Κεντρική σελίδα
Επάνω

 

ΚΟΤΡΩΝΑΣ - ΜΑΝΗ

Η Τευθρώνη που κατέχει τη θέση του σημερινού Κότρωνα είναι σημαντική σκάλα της Ανατολικής Μάνης, την οποία πολλοί χρησιμοποιούν ως αφετηρία για την από θαλάσσης επικοινωνία με την παραλία της Νοτιότερης Μάνης.

Οι πολίχνες της Μάνης είναι αναμφισβήτητο πως και μεταξύ τους επικοινωνούσαν ευκολότερα από τη θάλασσα παρά από την ξηρά. Ο Παυσανίας νοτιότερα του Κότρωνα επισκέφτηκε μόνο παραλιακές πολίχνες πάντοτε με πλοίο. Στον Κότρωνα το λεγόμενο «νησί» του Σκοπά συνδεόταν πάντοτε με ισθμό προς την παραλία του χωριού, αποτελώντας έτσι χερσόνησο μήκους 300 περίπου μέτρων.

Η χερσόνησος αυτή είναι βέβαιο πως κατοικούνταν από τα πρωτοελλαδικά χρόνια (πριν από το 2000 π.Χ.) ίσως και από τα νεολιθικά, βρέθηκαν όστρακα όλων των περιόδων της χαλκής εποχής, οψιανοί και ταφές σε πιθάρια.

Από τη χερσόνησο αυτή προέρχεται ένα προ πολλού γνωστό επιτύβμιο επίγραμμα όπου εμφανίζεται η νεκρή Σωσικράτεια να θρηνεί, γιατί προτού να γεννήσει πέθανε, παίρνοντας μαζί της το βρέφος που έτσι δεν πρόλαβε να δει το «γλυκό φως της ζωής». Στα σπίτια του σημερινού Κότρωνα είναι εντοιχισμένες επιγραφές και αρχιτεκτονικά μέλη της αρχαίας πόλης. Παρά την Νότια είσοδο μιας παλαιάς μικρής εκκλησίας (Υπαπαντής), στο κεντρικό δρόμο του χωριού, φαίνεται ακόμα άριστα διατηρούμενο δωρικό κιονόκρανο, από δωρικό ναό μικρών διαστάσεων.

Έχουν επισημανθεί πολλοί αρχαίοι λίθοι, επίσης μωσαϊκά δάπεδα υστερορωμαϊκών χρόνων. Στη χερσόνησο του Σκοπά είχε βρεθεί φορητός βωμός της ύστερης αρχαιότητας και άλλα ευρήματα.

Οι κάτοικοι της αρχαίας Τευθρώνης - σημερινού Κότρωνα - παρουσίαζαν ως οικιστή τον Αθηναίο Τεύθραντα και λάτρευαν από τους θεούς ιδιαίτερα την Άρτεμη Ισσωρίαν. Στην Ανατολική παρυφή του Κότρωνα υπάρχει από την αρχαιότητα η «Ναΐα Πηγή» της οποίας το όνομα φέρει ο σημερινός Σύλλογος του Κότρωνα.

Σήμερα ο Κότρωνας είναι καταπράσινο ωραίο χωριό, κυριολεκτικά ένας ελαιώνας πάνω στη θάλασσα, με άφθονο νερό δικό του, δίκτυο υδρεύσεως για όλα τα σπίτια και οικισμούς.

Είναι χωριό Στρατηγών. Ναυάρχων, Πτέραρχων, Εφοπλιστών, Επιστημόνων, Επιχειρηματιών κ. λ π.

Στον όρμο του Κότρωνα υπάρχει αξιόλογος αλιευτικός σταθμός και διαδοχικοί ορμίσκοι, όπου οι κάτοικοι του χωριού καθώς και οι επισκέπτες - Τουρίστες απολαμβάνουν την καταγάλανη θάλασσα.

Οι επισκεπτόμενοι από τη θάλασσα τον Κότρωνα έχουν μπροστά τους ένα φυσικό πίνακα ζωγραφικής με τις ελιές, τα υψηλόκορμα κυπαρίσσια, τις πορτοκαλιές και τις συκιές, αγριαμυγδαλιές και αγριαχλαδιές. τους Μανιάτικους πύργους και τους πετρόχτιστους οικισμούς της Κοινότητας.


Μανιάτικα Επώνυμα ] Μέγας Ναπολέων ] Διασπορά Μανιατών ] Ταίναρον 1... ] Ταίναρον 2... ] Καταγωγή Βενιζέλου 1 ] Αρχαιότητες... ] Καταγωγή Βενιζέλου 2 ] Σπήλαια Διρού 1 ] Αρεόπολη-Μελέτη 1 ] Οι Μανιάτες ] Ο Αρός ] Αρεόπολη-Μελέτη 2 ] Σπήλαια Διρού 2 ] Αλλόφυλοι στη Μάνη ] Ανάπτυξη Δήμων ] Ετυμολογία ονομάτων ] [ Κότρωνας ] Ξαρμάτωμα ] Νόστιμον Ήμαρ ] Αληθινή Ιστορία Διρού ] Η Ψυχή της Μάνης ] Ταινάριος άνθρωπος ] 590 τραγούδια ] Η Μάνη στο ΙΝΤΕΡΝΕΤ ] Από το βάθος... ] Η μάνα μας... ] Μάνη και Καλαμάτα ] Νομός Μάνης ]