Κεντρική σελίδα
Επάνω

 

ΜΕ ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ - Η ΨΥΧΗ ΤΗΣ ΜΑΝΗΣ

ΤΟΥ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ ΠΑΡ' ΑΡΕΙΩ ΠΑΓΩ ΣΤΑΥΡΟΥ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΑΚΟΥ

Είχε καθίσει στο μαγαζί του κυρ-Σαράντου και της κυρά Νότας στο Λιμένι. Έπινε το καφεδάκι του - σκέτο ελληνικό - και αναπολούσε. Αναπολούσε τα χρόνια που παιδί ακόμη ερχόταν εδώ με συμμαθητές του από το Γυμνάσιο της Αρεόπολης για να κολυμπήσουν και να μαζέψουν πεταλίδες. Δεν μπήκε ποτέ του στη θάλασσα ούτε τότε ούτε μετά. Κι όμως την λάτρευε, όχι με τη λατρεία του εραστή που ποθεί να βρεθεί στην αγκαλιά της ερωμένης του αλλά με την λατρεία προς το όσιο, το ιερό, το άγιο που όσο κι αν το λατρεύεις δεν τολμάς να το ψαύσεις. Η σχέση του αυτή με το υγρό στοιχείο παραμένει ίδια από τότε κι ας έχει περάσει την πρώτη δεκαετία του δεύτερου μισού του αιώνα.

Αγναντεύει γύρω του και παρατηρεί τις μεταβολές που έχουν επιφέρει στον τόπο ο χρόνος και ο άνθρωπος. Εδώ μπροστά χτίστηκαν πεζούλες, τοποθετήθηκαν σκέπαστρα, γιατί ο ήλιος δεν είναι πλέον φιλικός όπως τότε, και κατασκευάστηκαν καμπίνες για να αλλάζουν οι λουόμενοι. Πιο πέρα ένα σπίτι με μισογκρεμισμένο τον ένα από τους τέσσερις τοίχους του, σου δίνει την εντύπωση ότι σαρκάζει την φθορά στην οποία δεκάδες χρόνια τώρα αντιστέκεται. Πλάι αναπαλαιωμένα πετρόσπιτα, που χαίρεσαι να τα βλέπεις και πιο πάνω τουβλόσπιτα ντυμένα με σοβά σου δίνουν την εντύπωση πως είναι ξένοι επισκέπτες που ετοιμάζονται να εγκαταλείψουν τον τόπο. Πιο πάνω, για να έχει γενική εποπτεία του χώρου, το παλάτι του Πετρόμπεη (Πύργος και Πυργόσπιτο) αναπαλαιωμένο, όπως είναι, σε κάνει να περιμένεις να βγουν από τις πόρτες του Μανιατόπουλα με καριοφίλια και γιαταγάνια, έτοιμα για κάποια μάχη.

Απέναντι το Καραβοστάσι με μια αλματώδη οικοδομική ανάπτυξη και πιο πάνω το Μοναστήρι του Δεκούλου προσπαθεί ν' αντισταθεί στην φθορά του χρόνου κα την αδιαφορία των ανθρώπων για να θυμίζει πως εδώ γράφτηκε ιστορία. Ακόμη πιο πάνω το Οίτυλο απόδειξη της αδιάλειπτης συνέχειας του Ελληνισμού από τους Ομηρικούς χρόνους ως τις μέρες μας.

Ξαναγυρίζει το βλέμμα του εδώ μπροστά μέσα στον όρμο του Λιμενιού και αντικρίζει κότερα και καΐκια. Βάρκες ξύλινες και πλαστικές. Κουπιά και εξωλέμβιες. Το χθες και το σήμερα. Προσπαθεί να φαντασθεί το αύριο Το Λιμένι και τη Μάνη στην εποχή της παγκοσμιοποίησης. Τι θα μείνει και τι θα αλλάξει.

Πιστεύει πως κι αν αλλάξουν τα πάντα, σπίτια δρόμοι, μαγαζιά, βάρκες, προβλήτες. Ακόμη και οι άνθρωποι. Ένα θα μένει πάντα νέο, ζωντανό και αναλλοίωτο. Η Ψυχή της Μάνης.


Μανιάτικα Επώνυμα ] Μέγας Ναπολέων ] Διασπορά Μανιατών ] Ταίναρον 1... ] Ταίναρον 2... ] Καταγωγή Βενιζέλου 1 ] Αρχαιότητες... ] Καταγωγή Βενιζέλου 2 ] Σπήλαια Διρού 1 ] Αρεόπολη-Μελέτη 1 ] Οι Μανιάτες ] Ο Αρός ] Αρεόπολη-Μελέτη 2 ] Σπήλαια Διρού 2 ] Αλλόφυλοι στη Μάνη ] Ανάπτυξη Δήμων ] Ετυμολογία ονομάτων ] Κότρωνας ] Ξαρμάτωμα ] Νόστιμον Ήμαρ ] Αληθινή Ιστορία Διρού ] [ Η Ψυχή της Μάνης ] Ταινάριος άνθρωπος ] 590 τραγούδια ] Η Μάνη στο ΙΝΤΕΡΝΕΤ ] Από το βάθος... ] Η μάνα μας... ] Μάνη και Καλαμάτα ] Νομός Μάνης ]