Κεντρική σελίδα
Επάνω

 

Εγκατάσταση αλλοφύλων στη Μάνη

Επειδή, πολλά λέγονται και γράφονται, για εγκατάσταση αλλόφυλων ενοίκων στην περιοχή της ΜΑΝΗΣ (οροσειρά Ταΰγετου), εκφράζω δια της εγκρίτου εφημερίδας σας αντίθετη άποψη και θέση.

Φαίνεται, ότι η προσπάθεια υποβάθμισης του Ελληνικού χώρου και των Ελλήνων, άρχισε από πολύ παλιά και αυτό, γιατί η αίγλη, η δόξα, η ιστορία και η πραγματικότητα, τρόμαζε και θάμπωνε τους εκάστοτε εξουσιαστές και τους επίδοξους εξουσιαστές.

Έτσι, πλήρωναν ή εξανάγκαζαν γραμματικούς και γραμματιζούμενους, να γράφουν και να διαδίδουν ψεύδη, ανακρίβειες και συκοφαντίες, πλαστογραφώντας ή διαστρεβλώνοντας γεγονότα και καταστάσεις.

Τα γραφτά τους χρησιμεύουν σήμερα σαν παλιά ψευτοσυμβόλαια (δήθεν αληθινά στοιχεία) για στήριξη προπαγανδιστικών προσπαθειών και παρουσίαση δεδομένων ανύπαρκτων.

Η Ελλάδα, και ειδικότερα η ΜΑΝΗ, είχε ανέκαθεν υπερπαραγωγή πληθυσμού (ανθρώπων) τους πλεονάζοντες των οποίων εξήγαγε παντοιοτρόπως στον Ελλαδικό και τον ευρύτερο Ελληνικό χώρο (Αίμο - Μικρασία - Ιταλία).

Οι Μανιάτες αυτοί ομογενείς σε περιπτώσεις κρίσιμες και συνθήκες αντίξοες, παλιννοστούσαν (επαναπατρισμός) στη γενέτειρά τους τη ΜΑΝΗ (το ίδιο συμβαίνει και σήμερα).

Ο Ελληνισμός, όσο οι Έλληνες επικρατούσαν, άπλωνε και σε αδυναμία μάζευε. Στη διαδικασία του μαζέματος όσοι κατέληγαν στον Ελλαδικό χώρο δεν ήταν άλλοι από ομογενείς Α’...Β’...Ω' γενιάς με λίγο παραφθαρμένη γλώσσα και κάποιες ξενόφερτες συνήθειες (αυτό θα επαναληφθεί σε περίσταση κρίσης στους χώρους όπου διαβιούν ομογενείς).

Όπως τα παιδιά σε περίπτωση κινδύνου θυμούνται ή και τρέχουν προς τη μάνα τους, έτσι και οι ομογενείς στην πατρίδα τους (γενέτειρα).

Αυτοί που ήρθαν από το βορρά (Αίμο) και εγκαταστάθηκαν στη Μάνη, ήταν ομογενείς, όπως δείχνουν όλα τα μορφικά και πολιτισμικά στοιχεία τους (Ελληνική ίδιο-προσωπεία) και η ανέκαθεν έκφραση της βούλησης και της συμπεριφοράς τους (Ελληνική).

Στην παρεξήγηση αυτή, συνετέλεσε και η άγνοια και η αδιαφορία παλαιοτέρων, να διαφωτίσουν το θέμα και να το παρουσιάσουν στις πραγματικές του διαστάσεις.

Κάποιες διαφορές (διαλογικές ή θερμά επεισόδια) που παρουσιάσθηκαν μεταξύ των παλαιών και των νεόφερτων είναι τα συνηθισμένα ενδοκοινοτικά και ενδοοικογενειακά συμφεροντολογικά φαινόμενα (παρενέργειες).

Η Μάνη, δέχτηκε και υποδέχτηκε τους παλιννοστήσαντες Μανιάτες σαν συγγενείς (όμαιμους, ομόγλωσσους, ομόδοξους, ομόθρησκους σαν ίσους και ισότιμους από καθαρή υποχρέωση (δεσμό αίματος) και όχι από ανάγκη, φόβο, η προσδοκία αμοιβής.

Αν ήταν αλλόφυλοι, θα είχαν την τύχη των Τούρκων και των Φράγκων (μη φιλική αντιμετώπιση).

Είναι λάθος, να λέμε ακόμα και το ότι πρόκειται για εξελληνισθέντες Σλαύους (αφομοιωθέντες εποίκους) γιατί τότε οι Σλαύοι κυριαρχούσαν στα εύφορα μέρη του Αίμου και δεν είχαν λόγους να εγκαταλείψουν τον τόπο τους για την άγονη περιοχή της Μάνης.

Τα τοπωνύμια, προβληματίζουν, αλλά ανήκουν στα λεγόμενα τοπικά και όχι ουσιαστικά στοιχεία, που δείχνουν αλλά δεν αποδείχνουν.

Αυτά, οφείλονται στη μακροχρόνια παραμονή των ομογενών στις περιοχές κυριαρχίας των Σλαύων και την από ανάγκη εκμάθηση της ξένης γλώσσας. Ακόμα τα περισσότερα είναι παραφθορές ελληνικών λέξεων (τότε δεν λειτουργούσαν γνήσια ελληνικά σχολεία).

Η ελληνική παιδεία ανθούσε όταν το έθνος κυριαρχούσε (πελασγική - μινωική - μυκηναϊκή - ελληνιστική αυτοκρατορία) και υποχωρούσε σε περιόδους εθνικών αδυναμιών (ρωμαιοκρατεία - βυζαντινοκρατεία - φραγκοκρατεία - τουρκοκρατεία). Το Βυζάντιο ελληνίστηκε και εξελληνίστηκε δύσκολα και όχι αμέσως.

Επιλογικά (επίλογος) για το θέμα εποικισμού αλλόφυλων στην περιοχή της Μάνης (Ταύγετου). Πρόκειται για σκόπιμη ανακρίβεια. Όσοι ήλθαν, ήταν ομογενείς (παλιννόστηση ομογενών).


Μανιάτικα Επώνυμα ] Μέγας Ναπολέων ] Διασπορά Μανιατών ] Ταίναρον 1... ] Ταίναρον 2... ] Καταγωγή Βενιζέλου 1 ] Αρχαιότητες... ] Καταγωγή Βενιζέλου 2 ] Σπήλαια Διρού 1 ] Αρεόπολη-Μελέτη 1 ] Οι Μανιάτες ] Ο Αρός ] Αρεόπολη-Μελέτη 2 ] Σπήλαια Διρού 2 ] [ Αλλόφυλοι στη Μάνη ] Ανάπτυξη Δήμων ] Ετυμολογία ονομάτων ] Κότρωνας ] Ξαρμάτωμα ] Νόστιμον Ήμαρ ] Αληθινή Ιστορία Διρού ] Η Ψυχή της Μάνης ] Ταινάριος άνθρωπος ] 590 τραγούδια ] Η Μάνη στο ΙΝΤΕΡΝΕΤ ] Από το βάθος... ] Η μάνα μας... ] Μάνη και Καλαμάτα ] Νομός Μάνης ]