Κεντρική σελίδα
Επάνω

 

Η ΕΤΥΜΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΟΝΟΜΑΤΩΝ «ΛΑΚΩΝΙΑ - ΛΑΚΕΔΑΙΜΟΝΙΑ»

Απλά και κατανοητά από τον απλό κοσμάκη, θα γράψω δυο αράδες: Πολλά έχουν γραφτεί για την προέλευση του ονόματος της Λακωνίας μα τα περισσότερα αν όχι όλα σταμάτησαν στους μύθους των αρχαίων Ελλήνων. Μία εύκολη λύση ετυμολόγησης είναι η προέλευση από τις λέξεις «λάκκος» και «δαίμων», ίσως να έχει κάποια βάση σκεπτόμενοι την εύφορη πεδιάδα του Ευρώτα σαν δαίμων = θείον = σεβαστόν λάκκο, ανάμεσα στα βουνά του Ταΰγετου και του Πάρνωνα. Όμως θα προχωρήσω παραπέρα και θα τοποθετήσω την κυριολεκτική ετυμολόγηση των λέξεων «Λακωνία και Λακεδαίμονα». Προέρχονται από τρεις αρχαίες λέξεις, λας = που σημαίνει λίθος, πέτρα, κώνος και δαίμων = θεός, σεβαστός, το θείον. Δηλαδή «ο θείος κωνικός λίθος». Με την ετυμολόγηση αυτή γίνεται αναφορά για την κωνική κορυφή του Ταΰγετου, που λατρεύτηκε από τους αρχαίους, είναι ο περίφημος Ταλετός, που έμεινε στους Μανιάτες με την λέξη ο ντάλε - ο ψηλός, και ντάλια μεσημέρι, όταν ο ήλιος μεσουρανεί.

Υπήρξαν και ορισμένοι που έγραψαν ότι η κωνική κορυφή του Ταΰγετου είναι μία κατασκευασμένη από τους αρχαίους Έλληνες πυραμίδα, αυτό φαίνεται πολύ τραβηγμένο εκτός αν την σμίλεψαν οι Τιτάνες. Γι’ αυτό θα τους παραπέμψω στους αιώνιους, μεγάλους κατασκευαστές, τον χρόνο και τα στοιχεία της φύσης, που την σμίλεψαν, γιατί εκεί συναντιούνται οι καιροί και μαλώνουν για την κυριαρχία του καθενός. Επειδή οι πλευρές της έτσι κι αλλιώς δεν είναι ίσες και επειδή οι αρχαίοι ημών πρόγονοι κυριολεκτούσαν όταν έδιναν μία ονομασία γι' αυτό την είδαν σαν κώνο, όπως άλλωστε όλες τις κορυφές των βουνών.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΡΗΓ. ΜΠΑΤΣΙΝΙΛΑΣ


Μανιάτικα Επώνυμα ] Μέγας Ναπολέων ] Διασπορά Μανιατών ] Ταίναρον 1... ] Ταίναρον 2... ] Καταγωγή Βενιζέλου 1 ] Αρχαιότητες... ] Καταγωγή Βενιζέλου 2 ] Σπήλαια Διρού 1 ] Αρεόπολη-Μελέτη 1 ] Οι Μανιάτες ] Ο Αρός ] Αρεόπολη-Μελέτη 2 ] Σπήλαια Διρού 2 ] Αλλόφυλοι στη Μάνη ] Ανάπτυξη Δήμων ] [ Ετυμολογία ονομάτων ] Κότρωνας ] Ξαρμάτωμα ] Νόστιμον Ήμαρ ] Αληθινή Ιστορία Διρού ] Η Ψυχή της Μάνης ] Ταινάριος άνθρωπος ] 590 τραγούδια ] Η Μάνη στο ΙΝΤΕΡΝΕΤ ] Από το βάθος... ] Η μάνα μας... ] Μάνη και Καλαμάτα ] Νομός Μάνης ]