Κεντρική σελίδα
Επάνω

 

Οι Δήμοι της Μάνης και η Ανάπτυξη τους

Η ευθύνη των πολιτικών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των Φορέων

Παρακολουθώντας την εξέλιξη της περιοχής των Μανιάτικων δήμων από την μεταπολίτευση μέχρι σήμερα έκανα και εγώ με τη σειρά μου τη θλιβερή διαπίστωση ότι η περιοχή μας έχει έναν από τους χαμηλότερους δείκτες ανάπτυξης πανελλαδικά.

Δυστυχώς τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής μας τα οποία είναι σημαντικά δεν τα προέβαλαν όπως θα τους άξιζε οι θεσμικοί παράγοντες της περιοχής και του νομού μας.

Συγκριτικά πλεονεκτήματα της Μάνης:

α) ιστορία

β) πολιτιστική κληρονομιά

γ) φυσικό περιβάλλον

Τρεις είναι οι θεσμικοί παράγοντες που ευθύνονται για την υποβάθμιση της Μάνης, α) Πολιτικοί Μανιάτες, β) Τοπική Αυτοδιοίκηση, γ) Οι φορείς της περιοχής.

Η πολιτική των πολιτικών

Είμαι υποχρεωμένος σήμερα κρίνοντας ασφαλώς εκ του αποτελέσματος να εκτιμήσω ότι οι πολιτικοί του νομού εκλεγμένοι και μη όλων των κομμάτων δεν έκαναν το χρέος τους ως όφειλαν για την ανάπτυξη της Μάνης. Είναι ανάγκη έστω και καθυστερημένα να καταθέσουν ολοκληρωμένη αναπτυξιακή πρόταση για το Νομό και για κάθε Δήμο του νομού μας. Σήμερα στην εποχή των προγραμματισμένων οικονομιών, με την Ελλάδα στην ΟΝΕ, είναι αδιανόητο ο ρόλος του βουλευτή να μην είναι πολιτικός αλλά να εξαντλείται σε μικρορουσφέτια, γκρίνιες αντιπολιτευτικές και άλλες ξεπερασμένες δήθεν δράσεις. Άποψη μου είναι ότι όλοι οι βουλευτές όλων των κομμάτων πρέπει να είναι οι ουσιαστικότεροι συνεργάτες των δημάρχων στην πορεία της ανάπτυξης της Μάνης.

Δήμοι: μικρές κυβερνήσεις στην Ευρώπη αλλά και στην Ελλάδα της Ευρώπης

Κεντρικός άξονας της ανάπτυξης σήμερα είναι η τοπική αυτοδιοίκηση. Είναι γνωστό ότι στην Ευρώπη της οποίας είμαστε μέλος εδώ και πολλά χρόνια οι Δήμοι είναι μικρές κυβερνήσεις. Αυτοί σχεδιάζουν και αναπτύσσουν τις περιοχές τους. Σε ορισμένες μάλιστα χώρες, με ευθύνη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. εισπράττονται ακόμη και οι φόροι και αποδίδουν ανάλογα με το πόσο εύρωστο είναι ένα μέρος στην Κεντρική εξουσία. Έτσι πορεύεται όλη η Ευρώπη μεταφέροντας πόρους από τις πλούσιες περιοχές στις λιγότερο ανεπτυγμένες. Ένα άλλο χαρακτηριστικό είναι ότι οι Δήμοι στην Ευρώπη συμμετέχουν ακόμη και στα εμπορικά δάνεια των επιχειρηματιών. Προκειμένου δηλ. να αναπτυχθεί μια περιοχή, το κράτος, ο δήμος και η τράπεζα (με μικρό ποσοστό) χρηματοδοτούν τον επιχειρηματία, ο οποίος πληρώνει μόνο την οικονομοτεχνική μελέτη στην τράπεζα. Όλα αυτά βέβαια με τη λογική ότι ο επιχειρηματίας πρέπει να επιτύχει ώστε να απασχολήσει ανέργους και ως γνωστόν όσο περισσότερα κερδίζει τόσο περισσότερους φόρους θα πληρώνει στο Δήμο.

