθώντας την κοίτη του ρέματος από τα Ακόνια, τα Κλούμπίνιτσα, του Κούση, τον Παχύ Ίσκιο, την Τροσκονά, τη Λοζίτσα, τη Χώρα και τα Τσέρια και την Αγ. Σοφία κατέληγε στην Καρδαμύλη.

Αυτό το δρόμο πέρασε όταν διέσχισε τον Ταϋγετο ο γιός του Αχιλλέα Πύρρος, ανεβαίνοντας στη Σπάρτη για να παντρευτεί την αντάξια σε ομορφιά Ερμιόνη, κόρη της Ωραίας Ελένης και του Μενελάου. Τον ίδιο δρόμο πρέπει να χρησιμοποίησε και ο Αριστομένης για να εισβάλει στην πεδιάδα του Ευρώτα κατά τους Μεσσηνιακούς πολέμους. Από το δρόμο αυτό πήρε και το όνομα του το Δάσος της Βασιλικής (Οδού).

gournitsa_spilaio1.JPG (61927 bytes)Η φυσική οδός του φαραγγιού χρησιμοποιήθηκε και ως διάδρομος μετάδοσης μηνυμάτων. Η ανάγκη για έγκαιρη ειδοποίηση και προστασία των κατοίκων της ενδοχώρας κατά τους μεσαιωνικούς χρόνους από τις επιδρομές των πειρατών, ανάγκασε τους κατοίκους να κατασκευάσουν σε σπηλιές, στα απόκρημνα πρανή, λίθινες κατασκευές σε θέσεις ώστε να εξασφαλίζεται η οπτική μετάδοση του σήματος από σκοπό σε σκοπό, φτάνοντας έτσι μέχρι τα βάθη της ενδοχώρας. Στα χρόνια της τουρκοκρατίας και της γερμανικής κατοχής τα ίδια τα παρατηρητήρια χρησίμευσαν ως καταφύγια σε κυνηγημένους.

Ιδιαίτερης αρχαιολογικής και πολιτιστικής αξίας είναι οι δύο Βυζαντινές Ι.Μονές του Λυκακίου και του Σωτήρα, του 14ου μ.Χ. αιώνα κάτω από στις Κάλυβες και η λαξευτή από πέτρα Αγία Σοφία στο χείλος του φαραγγιού πλησίον του Πετροβουνίου.

Τα τελευταία χρόνια την πρώτη Κυριακή μετά το Δεκαπενταύγουστο ο Σύλλογος Εξωχωριτών και ο Σύλλογος Μανιατών δίνουν την ευκαιρία στα μέλη και στους φίλους τους όλοι μαζί να γευτούν αυτή τη διάβαση και να βιώσουν την εμπειρία αυτής της σπουδαίας διαδρομής αναπολώντας την ιστορία καθώς διαβαίνουν αφήνοντας τις αισθήσεις τους να πλανώνται μέσα στις οσμές, τα χρώματα, τα σχήματα, τις υφές, τα τοπία, την κινητικότητα των όντων και την στατικότητα των μη όντων που ωστόσο και αυτά ο χρόνος τα μεταβάλει. Δίνουν την ευκαιρία σε όλους να ξεχάσουν τα μικρά που μας χωρίζουν και μας στενοχωρούν για να νοιώσουν την κοινή και σπουδαία κληρονομιά μας, αυτή της Ταϋγέτιας δημιουργίας.

taig_vasiliki.jpg (35488 bytes)Η πεζοπορία αρχίζει από το δάσος της Βασιλικής από το Δασικό Φυλάκιο στην πλατεία του Αγίου Παντελεήμονα στη θέση Δράκος και είναι καθοδική. Οι πεζοπόροι διανύουν μια απόσταση 11,2 χιλιόμετρα και τερματίζουν στα Κολιμπετσέϊκα του Εξωχωρίου. Το μήκος της διαδρομής μέχρι την Καρδαμύλη είναι 16,3 χιλιόμετρα. Ο χρόνος που απαιτείται μέχρι τα Κολυμπετσέϊκα είναι έξι (6) ώρες, για το λόγο αυτό πρέπει όλοι να έχουν παγούρι με νερό για να πίνουν και να το γεμίζουν από τις δύο πηγές που θα συναντήσουν στη διαδρομή. Βέβαια και μεμονωμένες παρέες μπορούν να κάνουν την διάβαση αν έχουν κάποιο οδηγό.

Περισσότερες πληροφορίες παρέχονται από τον πρόεδρο του Συλλόγου Εξωχωριτών κ. θεόδ. Μπασέα τηλ. 0721 24353 από τον Ταμία του Συλλόγου Μανιατών κ. Αντων. Μπαρμπαγιαννάκο τηλ. 0721 73794 & 73114 και τον Πρόεδρο του Συλλόγου Μανιατών κ. Παναγιώτη Μπαζίγο τηλ. 0721 93460.


Ονομασία Ταϋγέτου ] Κώστας Ουράνης ] Φυσιογνωμία ] Γεωμορφολογία ] Χλωρίδα-Πανίδα ] Πηγές ] Διαδρομές ] Φαράγγια ] Άγιος Δημήτριος ] [ Αρχαία Βασιλική οδός ] Εκκλησάκι Πρ. Ηλίας ] Εκκλησάκι - Ιστορία ] Ηλιακές Θεότητες ] Οι φωτιές στη κορφή ] Πυραμίδα κορυφής ] Διανυκτέρευση (κορφή) ] Διανυκτέρευση φωτο 1 ] Διανυκτέρευση φωτο 2 ] φωτο Καταφύγιο-Κορφή ] Ανάβαση κορφής 2002 ] Σπήλαιο Άλμπανο ] Σπήλαιο Αρμίτσα ] Ποιήματα Ταϋγέτου ] Πρόγραμμα Ανάπτυξης ]