Κεντρική σελίδα
Επάνω

 

590 παραδοσιακά Μανιάτικα τραγούδια Πανελλήνιας ακτινοβολίας

Ο ιστορικός συγγραφέας Αντώνης Ξεπαπαδάκος σε συνεργασία με τον ιδιοκτήτη του βιβλιοπωλείου και εκδότη «Αδούλωτη Μάνη» Γ. Δημακόγιαννη, παρουσιάζουν στο μανιάτικο κοινό και όπου γης λαογράφους κ.λπ. τη συλλεκτική συλλογή των Μανιάτικων Δημοτικών Τραγουδιών.

Μέχρι τώρα γνωρίζαμε ότι ο λαϊκός λόγος στη Μάνη ήταν το μοιρολόγι. Τώρα μαθαίνουμε ότι ήταν και το πανελλήνιας εμβέλειας δημοτικό τραγούδι. Όλοι γνωρίζουμε από τα παιδικά μας χρόνια τότε που η ελληνική επαρχία έσφυζε αγροτικής ζωής, τους γάμους, τις χαρές, το ψίκι λέγαμε τραγούδια και χορεύαμε μερόνυχτα!

Ο ίδιος ο συγγραφέας Αντώνης Ξεπαπαδάκος στα ερωτήματα μου ότι τα τραγούδια που αναφέρει στη Συλλογή τραγουδιούνται και σε άλλα μέρη, αλλά μάλλον το πρωτογενές στοιχείο δεν βρίσκεται στη Μάνη, αλλά σε άλλα μέρη της Ελλάδας και μεταφέρθηκαν από στόμα σε στόμα σε όλη την Ελλάδα άρα και στη Μάνη, μου το αναίρεσε ως εξής:

α) Η ενιαία έκφραση των δημοτικών τραγουδιών σταδιακά χάνει τη γεωγραφική προέλευση τους.

β) Η Μάνη η οποία έμεινε διαρκώς ελεύθερη και μπορούσε να γλεντάει και να χορεύει στις χαρές και στις γιορτές σε συνέχεια, είχε τις περισσότερες προϋποθέσεις να αναπτύξει το λαϊκό λόγο και το δημοτικό τραγούδι και όχι μόνο το μοιρολόι. Επειδή δε υπάρχει ποιητική φλέβα - τάση στη Μάνη επιβεβαιώνει επίσης την ύπαρξη δημοτικών τραγουδιών.

Η συλλογή των δημοτικών τραγουδιών είναι μοναδική και προτείνουμε να υπάρχει σε κάθε Μανιάτικο σπίτι.

Κεντρική διάθεση: Αρεόπολη «Αδούλωτη Μάνη» τηλ. 0733-53670 Γιώργος Δημακόγιαννης.


Μανιάτικα Επώνυμα ] Μέγας Ναπολέων ] Διασπορά Μανιατών ] Ταίναρον 1... ] Ταίναρον 2... ] Καταγωγή Βενιζέλου 1 ] Αρχαιότητες... ] Καταγωγή Βενιζέλου 2 ] Σπήλαια Διρού 1 ] Αρεόπολη-Μελέτη 1 ] Οι Μανιάτες ] Ο Αρός ] Αρεόπολη-Μελέτη 2 ] Σπήλαια Διρού 2 ] Αλλόφυλοι στη Μάνη ] Ανάπτυξη Δήμων ] Ετυμολογία ονομάτων ] Κότρωνας ] Ξαρμάτωμα ] Νόστιμον Ήμαρ ] Αληθινή Ιστορία Διρού ] Η Ψυχή της Μάνης ] Ταινάριος άνθρωπος ] [ 590 τραγούδια ] Η Μάνη στο ΙΝΤΕΡΝΕΤ ] Από το βάθος... ] Η μάνα μας... ] Μάνη και Καλαμάτα ] Νομός Μάνης ]