Αρχική Ιστορία Δήμοι - Χωριά Ήθη - Έθιμα Μοιρολόγια Ποίηση Απόδημοι Αρχιτεκτονική
Εκκλησίες Κάστρα Ταΰγετος Χλωρίδα Πανίδα Σπήλαια Προϊόντα ’ρωμα Μάνης
Δημιουργοί Απόψεις Εκδρομές Σύλλογοι Σύνδεσμοι Wallpaper Περιεχόμενα Βιβλιογραφία

Προηγούμενη

Επικοινωνία

Πηγές του Ταΰγετου

Τα ασβεστολιθικά πετρώματα του Ταΰγετου είναι πορώδη και τα νερά της βροχής και του χιονιού που κάθε χρόνο διαπερνούν τα έγκατα του βουνού, σχηματίζουν πηγές σε διάφορα σημεία, με το νερό των οποίων δροσίζονται οι περαστικοί.

Σημαντικές πηγές είναι της Αγίας Μαρίνας στην ’ρνα, που στην πλατεία της βρίσκεται ένα από τα μεγαλύτερα πλατάνια στην Ελλάδα με περίμετρο 13μ. και ύψος 30μ. Ακόμα οι πηγές «Πενταυλοί», «Μαγγανιάρη», «’η-Γιάννη» της Τρύπης, «’η Δημήτρη» του δάσους της Βασιλικής, «Μουζιά» κ.ά.

Μεταλλικές πηγές
(Από την εργασία του Γεωλόγου Δημ. Α. Κισκύρα, «Ο ορυκτός πλούτος της Μάνης και γενικώτερα της Λακωνίας» ανάτυπο εκ των Λακωνικών Σπουδών, Τ. Θ’ (1988), σσ. 117 - 132)

t_maganiari1.JPG (100100 bytes)Οι πηγές αυτές είναι γνωστότερες ως ιαματικές, επειδή το νερό τους χρησιμοποιείται κατά κάποιο τρόπο για θεραπευτικούς σκοπούς, δηλαδή για λουτροθεραπεία ή για πόση. Στη Μάνη έχουμε τρεις κατηγορίες μεταλλικών πηγών, όλες τους μάλιστα έχουν κρύα νερά, που σημαίνει ότι δεν έρχονται από μεγάλα βάθη.

1. Χλωριονατριούχες πηγές. Όπως δείχνει το όνομά τους οι πηγές αυτές περιέχουν μαγειρικό αλάτι (Na C) πάνω όμως από ένα γραμμάριο ανά λίτρο. Μια τέτοια πηγή είναι κοντά στο Γύθειο, στη θέση «Στερνάκλες», με θεραπευτικές ιδιότητες στο στομάχι και το κυκλοφοριακό σύστημα.

2. Σιδηρούχες πηγές. Οι πηγές αυτές περιέχουν σίδηρο, 1/100 γρ. ανά λίτρο και χρησιμοποιούνται για αναιμίες και για τα νεφρά. Επειδή όμως το νερό αυτό αλλοιώνεται πολύ γρήγορα, πρέπει να πίνεται επί τόπου. Τέτοια πηγή είναι στο Σκουφομύτη, του Δήμου Γυθείου.

3. Αλατούχες ή πικροπηγές. Οι πηγές αυτές που βρίσκονται κοντά στη θάλασσα, περιέχουν εκτός από χλωριούχο νάτριο και θειϊκό μαγνήσιο, που έχει καθαρτικές ιδιότητες. Έτσι οι πηγές αυτές είναι γνωστές ως «Τσιρλονέρια» όπως αυτή στη Τσεροβά. Στην ίδια κατηγορία υπάγονται και τα γλυφά νερά στις παράκτιες και παραθαλάσσιες πηγές του Δυτικού Ταϋγέτου, στον ’γιο Δημήτριο Σελίνιτσας, στη Στούπα και στον Αλμυρό, όπου ακόμα και σήμερα οι επισκέπτες πραγματοποιούν λασπόλουτρα.

t_gian.JPG (79254 bytes)
Μαγγανιάρη

Πενταυλοί
kelefa_vrisi_2.JPG (47172 bytes)
Κελεφά Οιτύλου

’γιος Δημήτρης Βασιλικής


Ονομασία Ταϋγέτου ] Κώστας Ουράνης ] Φυσιογνωμία ] Γεωμορφολογία ] Χλωρίδα-Πανίδα ] [ Πηγές ] Διαδρομές ] Φαράγγια ] ’γιος Δημήτριος ] Αρχαία Βασιλική οδός ] Εκκλησάκι Πρ. Ηλίας ] Εκκλησάκι - Ιστορία ] Ηλιακές Θεότητες ] Οι φωτιές στη κορφή ] Πυραμίδα κορυφής ] Διανυκτέρευση (κορφή) ] Διανυκτέρευση φωτο 1 ] Διανυκτέρευση φωτο 2 ] φωτο Καταφύγιο-Κορφή ] Ανάβαση κορφής 2002 ] Σπήλαιο ’λμπανο ] Σπήλαιο Αρμίτσα ] Ποιήματα Ταϋγέτου ] Πρόγραμμα Ανάπτυξης ]