Κεντρική σελίδα
Επάνω

 

Σπήλαια Διρού - Οι πρώτοι Εξερευνητές

Ο μόνος (παλαιός) επιζών αυτόπτης μάρτυς

Συνέντευξη στο Νίκο Καλαποθαράκο

Ο Μπάρμπα Κώστας, ένας από τα 12 παιδιά του Παναγιωτάκη Κοιλάκου (Γερασιμάκου) και της Αρχοντούλας.

Όπως πάντα ο σεμνός, παντογνώστης Κώστας Σαμπατακάκης με πληροφόρησε ποιος είναι αυτόπτης μάρτυς των πρώτων εξερευνήσεων του Σπηλαίου. Έτσι πήγαμε μαζί και βρήκαμε το μπάρμπα Κώστα τον Κοιλάκο (Γερασιμάκο), ο οποίος μας αναφέρει με μεγάλη διαύγεια και ισχυρή μνήμη τα αδιάψευστα στοιχεία των πρώτων εξερευνήσεων και εξιστορεί τα γεγονότα:

- Μας είχε πει ο πατέρας μου ο Παναγιωτάκης ότι πρώτος είχε μπει ο Πετρούνης Αραπάκης φοιτητής τότε 26-27 ετών το 1894 και το 1896 μπήκε μέσα ο πατέρας μου. Το 1928 μπήκε ο αδελφός μου ο Κυριάκος ο οποίος ήταν ιδιαίτερα ανήσυχος και παρατηρούσε. Κείνη τη φορά μπήκε μέσα μαζί με τον Ανάργυρο τον Κόντραρα και τον μικρό αδερφό μου το Βασίλη Κοιλάκο τότε γράψανε και τα ονόματά τους.

Και ως είπαν βρήκαν και το όνομα του Πετράκη Αραπάκη. Μπήκαν με λυχνάρια (φανάρια) και σπόγγους. Μπήκαν το πρωί και νύχτωσε η μάνα μου λέει στο πατέρα μου. Τα παιδιά δεν μαζευτήκανε τι έγινε; Κατέβηκε ο αδερφός μου ο Γιώργος και έριχνε ντουφεκιές απ' έξω από την τρύπα της σπηλιάς να τον ακούσουν και μπήκε μέσα προς αναζήτηση να τους βρει. Ο μικρός μου αδερφός ο Βασίλης μας εξιστορούσαν ότι έλεγε. Εγώ νυστάζω θάναι νύχτα, τελικά βγήκαν στις 2 το πρωί!

Το 1935 μπήκε μέσα ο ίδιος ο μπάρμπα Κώστας Κοιλάκος (Γερασιμάκος) ο μόνος παλιός αυτόπτης μάρτυς, μαζί με τον αδερφό του τον Αντώνη και το μεγαλύτερο αδερφό Κυριάκο τον Ανάργυρο τον Κουτράρο και άλλοι.

Περιγραφή της εισόδου-διαδρομής

Μπήκαμε έρποντας στην αρχή και γύρω στα 85 μέτρα βγήκαμε στη πρώτη λίμνη εκεί που είναι τώρα οι βάρκες. Μαζί μας εκτός από φανάρια είχαμε και σπόγγους που ανά 15 μέτρα τους δέναμε να μη τους κόψει καμμία νυχτερίδα ή ποντικός. Εισχωρήσαμε αρκετά βαθειά, έκανε ψύχρα και κρυώναμε.

Το 1941-42 μπήκε μέσα πάλι για πολλοστή φορά ο Κυριάκος που είναι ο πατέρας του Τάκη Γερασιμάκου, ο Αντωνάκος, ο Θεοδωρουλάκος ή Μητσάκος, ο οποίος ήταν χονδρός και δεν μπορούσε να περάσει μέσα από τις τρύπες και γύρισε πίσω. Ο Πετρούνης ή Αραπάκης είχε μπει κι άλλες φορές με Αρεοπολίτες και Πυργιώτες νέους.

Το 1965, εγώ, ο Λεωνίδας, ο Αντωνάκος που ήταν λοχαγός, μπήκαμε μέσα μαζί με την Πετροχείλου ο Λ. Αντωνάκος μου είπε, Κώστα αν δεν ήμουν αξιωματικός να προσβάλλω το σώμα των αξιωματικών θα γύριζα πίσω. Φτάσαμε εκεί που έχει ανοίξει σήμερα η πύλη της πρώτης λίμνης, έχω μπει δύο φορές.