Σήμερα και στην Ελλάδα οι Δήμοι εξελίσσονται σε αυτό το μοντέλο διαχείρισης. Καποδιστριακοί Δήμοι - Β' και Γ' Βαθμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης - εκχώρηση αρμοδιοτήτων από την κεντρική εξουσία καθώς και χρηματοδοτήσεις. Αντιλαμβάνεται λοιπόν κανείς τις υψηλές προδιαγραφές που θα πρέπει να έχει ένα Δημοτικό Συμβούλιο και πολύ περισσότερο ένας Δήμαρχος.

Οι Δημοτικοί Άρχοντες πρέπει να έχουν τη γνώση αφενός και το προσόν του επιτυχημένου μάνατζερ αφετέρου.

Ο ρόλος των οργανωμένων ενεργών πολιτών, φορείς. Επιμελητήριο, επιστημονικοί σύλλογοι και πολιτιστικοί σύλλογοι

Είναι ανάγκη όλοι οι κοινωνικοί φορείς να πλαισιώνουν με τη γνώση, την εμπειρία και τη δράση τους τον Δήμο. Η κοινωνία των πολιτών είναι ο τελικός αποδέκτης των υπηρεσιών του κάθε Δήμου γι' αυτό και πρέπει να συμμετέχει ενεργά στο αναπτυξιακό πρόγραμμα του κάθε Δήμου.

Ο Δήμος να ξεκινήσει με ημερίδες για την ανάπτυξη της περιοχής μας

Προτείνω στους Δήμαρχους να οργανώσουν ημερίδες με θέμα την ανάπτυξη του Δήμου τους. Έτσι θα δώσουν την ευκαιρία στους βουλευτές των κομμάτων, στους φορείς της περιοχής, στις προσωπικότητες και επιστήμονες, απ' όποιο χώρο και αν προέρχονται, να τοποθετηθούν με γνώση και με ευθύνη.

Δύο είναι τα ερωτήματα:

α) Τι ανάπτυξη θέλουμε;

β) Πώς θα την επιτύχουμε;

Οι Μανιάτες πρέπει να συμφωνήσουμε σε δύο πράγματα· το ένα είναι τι είδους ανάπτυξη θέλουμε και πώς θα την επιτύχουμε. Δεν έχει δυνατότητες επιτυχίας τίποτε αν προηγουμένως δεν σχεδιασθεί σωστά και ολοκληρωμένα. Τέλος και οι τοπικές εφημερίδες οφείλουν να προβάλλουν την ανάπτυξη του τόπου μας. Προσωπικά πιστεύω ότι οι Μανιάτισσες και οι Μανιάτες με γνώση και με σχέδιο θα τα καταφέρουμε.

Κυριακουλάκος Σωτήρης Διοικητ. Υπάλ. ΗΛΠΑΠ


Μανιάτικα Επώνυμα ] Μέγας Ναπολέων ] Διασπορά Μανιατών ] Ταίναρον 1... ] Ταίναρον 2... ] Καταγωγή Βενιζέλου 1 ] Αρχαιότητες... ] Καταγωγή Βενιζέλου 2 ] Σπήλαια Διρού 1 ] Αρεόπολη-Μελέτη 1 ] Οι Μανιάτες ] Ο Αρός ] Αρεόπολη-Μελέτη 2 ] Σπήλαια Διρού 2 ] Αλλόφυλοι στη Μάνη ] [ Ανάπτυξη Δήμων ] Ετυμολογία ονομάτων ] Κότρωνας ] Ξαρμάτωμα ] Νόστιμον Ήμαρ ] Αληθινή Ιστορία Διρού ] Η Ψυχή της Μάνης ] Ταινάριος άνθρωπος ] 590 τραγούδια ] Η Μάνη στο ΙΝΤΕΡΝΕΤ ] Από το βάθος... ] Η μάνα μας... ] Μάνη και Καλαμάτα ] Νομός Μάνης ]