Η Πετροχείλου όταν με τη τεχνική διάνοιξη έφτασε στα ονόματα, ήθελε να τα σβύσει αλλά ο αδερφός μου ο Κυριάκος και εγώ, τις τονίσαμε ότι, όχι δεν πρέπει να τα σβύσουμε.

Το χερσαίο τμήμα το βρήκε ο αδερφός μου ο Κυριάκος που είχε μπει πολλές φορές (50 και πάνω φορές) και είχε γυρίσει όλα τα μέρη. Σε κάποιο σημείο είδε αντηλιά στη λίμνη.

Ο Μπάρμπα Κώστας ο Σαμπατακάκης μας λέει:

Το 1935 μπήκαν πολλοί μαζί, ο αδερφός μου, ο Νίκος Σαμπατακάκης, ο γνωστός έμπειρος Κυριάκος Κοιλάκος και τα αδέρφια του Γιώργος, Νικήτας, Αντώνης, Κώστας Βασίλης και άλλοι. Ο αδερφός μου ο Νίκος έφερε στο σπίτι ένα σταλαγμίτη που έμοιαζε σαν κουνουπίδι και τον έδωσε στο Βουλευτή τον Πετροπουλάκη το Μήτσο.

Αυτά για την αλήθεια από αυτόπτες μάρτυρες Απομένει τώρα μια ευθύνη: ΝΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΗΣΩ ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ και τις χρονολογίες αν δεν τα έχουν σβήσει. Προσκαλώ και παρακαλώ δημοσίως όποιος αυτόπτης μάρτυρας γνωρίζει οτιδήποτε ιστορικό για τα σπήλαια να προσπαθήσουμε μαζί να κρατήσουμε ατόφια γνήσια την ιστορία τους και να την δημοσιεύσουμε. Είναι ένα θέμα που μας αφορά όλους.

Πρέπει να κρατήσουμε τη πραγματική ιστορία του τόπου μας από τις ζωντανές αφηγήσεις των φίλων μας συμπατριωτών μας. Δεν έχει σημασία μόνο ποιος είναι ο πρώτος ή ο τελευταίος αυτόπτης μάρτυς αλλά το σπουδαιότερο είναι όλοι μαζί Πυργιώτες, Χαριάτες, Αρεοπολίτες κ.ά. να διατηρήσουμε την αλήθεια, την ιστορία της Μάνης.

Σημείωση: Μετά την παρουσίαση του πρώτου άρθρου για τα σπήλαια Διρού, μίλησα με τον αυτόπτη μάρτυρα τον Σπύρο τον Καλαποθάκη, ο οποίος μαζί με το Κουρή τον Ανδρεάκο, που ήταν μαζί στη πρώτη εξερεύνηση επίσης ήταν και ο Θεόδωρος ο Ξιφαράς. Ενώ ανέφεραν το περιστατικό ότι ήθελε να μπει και ο καθηγητής ο γνωστός Δημήτρης Σεκούρης, αλλά ήταν χονδρός δεν τον χωρούσε και τον έβγαζαν ανάποδα έξω. Επίσης είχαν γίνει από την παραπάνω ομάδα Καλαποθάκη Σπύρο, Κουρή Ανδρεάκο, Ξιφαρά Θεόδωρο, Γιωργάκη Κοιλάκο, Σαμπάτη Σαμπατακάκη, Γιώργο Θεοδωρακάκο και άλλες φορές εξερεύνηση της σπηλιάς με κατασκευή σχεδίας με σαμπρέλες για να περνούν τις λίμνες!

Αυτά για τη ζώσα αλήθεια.


Μανιάτικα Επώνυμα ] Μέγας Ναπολέων ] Διασπορά Μανιατών ] Ταίναρον 1... ] Ταίναρον 2... ] Καταγωγή Βενιζέλου 1 ] Αρχαιότητες... ] Καταγωγή Βενιζέλου 2 ] Σπήλαια Διρού 1 ] Αρεόπολη-Μελέτη 1 ] Οι Μανιάτες ] Ο Αρός ] Αρεόπολη-Μελέτη 2 ] [ Σπήλαια Διρού 2 ] Αλλόφυλοι στη Μάνη ] Ανάπτυξη Δήμων ] Ετυμολογία ονομάτων ] Κότρωνας ] Ξαρμάτωμα ] Νόστιμον Ήμαρ ] Αληθινή Ιστορία Διρού ] Η Ψυχή της Μάνης ] Ταινάριος άνθρωπος ] 590 τραγούδια ] Η Μάνη στο ΙΝΤΕΡΝΕΤ ] Από το βάθος... ] Η μάνα μας... ] Μάνη και Καλαμάτα ] Νομός Μάνης ]